EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Több ezer orosz harcol Ukrajnában Putyin Oroszországa ellen

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Twitter/H24 NET

A Szabad Oroszország Légió kevés figyelmet kapott eddig a háború alatt, ami nem túl meglepő, próbálják védeni a családjukat az orosz megtorlástól.

Nehezen tudják otthon maradt családtagjaiknak megmagyarázni a döntésüket azok az oroszok, akik Ukrajnában harcolnak, csak éppen nem az ukránok, hanem a megszálló orosz hadsereg ellen. Vannak köztük olyanok, akik a háború megindítása előtt már Ukrajnában éltek, és védik a hazát. Mások pedig nem sokkal a harcok kezdete után dezertáltak. A céljuk közös: egy szabad és Putyintól mentes Oroszországot akarnak – írta az rtl.hu.

Egy igazi orosz nem vesz részt ilyen támadó háborúban, nem erőszakol vagy öl meg nőket, gyerekeket és idős embereket – mondta a New York Times-nak a Cézár hívójelű orosz katona, aki a nyáron Ukrajnába ment Szentpétervárról, hogy Ukrajnáért harcoljon.

Az egységük, a Szabad Oroszország Légió kevés figyelmet kapott eddig a háború alatt, ami nem túl meglepő, próbálják védeni a családjukat az orosz megtorlástól. Emellett az ukrán hadseregben vonakodnak kiemelni azoknak a katonáknak az erőfeszítéseit, akiknek a hazája annyi kárt okozott Ukrajnának.

„Nem azért jöttünk ide, hogy bármit is bizonyítsunk” – mondta egy Zaza hívójelű katona, majd hozzátette: „Azért jöttünk ide, hogy segítsünk kiverni innen az orosz csapatokat és ezzel elősegítsük Oroszország putyinmentesítését.”


Zaza az orosz biztonsági szolgálat elől menekült az ukránokhoz     Fotó: Twitter/Anne Tootill


Zaza egyébként egyetemista volt a háború kitörésekor, de akadt vele egy komoly probléma: nem tudta befogni a száját. Az interneten tett háborúellenes bejegyzései miatt bajba került. Először az egyetem vezetése szállt rá, majd a rendőrség. Amikor ősszel az orosz biztonsági szolgálat emberei megjelentek az ajtajánál, a távozás mellett döntött. Átsétált a határon és jelentkezett a légióba.

A Szabad Oroszország Légió 2022 márciusában alakult meg. A Szabad Európa ukrán forrásokra hivatkozva azt írja, az első tagjaik olyan katonák voltak, akik nem sokkal azután dezertáltak az orosz hadseregből, hogy Moszkva február 24-én megindította az inváziót. Kiáltványukban úgy jellemzik magukat, mint „Oroszország szabad polgárai, akik felelősséget vállalnak magukért, és harcolnak egy új Oroszországért”.

„Augusztusig tartott, amíg véglegesítették azt a jogszabályt, amely lehetővé tette, hogy a légió legálisan csatlakozhasson a harcokhoz. Minden légionárius azzal a vággyal érkezett, hogy megállítsa Putyin hordáját és felszabadítsa Oroszországot a diktatúrától” – mondta Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerző szolgálat szóvivője.


A légióból több százan most a kelet-ukrajnai Bahmut környékén harcolnak      Fotó: Twitter/H24 NET


Az titok, hogy mennyien harcolnak a légióban, korábban a sajtóban 4 ezer főt is említettek már. Cézár a légió „második zászlóaljához” csatlakozott, és ukrán források szerint most a harmadik és negyedik zászlóaljat alakítják ki. A létszámok országonként eltérőek, de egy zászlóalj gyakran több száz, de akár 1000 katonából is állhat.

A katonák elmondták, hogy nehezen tudták megmagyarázni döntésüket a családjuknak. Az orosz csapatok által elkövetett atrocitásokról szóló jelentéseket – még a bucsai mészárlást is – külföldi propagandának tartják az otthoniak.

Egy 32 éves, Miami hívójelű katona arról beszélt, a szülei arra biztatták, hogy az orosz oldalon harcoljon. „Azt sulykolják nekik, hogy itt rossz emberek élnek. Nem hiszik el, hogy a világ második legnagyobb hadserege képes rendes embereket ölni” – mondta.


A Szabad Oroszország Légió 2022 márciusában alakult meg      Fotó: Twitter/H24 NET


A lap szerint a légióból több százan most a kelet-ukrajnai Bahmut környékén harcolnak, igaz, ukrán tisztek felügyelik őket. Tartják a frontot, de néhányan már azon gondolkodnak, mi lesz a háború után. „Az én feladatom nem csak az ukránok védelme” – mondta Cézár. „Ha egész Ukrajna felszabadul és életben maradok, akkor feltétlenül tovább fogok harcolni, hogy megdöntsem a Putyin-rezsimet.”

Cézár, egyébként úgy gondolja, hogy nem a honfitársai, hanem gazemberek és gyilkosok ellen harcol, olyanokat öl, akiknek nincs nemzetisége. „Itt ülök önök előtt, egy olyan orosz ember, akiről Tolsztoj és Dosztojevszkij írt” – mondta. „Ilyen ember vagyok. Ők viszont nem, ők nem oroszok" – tette hozzá.