EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Téli olimpia: előbb történelmi négyfordulatos, majd újabb orosz doppingbotrány

Sport
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: rosbalt.ru

A 15 éves Kamilla Valijevának pozitív lett a decemberi doppingtesztje, mégis indította őt Pekingben az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC), és a műkorcsolya csapatversenyben aranyat nyerő versenyzőről keddig dönt a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS).

Amikor a friss Európa-bajnok, a 15 esztendős Kamilla Valijeva a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián – kétszer sikeres volt a kísérlete a csapatverseny női kűrje során, harmadjára elesett –, és ezzel természetesen ő végzett az élen a mezőnyében, mindenki arról beszélt, megszületett a női műkorcsolya új sztárja.

Aztán jött a hidegzuhany, ugyanis az ötkarikás játékokon is eljáró Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) bejelentette, hogy az olimpián az orosz csapattal aranyérmes Valijeva szervezetében még a decemberi országos bajnokságon a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre bukkantak. A szert torokgyulladás kezelésére szoktak alkalmazni, ám egészséges ember szervezetében javítja a vér oxigén ellátását.

Az Orosz Olimpiai Bizottság azonban az eredmény ismeretében felfüggesztette a 15 éves műkorcsolyázó ideiglenes eltiltását. Ugyanis a ROC közleménye szerint a Stockholmi Antidopping Laboratórium által kiértékelt mintában ugyan valóban megtalálták a trimetazidint a versenyző tavaly december 25-én vett doppingmintájában, ám a sportoló előtte és utána is átment a doppingteszteken, amelyek eredménye negatív volt.


Az orosz csapattal aranyérmes Valijeva szervezetében még a decemberi országos bajnokságon a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre bukkantak    Fotó: rosbalt.ru


A ROC minden jogi védelmet biztosít Valijevának, Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megszerzett aranyérmet ne vegyék el az orosz csapattól. Ugyanakkor furcsának nevezte, hogy miért pont most, ennyivel a mintavétel után került nyilvánosságra a pozitív eredmény.

A nyilvánosságra hozott pozitív doppingteszt miatt ugyanakkor a NOB fellebbezett a ROC döntése ellen, így az ügyben a nemzetközi Sportdöntőbíróság mondja ki a döntő szót kedd estig. Az olimpiai csapatverseny hétfőn zárult le, de az érmeket még nem adták át, és az orosz sajtó egyértelműen arról számolt be, hogy Valijeva akadt fenn egy ellenőrzésen, akinek meg kell majd jelennie a CAS előtt, amely arról is dönt, hogy az oroszok megtarthatják-e az aranyérmet.

Ne felejtsük el, hogy az olimpián a korábban feltárt rendszerszintű doppingolás miatt nem Oroszország, hanem az Orosz Olimpiai Bizottság képviseletében szerepelnek Pekingben az orosz sportolók.