395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Török Ádám: „Megálmodtam és augusztusban megint megcsináljuk a tabáni Fesztivált”

10perc.hu/Kun Mónika
2021. 04. 30.

Amint a járványhelyzet megengedi, máris elkezdik szervezni a csak magyar Woodstockként ismert, hatalmas tömegeket vonzó koncertet.

A Főváros és a környező települések legnagyobb szezonnyitó, tavaszi eseménye volt immár évtizedek óta a május elsején rendezett Tabán Fesztivál. Azonban most a járványhelyzet közbeszólt, így idén is elmarad szombaton a magyar Woodstock. Török Ádám a Mini együttes alapítója és egyben a tabáni koncertek meghonosítója, úgy látja, talán augusztusban lehet majd megrendezni a Fesztivált, ha addigra engedélyezik a tömegrendezvényeket.

Együttesét, a Minit 1968-ban alapította Török Ádám. A magyar progresszív rock-blues talán legismertebb és legsikeresebb együttesének vezetője 1971-ben a legendás Margó nénivel találta ki a tabáni koncerteket.

„Akkoriban beszélgettünk Laux Józsival, hogy kéne csinálni valami közös bulit. Korábban játszottunk egy közös koncertet a Bem rakparton, ami zseniális volt, és így jött az ötlet, hogy legyen egy hasonló a Tabánban is. Egy igazi magyar Woodstock. Az első buli LGT és Mini volt, és nagy sikerünk lett az ötvenezer néző előtt. Ez még fent volt a Gellért-hegy oldalában, ahol a víztározó van. A hetvenes évek közepétől kerültek le a koncertek a Tabánba, és én lettem ezeknek a házigazdája, az utolsót '86-ban rendeztük. 1990-ben aztán újrakezdtük, és augusztus 20-án is vittünk oda koncerteket. Az elmúlt években csak a május elsejék maradtak, de a fesztivál sikere évtizedek óta töretlen” – állította a 10perc.hu kérdésére a rendezvény megálmodója.



Egyre többen látogattak ki a Tabánba az elmúlt években is, hogy igazi élő rockzenét halljanak. A nagy veterán zenekarok mellett, helyet kaptak a feltörekvő bandák is, így a közönség soraiban az életkor rendkívül szerteágazó. Van, hogy több generáció látogat ki együtt a rendezvényre, mint ahogy ez több zenei fesztiválon is lehetséges. De a több évtizedes zenei pályafutásához más helyszínek is kötődnek.

„A Várban nőttem fel, a nyitás óta jártunk le a Bem rakpartra. Az volt az első igazi kerületi művelődési ház, oda jártunk Radics Béla- és Kék Csillag-koncertekre Závodi Janóval, aki gyerekkori barátom volt, és a Miniben is együtt játszottunk az elején. A művelődési ház legendás igazgatója, Margó néni, aki egy igazi zenekedvelő volt, már ismert bennünket, amikor elkezdtünk játszani. Aztán '69 nyarán volt egy óriási bulink a Minivel az Ifjúsági Parkban, amikor a Radicsékkal nyolcezer ember előtt játszottunk, és ez a hír eljutott hozzá, úgyhogy hívott is bennünket” – elevenítette fel Török Ádám

Mindig szeretett volna egy hangszert, mert addig csak „ordibált” színpadon. Aztán volt egy szerencsés pillanat: a Traffic játszott a Kisstadionban '68 nyarán.



„Az egyik csávó elkezdett fuvolázni és szaxofonozni… Fantasztikus volt! Ennek a hatására az első külföldi turnénkon az NDK-ban vettem egy furulyát, meghallgattam a Jethro Tullt. Azt hittem, hogy abban is furulya van, aztán később láttam képeket róluk, amikből kiderült, hogy az bizony fuvola. Utána jött egy még nagyobb hatás, a Syrius, amiben '69 őszén már Ráduly Misi fuvolázott és szaxofonozott. Zseniális zenész volt, sajnos már abbahagyta, de nekem kezdettől fogva mentorom volt. A következő évben megvettem a fuvolámat nagy nehezen, mert nem volt egy fillérünk sem, szerencsére anyukám segített. Játszani pedig a színpadon tanultam meg rajta” – mesélte a zenész.

Török Ádám a magyar zene egyik legendája, együttesei közel 7500 koncertet adtak, csaknem 5 millió ember látta őket, eddig 40 nagylemez, CD és DVD jelent meg a neve alatt. Kapott már eMerton díjat, Máté Péter díjat, az idén pedig neki ítélték a Fonogram életmű díjat. Utóbbit a lehető legritkábban kapják rockerek.

Főkép forrása:
10perc.hu

További cikkek