EUR: 380,98 Ft
USD: 350,39 Ft
CHF: 382,48 Ft
GBP: 432,87 Ft
RON: 76,97 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Téli olimpia: vége az aranyálmoknak, hibázott a férfi váltó!

Sport
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: Magyarock - Olimpyc Team Hungary/Molnár Ádám

A címvédőként Pekingbe érkező férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó egy elhibázott váltás miatt nem jutott a fináléba, így a B döntő megnyerésével még pontszerzőként zárhat.

Szinte nem volt magyar szurkoló, aki minimum dobogósként, de leginkább ismét olimpiai bajnokként szerette volna látni a négy évvel ezelőtt aranyérmet szerző férfi rövidpályás férfi váltót. Nos, sajnos címvédésről már szó sem lehet, ugyanis a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású négyes egy buta hiba miatt negyedik lett az elődöntőben, így csak a B döntőbe tudta kvalifikálni magát.

Persze senki se gondolja, hogy a címvédő, világbajnoki második csapatunknak könnyű ága volt, ugyanis a fináléért a kétszeres olimpiai, kilencszeres világbajnok dél-koreai, a világ- és Európa-bajnoki címvédő holland, valamint az orosz rivális jutott ellenfélül.

A futam magyar szempontból 12 körrel a vége előtt dőlt el, amikor Krueger váltotta volna Nógrádit, ám nem értették meg egymást, így a csapat pillanatok alatt egy kanyar hátrányba került. A két Liu testvér hiába próbálta meg a lehetetlent, az ellenfelek nem követtek el hibát, így a dél-koreaiak és az oroszok kerültek a döntőbe.


A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású négyes egy buta hiba miatt negyedik lett az elődöntőben   Fotó: Magyarock - Olimpyc Team Hungary/Molnár Ádám


A váltó felborította az előzetes taktikát, és azért, hogy Liu Shaolin Sándornak legyen extra energiája a hajrára, ki akarták egy váltásból hagyni, így a többieknek a megbeszélt másfél kör helyett kettőt kellett megtenniük. Nógrádi Bence túl hamar belassult, így a szakvezetés már egy kör után váltani akarta, nehogy nagy legyen a végére a hátrány.

Krueger John-Henrynek így azonnal lépnie kellett, ám a váltást nem sikerült végrehajtani, a váltó ütemet vesztett, lemaradt, onnan pedig már nem volt visszaút. Aranycsata helyett jöhet a B döntő, és a címvédő magyarok csak abban az esetben állhatnak dobogóra, ha megnyerik a kisdöntőt, és a négyes fináléból két válogatottat kizárnak.


Jászvári Petra a nők 1000 méteres számában végül 8. helyen zárt a pekingi olimpián    Fotó: Magyarock - Olimpyc Team Hungary/Molnár Ádám


Mindenesetre a hölgyek 1000 méteres számában Jászapáti Petra a kisdöntőben végig az ötfős futam végén haladt, a hajrában sikerült megelőznie az amerikai Maame Bineyt, így negyedikként haladt át a célvonalon, ami összesítésben a nyolcadik helyet jelentette számára, mivel az olasz Fontanát megbüntették a nagydöntőben.


Kónya Ádám nagyot harcolva végül a 80. helyen zárta a férfi sífutók 15 kilométeres klasszikus stílusú számát     Fotó: Magyarock - Olimpyc Team Hungary/Molnár Ádám


A férfiak 15 kilométeres egyéni indításos versenyében induló Kónya Ádám 80. helyen végzett, miután közel nyolc perccel volt lassabb a győztesnél, ugyanakkor 15 sífutót maga mögé utasított. „Tulajdonképpen ez a papírforma az állapotom alapján. A koronavírus-betegség miatt kimaradt a magaslati edzőtáborom. Itt az olimpián kellene utolérnem magam, de úgy érzem, hogy ez lassan sikerül. Most jön néhány nap pihenő, és jövő szombaton az 50 kilométer" - mondta az MTI-nek Kónya Ádám.