395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Újabb magyar hegymászó készül 8000 méter fölé - Varga Csaba a 8125 méter magas Nanga Parbatra indul

10perc.hu
2023. 06. 06.

A világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsának megmászásába június 6-án, kedden vág bele a Nagyváradon élő hegymászó, építész.

Nem sokkal Suhajda Szilárd tragédiáját követően egy újabb magyar hegymászó készül 8000 méter fölé. Varga Csaba célja, hogy pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül megmássza a pakisztáni Himalája hegycsoportban fekvő hegycsúcsot, a 8125 méter magas Nanga Parbatrát – számolt be az ATV.

A hegymászó szerint ez az a magasság, ahol még jól tud működni az emberi szervezet. Mint mondta, már van tapasztalata ilyen magasságokkal, ez már a több mint a tizedik magashegyi expedíciója lesz. Úgy érzi, készen áll, és mindent megtesz azért, hogy az expedíció sikeres legyen. A csúcstámadást a június 20. és 30. közötti időszakra tervezi.

Varga Csaba a ma élő legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül.



Varga Csaba június 6-án indul Budapestről Pakisztánba. Június 9-én 3-4 napos túra keretében éri el a 4200 méteren fekvő Nanga Parbat Diamir alaptáborát. Onnan aztán megkezdi az akklimatizációt és körülbelül egy hónap áll rendelkezésére a csúcs megmászásához.

A Nanga Parbat csúcsát először egy német hegymászó, Hermann Buhl érte el 1953. július 3-án. A magyarok közül elsőként Erőss Zsolt mászta meg a csúcsot 1999-ben, de mivel nem volt csúcsengedélye, az eredménye nem hivatalos.

Főkép forrása:
Facebook/Hazajáró

További cikkek