393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Több százmillió az ára annak, hogy a Liu-testvérek a magyar helyett a kínai válogatottat erősítsék

10perc.hu
2022. 11. 10.
Több százmillió az ára annak, hogy a Liu-testvérek a magyar helyett a kínai válogatottat erősítsék

Sportolónként 100-150 millió forintról is szó lehet, és a magyar szövetség ragaszkodna az összeg visszafizetéséhez.

Valósággal sokkolta a hír a magyar sportszerető közönséget, amikor a Liu-testvérek azt kérvényezték a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségnél, hogy engedélyezze az országváltásukat. Ugyan nem nevezte meg a két rövidpályás gyorskorcsolyázó világklasszis – mindketten olimpiai, világ-, és Európa-bajnokok – , hogy a jövőben milyen színekben szeretnék folytatni a pályafutásukat, de mindenki számára nyilvánvaló, hogy Kínáról van szó.

Ugyanakkor mára már biztossá vált, hogy a 26 éves Shaolin Sándornak és a két évvel fiatalabb Shaoangnak bizony sokba kerülhet ez a lépés. Ugyanis Kína nem ismeri el a kettős állampolgárság rendszerét, így a két sportolónak az országváltáshoz le kell mondaniuk a magyar állampolgárságukról. Ez pedig nem jelent mást, mint azt, hogy mindketten elveszítik az olimpiai életjáradékukat.

Ám ez még nem minden, ugyanis az MOKSZ elnöke, Kósa Lajos a Nemzeti Sportnak elmondta, azt javasolja majd az elnökségnek, hogy engedjék el a Liu-fivéreket, ám ennek megvan a maga ára. Rendezniük kell a sportolóknak a fennálló kötelezettségeiket a szövetséggel szemben, ami anyagilag jelenleg sportolónként 100-150 millió forintot is elérheti.


Úgy tűnik, rövidesen a Liu-testvérek is kínaiként arathatják sportsikereiket      Fotó: Magyarock - Olimpyc Team Hungary/Molnár Ádám


Ugyanis az MOKSZ-szel kötött sportolói szerződés szerint országváltás esetén a versenyző három évig nem indulhat a nemzetközi korcsolyaszövetség versenyein, csak akkor, ha a szövetség részére valaki visszafizetni a sportolóra fordított utolsó hároméves időszakban keletkezett költségeket.

Hogy mindezek ismeretében megéri-e az országváltás a testvérpárnak, azt jelenleg nem tudhatjuk. Ugyanakkor vélhetően igen lesz a válasz minderre, hiszen egyrészt amíg a magyar állam 50 millió forintot fizet egy olimpiai aranyért, Kína kétmillió dollárt, vagyis nagyjából 800 millió forintot. Az online világban rejlő gazdasági lehetőségekről most szót sem említve.

Főkép forrása:
Magyarock - Olimpyc Team Hungary/Molnár Ádám

További cikkek