393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Tizenöt perc alatt végzett a láva Pompeji lakóival

10perc.hu
2021. 03. 24.
Tizenöt perc alatt végzett a láva Pompeji lakóival

A szakemberek által kidolgozott modell szerint a gázok, a hamu és a vulkáni részecskék 10-20 percre boríthatták be a várost.

Olasz és brit kutatók érdekes megállapításra jutottak legfrissebb kutatásuk során, miszerint nagyjából 15 perc alatt végezhetett Pompeji lakóival a Vezúv 79-es kitörésekor kialakult vulkanikus törmelékár, ami a robbanásos vulkánkitörések "legpusztítóbb jelensége". Az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) munkatársa, Roberto Isaia a The Guardian online változatának elmondta, hogy a Vezúv kitörésekor felszabadult halálos törmelékár hőmérséklete meghaladta a 100 Celsius-fokot és szén-dioxidot, kloridokat, izzó hamurészecskéket, valamint obszidiánt tartalmazott.



A kutatók egyöntetű véleménye szerint Pompeji lakóinak esélye sem volt a menekülésre. A természeti katasztrófában meghalt csaknem kétezer ember többsége megfulladt az otthonában vagy a város közterein. A szakemberek által kidolgozott modell szerint a gázok, a hamu és a vulkáni részecskék 10-20 percre boríthatták be a várost.

„Az a 15 perc abban a pokoli felhőben végeláthatatlannak tűnhetett. A városlakók valószínűleg el sem tudták képzelni, hogy mi történik velük. A pompejiek együtt éltek a földrengésekkel, a vulkánkitörés azonban ismeretlen volt számukra, ezért meglepetésként érte őket az izzó hamufelhő" – jelentette ki az olasz szakember.

Főkép forrása:
The Guardian

További cikkek