392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Téli olimpia: a CAS döntése értelmében a pozitív doppingtesztet produkált orosz műkorcsolyázó folytathatja a pekingi szereplését

10perc.hu
2022. 02. 14.
Téli olimpia: a CAS döntése értelmében a pozitív doppingtesztet produkált orosz műkorcsolyázó folytathatja a pekingi szereplését

A nemzetközi Sportdöntőbíróság csak az ideiglenes felfüggesztést utasította el, ám ha a doppingvétség bebizonyosodik, a 15 éves Kamila Valijeva minden itt elért eredményét törölhetik.

Egy dologban biztosak lehetünk: az orosz Kamila Valijeva nevét egy életre megjegyezte a sportvilág és a szurkolók széles köre. Egyrészt a 15 éves, már felnőtt Európa-bajnok műkorcsolyázó három négyfordulatos ugrást mutatott be a női csapatversenyek kűrjében – olimpián ő az első hölgy, aki ezt megtette –, amiből kettő tökéletesen sikerült, egyből pedig elesett.

Másrészt kiderült róla, hogy pozitív doppingtesztet produkált a decemberi az országos bajnokságon. Azaz, elvileg nem is indulhatott volna Pekingben. A csapatverseny aranyát elsősorban Valijeva fantasztikus teljesítményének köszönhetően már megnyerte az orosz csapat (ROC), ám a nyilvánosságra került pozitív doppingteszt miatt a sportoló indulását és a jégen kialakult végeredményt is megóvta  a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA).

Valijeva szervezetében egyébként a torokgyulladás kezelésére használt, ám a doppinglistán szereplő trimetazidin nevű szerre bukkantak, ami egy egészséges ember szervezetében javítja a vér oxigén ellátását. Az Orosz Olimpiai Bizottság először felfüggesztette Valijevát, majd törölte az ideiglenes eltiltását, így jégre léphetett és elkápráztathatta a közönséget.



Sokáig nem került Valijeva neve nyilvánosságra, mert a kora miatt védett személynek számít, ám végül a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) bejelentette, hogy a 15 éves orosz Európa-bajnok akadt fenn a doppingteszten. Maga az ügy nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé került, amely szokatlanul gyorsan döntött.

Sokak meglepetésére a CAS bejelentette, Valijeva tovább versenyezhet Pekingben, ugyanis egyrészt a  fiatal kora miatt védett személy, ráadásul nem az ő hibája, hogy a doppingteszt eredményét későn hozták nyilvánosságra. Másrészt ezzel nem felmentik az orosz műkorcsolyázót, ugyanis az eltiltásáról és az esetleges szankciókról majd később döntenek.

Ez utóbbi pedig azt jelenti, hogy Valijeva ott lesz a női egyéni mezőnyben, és kedden 11-től kezdődő rövid programban jégre léphet. Ugyanakkor nem kizárt, ha bebizonyosodik a doppingvétsége, akkor utólag minden pekingi eredményét törölni fogják.

Főkép forrása:
rosbalt.ru

További cikkek