393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

A Tízek bandája - akikért érdemes lesz nézni a foci Eb-t!

10perc.hu/m4sport.hu
2021. 06. 11.
A Tízek bandája - akikért érdemes lesz nézni a foci Eb-t!

Egy biztos, a neveik hallatán még nem telne meg egy stadion, de a szakemberek úgy látják, a ma este kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság meghozza számukra a nagy kiugrást.

Már mindenki nagyon várja, hogy elhangozzék a kezdő sípszó a részben hazai rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon, ahol a magyar válogatott is megmutathatja, nem véletlen, hogy a második leghosszabb veretlenségi sorozattal – 11 mérkőzés óta nem kapott ki a csapat – érkezik meg a kontinensviadalra.

Oda, ahol világsztárok tucatjai lépnek majd pályára. Az m4sport.hu segítségével azonban most nem őket, hanem 10 olyan játékost mutatunk be, akik még nem a legnagyobb sztárok, nem a legjobban csengő nevek, de mindannyiukban benne van egy nagy dobás lehetősége. És örüljünk annak, hogy közöttük is találhatunk egy magyart.

Szalai Attila
Magyarország, 23 éves

Marco Rossi egyik legnagyobb felfedezettje, aki 2019 novemberében, a Puskás Aréna nyitómérkőzésén mutatkozott be a válogatottban, amelynek azóta kihagyhatatlan és egyik legbiztosabb pontja. Többek között a török válogatott elleni győztes Nemzetek Ligája-mérkőzéseken látva a Fenerbahce csapott le rá januárban, kiváló üzletet kötve, mindössze 2 millió eurót fizettek érte a ciprusi Apollon Limassolnak. Akárcsak a válogatottban, a Fenerben is alapemberré és a szurkolók kedvencévé vált, miközben olyan topligás klubok kezdtek érdeklődni érte, mint az angol Leicester City.


Youri Tielemans
Belgium, 24 éves


Kiváló szezon van a Leicester City középpályása mögött, amire az FA-kupa döntőjében szerzett győzelmet jelentő bombagóljával tette fel a pontot. Kihagyhatatlan volt a BL-indulásig az utolsó fordulóig harcban álló csapatból, Brendan Rodgers azt mondta róla, még sosem dolgozott ennyire érett fiatal játékossal. Megszállott analitikus, minden mérkőzését egyénileg kielemzi órákkal a lefújás után. A 2020/21-es szezonban szerzett 9 gólja és 6 gólpassza mellett övé volt a 6. legtöbb labdaérintés és az 5. legtöbb passz a Premier League-ben.


Nicoló Barella
Olaszország, 24 éves


Olasz bajnok az Interrel, ráadásul a Serie A-szezon legjobb középpályásának választották és 24 évesen az olasz válogatott egyik legfontosabb játékosa. Két éve még a Cagliariban szerepelt, de már akkor érezni lehetett, nagy jövő áll előtte. Univerzális középpályás, letámad, labdát szerez, gólpasszokat ad és gólokat is szerez: 23 válogatott mérkőzésen 5 találata van. Ha a 27 mérkőzés óta veretlen, a torna fekete lovaként aposztrofált Olaszország tényleg nagyot villant az előttünk álló egy hónapban, Barella az Eb egyik nagy sztárja lehet.


Rúben Dias
Portugália, 24 éves


Sokan csak pislogtak, amikor szeptemberben a Manchester City 68 millió eurót fizetett a Benfica középhátvédjéért, aki szép csendben, de olyan ellenállhatatlan módon hódította meg a Premier League-et, ami talán még Pep Guardiolát is meglepte. Hiába volt új arc a keretben, szinte azonnal vezérré vált a pályán, John Stones-szal az angol bajnokság legjobb védőpárosát alkották, 32 mérkőzésén 15 alkalommal nem kaptak gól, a szezon végén pedig a PL legjobb játékosának is választották, csupán a negyedik hátvédként a díj történetében.


Tomas Soucek
Csehország, 26 éves


Elképesztő másfél év van a majdnem 2 méteres (193 cm) középpályás mögött: a 2019/20-as szezonban a Slavia Praha csapatkapitányaként tűnt fel a Bajnokok Ligája halálcsoportjában (Barcelona, az Inter és a Dortmund), pár hónapra rá már a Premier League-ben bizonyított, a West Ham csapott le rá. A 2020/21-es szezonban robbant be igazán: alapvetően belső középpályás, de támadóként is megállja a helyét, gólerős, főként a pontrúgásoknál veszélyes a kapura. A PL-szezont 10 találattal zárta, nevét megtaláljuk az angol bajnokság legjobb játékosa cím jelöltjei között.


Alexander Isak
Svédország, 21 éves


Klasszikus befejezőcsatár, 192 cm-es magassága ellenére gyors és kiválóan cselez, tökéletes érzékkel érkezik a kapu elé. A svéd válogatott történetének legfiatalabb gólszerzője, az Eb-ről sérülés miatt lemaradó Zlatan Ibrahimovictól hivatott átvenni az első számú gólfelelős szerepét. 2017-ben mutatkozott be a nemzeti csapatban, abban az évben, amikor visszautasította a Real Madrid ajánlatát és a Dortmundhoz igazolt. 2019 óta a Real Sociedad csatára , a 2020/21-es szezonban 17 gólig jutott a La Ligában, Sergio Agüero óta (2008/09) 22 évnél fiatalabb játékos nem volt képes ilyen góltermésre a spanyol bajnokságban.


Piotr Zielinski
Lengyelország, 27 éves


A Napoli középpályása a Serie A-ban volt már az új De Bruyne, és ha még nincs is a belga irányító szintjén, mára kétségtelenül az olasz bajnokság meghatározó játékosa. Paulo Sousa, a lengyelek szövetségi kapitánya egyenesen a világ egyik legjobb belső középpályásának nevezte. Gondolkodása kivételesen gyors, kulcspasszaival képes megbontani a védelmet, kiválóan lő távolról, mentálisan kell szintet lépnie, hogy Robert Lewandowskihoz hasonlóan sorsdöntő pillanatok embere legyen.


Jack Grealish
Anglia, 25 éves


Az Aston Villa támadója már nem fiatal, még soha nem szerepelt európai kupában, mégis sokan úgy gondolják, az egyik legjobb angol futballista jelenleg és a legizgalmasabb karakter Paul Gascoigne óta, de letűrt sportszára miatt is a régebbi időkre emlékeztet. Csak a szezon elején debütált Gareth Southgate válogatottjában, az Európa-bajnokságra már a 7-es mezben érkezik. Rendkívül jó egy az egy ellen, kivételesen jól cselez: ellene szabálytalankodtak a legtöbbet a 2020/21-es PL-szezonban, még úgy is, hogy a szezon közel harmadát sérülés miatt kihagyta.


Marcos Llorente
Spanyolország, 26 éves


A spanyol válogatott Eb-keretének legértékesebb tagja, 80 millió eurós árcédulával. Az Atlético Madrid két évvel ezelőtt csupán 30 milliót fizetett érte nevelőklubjának, a Real Madridnak, amellyel 2018-ban még BL-t nyert, a mostani szezon végén viszont már a városi riválissal ünnepelhetett spanyol bajnoki címet, amiben elengedhetetlen érdemeket szerzett: a gólok és a gólpasszok számában is tíz fölé jutott. Sokoldalú játékos, az Atléticóban többnyire 10-es poszton játszik, de mélyebb, védekező felfogású poszton is bevethető.


Burak Yilmaz
Törökország, 35 éves


Mint a jó bor, szokták mondani. A török válogatott csapatkapitánya a keret egyetlen tagja, aki a négy nagy hazai klub (Besiktas, Fenerbahce, Galatasaray, Trabzonspor) mindegyikében megfordult. Tavaly nyáron ingyen érkezett a Besiktastól a francia Lille-hez, karrierje első topligás idényében 16 góllal és 5 gólpasszal segítette egy valószínűtlen bajnoki címhez az együttest, emellett a szezon legjobb játékosa címre is jelölték, olyanok mellett, mint Neymar, Mbappé vagy Depay.

Fotók: EPA

Főkép forrása:
MTI/Szigetváry Zsolt

További cikkek