EUR: 371,06 Ft
USD: 344,40 Ft
CHF: 380,80 Ft
GBP: 431,74 Ft
RON: 74,74 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Tizenöt perc alatt végzett a láva Pompeji lakóival

Kultúra
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: The Guardian

A szakemberek által kidolgozott modell szerint a gázok, a hamu és a vulkáni részecskék 10-20 percre boríthatták be a várost.

Olasz és brit kutatók érdekes megállapításra jutottak legfrissebb kutatásuk során, miszerint nagyjából 15 perc alatt végezhetett Pompeji lakóival a Vezúv 79-es kitörésekor kialakult vulkanikus törmelékár, ami a robbanásos vulkánkitörések "legpusztítóbb jelensége". Az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) munkatársa, Roberto Isaia a The Guardian online változatának elmondta, hogy a Vezúv kitörésekor felszabadult halálos törmelékár hőmérséklete meghaladta a 100 Celsius-fokot és szén-dioxidot, kloridokat, izzó hamurészecskéket, valamint obszidiánt tartalmazott.


A szakemberek által kidolgozott modell szerint a gázok, a hamu és a vulkáni részecskék 10-20 percre boríthatták be a várost    Fotó: pompeii.it


A kutatók egyöntetű véleménye szerint Pompeji lakóinak esélye sem volt a menekülésre. A természeti katasztrófában meghalt csaknem kétezer ember többsége megfulladt az otthonában vagy a város közterein. A szakemberek által kidolgozott modell szerint a gázok, a hamu és a vulkáni részecskék 10-20 percre boríthatták be a várost.

„Az a 15 perc abban a pokoli felhőben végeláthatatlannak tűnhetett. A városlakók valószínűleg el sem tudták képzelni, hogy mi történik velük. A pompejiek együtt éltek a földrengésekkel, a vulkánkitörés azonban ismeretlen volt számukra, ezért meglepetésként érte őket az izzó hamufelhő" – jelentette ki az olasz szakember.