393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Tét nélküli Eb az olimpiai selejtező jegyében

10perc.hu
2020. 12. 03.
Tét nélküli Eb az olimpiai selejtező jegyében

Pénteken a tartalékos Horvátország ellen kezdi el szereplését a magyar női kézilabda-válogatott a ma kezdődő és december 20-ig tartó dániai Európa-bajnokságon.

A ma kezdődő női kézilabda Európa-bajnokság rendezési jogát 2014 szeptemberében nyerte el Dánia és Norvégia, ám mára előbbi egyedül maradt a rendezők pódiumán. Ugyanis a jelenlegi egészségügyi helyzet miatt többször is módosítani kellett az eredeti terveket. Előbb a norvégiai Stavanger és Oslo, majd Trondheim és a dániai Frederikshavn került ki a helyszínek közül, így a dánok végül önállóan adnak otthont az eseménynek. Ez lesz a 14. Európa-bajnokság, a magyarok - a dánokhoz, a németekhez, a norvégokhoz és az oroszokhoz hasonlóan - eddig minden alkalommal ott voltak a mezőnyben. Összesen 88 mérkőzést játszottak, ezek közül 48-at megnyertek, 35-öt elveszítettek, ötször pedig döntetlen lett a végeredmény.



A tornán 16 csapat szerepel, és 47 mérkőzést játszanak. A csoportkörben Kolding és Herning is két-két, a középdöntőben pedig egy-egy csoportnak ad otthont. A döntő hétvégét Herningben rendezik. A most kezdődő csoportkörben a magyar válogatott pénteken Horvátországgal, vasárnap Szerbiával, jövő kedden pedig a világbajnok Hollandiával találkozik. A magyarok számára a márciusi, győri olimpiai selejtezőtornára való felkészülés lesz az egyik legfontosabb feladat, azaz nincs semmilyen konkrét elvárás a gárdával szemben.

A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, ahol a magyarok a Románia, Norvégia, Németország, Lengyelország négyes továbbjutóival találkozhatnak. A csapatok a középdöntőbe magukkal viszik a csoportmérkőzéseken a másik két továbbjutó ellen szerzett eredményeiket. A középdöntő első két-két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok pedig az ötödik helyért léphetnek pályára.



A magyar együttest irányító Elek Gábor, Danyi Gábor edzőpáros a felkészülést tartja a legfontosabb feladatnak Dániában, hiszen a jövő márciusra halasztott győri olimpiai selejtező torna előtt - jelen állás szerint - egy hete sem lesz a közös felkészülésre a keretnek. Ugyanakkor mindketten kijelentették, noha a magyar szövetségnek nincs számszerű elvárása, nekik komoly szakmai céljaik vannak, és igyekeznek minden edzést, minden meccset felhasználni a gyakorlásra és a fejlődésre.

Ugyanakkor a Covid-helyzet miatt kissé tartalékos a magyar válogatott, hiszen olyan klasszisok nem utazhattak el Dániába, mint a szülés után remek formában visszatérő Szucsánszki Zita, Vámos Petra, Kovács Anna, Szabó Laura, Fodor Csenge és Planéta Szimonetta. Hasonló gondokkal küzdenek csoportellenfeleink is. Szerbia az utolsó pillanatban esett be az Eb helyszínére, míg a horvátok keretét is alaposan megritkította a járvány, összesen kilenc biztos kerettagról kellett lemondania Nenad Sostaric szövetségi kapitánynak.


  

A szervezők rendkívül szigorú koronavírus-protokollja szerint a Dániába érkezés előtt 72 órával minden küldöttség minden tagjának negatív tesztet kellett bemutatnia. A kézilabdázókat és a stábtagokat a torna során eleinte naponta, majd 72 óránként tesztelik. Ha valaki megfertőződik, karanténban kell maradnia a szállodában, csapata többi tagját szintén elszigetelik, és újra tesztelik. Egy válogatott csak akkor nem folytathatja a szereplését, ha a túlságosan sok pozitív eset miatt nem tud elegendő emberrel kiállni a következő mérkőzésére. A csapatok csak az edzések és a meccsek miatt hagyhatják el a szállodájukat, emellett újságírókkal, szurkolókkal és másokkal nem lehetnek személyes kapcsolatban. A meccsek után a válogatottak nem az öltözőbe mennek, hanem azonnal felszállnak a buszra, és visszatérnek a hotelbe. Amennyiben valaki megsérti a "buborék" szigorú szabályait, figyelmeztetés nélkül kizárhatják a tornáról és hazaküldhetik.


NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG

DÁNIA, DECEMBER 3-TÓL 20-IG

A-CSOPORT (Herning): Franciaország, Dánia, Montenegró, Szlovénia

B-CSOPORT (Herning): Oroszország, Svédország, Spanyolország, Csehország

C-CSOPORT (Kolding): Hollandia, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Horvátország

D-CSOPORT (Kolding): Norvégia, Románia, Németország, Lengyelország


A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI

December 4., 18.15: Magyarország–Horvátország

December 6., 16.00: Magyarország–Szerbia

December 8., 20.30: Hollandia–Magyarország


A MAGYAR VÁLOGATOTT EB- KERETE

Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZIKORA Melinda (Siófok KC)

Jobbszélsők: FALUVÉGI Dorottya (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO)

Jobbátlövők: CSISZÁR-SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), TOMORI Zsuzsanna (Siófok KC)

Irányítók: KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), LAKATOS Rita (Váci NKSE)

Beállók: TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler), HELEMBAI Fanny (Váci NKSE)

Balátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KÁCSOR Gréta (Váci NKSE), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (MTK Budapest)

Balszélsők: MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány: DANYI Gábor, ELEK Gábor

Főkép forrása:
fradi.hu

További cikkek