393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Szenzációs! Milák minden idők második legjobb idejével Európa-bajnok!

10perc.hu
2021. 05. 19.
Szenzációs! Milák minden idők második legjobb idejével Európa-bajnok!

A szám címvédője 1:51.10 perces eredménnyel csapott célba, ennél a sportág történetében csak ő maga úszott gyorsabban, a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon felállított 1:50.73-as világcsúcsa alkalmával.

Amikor az elődöntőben valahogy nem akart összeállni Milák Kristóf úszása fő számában, a 200 méteres pillangón – mondjuk így is a második legjobb idővel került a döntőbe –, ráadásul a legnagyobb hazai vetélytársa, az olimpiai bronzérmes, Kenderesi Tamás legyőzte őt, sokan megijedtek, hogy nagyon nem jó ez így, pont az olimpia évében. Maga Milák is fáradtságra panaszkodott…

Aztán eljött a ma esti döntő. A világ-, és Európa-bajnok, a szám világcsúcstartója megmutatta, ha kell, nagyon össze tudja kapni magát. Most azon túl, hogy több mint 3 másodpercet adott a másik két dobogósnak, úszott egy olyan utolsó ötvenet (29.34), amire csak ő képes a világon, amikor becsapott a célba, az eredményjelzőn megjelent a győztes ideje: 1:51.10, aminél csak egyszer, egyvalaki úszott gyorsabban ezen a távon. Maga Milák Kristóf, amikor a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon felállította a még Michael Pelphs által is megsüvegelt 1:50.73-as világcsúcsát.



„Most már elárulhatom, hogy a verseny előtt kicsit rosszul éreztem magam, de általában ilyenkor szoktam a legjobb időket úszni. Szerencsére, ez most sem történt másképp. Nagyon figyeltem a technikai elemek betartására, a végén pedig az segített a hajrában, hogy az utolsó fordulónál viszonylag közel éreztem magamhoz az olasz Burdissót” – értékelt az M4 Sportnak a medencéből kiszállva Milák. Ehhez csak annyit tehetünk hozzá, soha ne érezze közelebb az olaszt, mint ez a három másodperc…



Ejtsünk szót Kenderesi Tamásról is, aki szintén remekül úszva – az utolsó ötvenen ő sem adta alább 30.09-nél – végül harmadik lett, azaz a bronzérem is Magyarországon maradt. Mindez, akárcsak az időeredmények igencsak bíztatóak a tokiói olimpia előtt, ahol szintén szívesen néznénk két magyar a dobogón.

Kis híján a férfi 100 méteres gyors után is érmet ünnepelhettünk, ugyanis Németh Nándor immár 48 másodpercen belüli országos csúccsal (47.84) rosszabb benyúlása miatt „csak” negyedik lett. Mindössze egy fránya tizedre a dobogótól.



„Nagyon örülök, és bízom benne, hogy mostantól könnyebb lesz ilyen időket úsznom, hiszen végre megérezhettem, milyen érzés 48 másodpercen belül lenni. Nem tagadom, jó lett volna a bronzérem, de egyáltalán nem lehetek elégedetlen. Az volt a sikerem titka, hogy fokozatosan raktam össze az úszásom, és képes voltam egyre gyorsabb tempót diktálni” – értékelt mosolyogva Németh az M4 Sport kamerája előtt. Ugyancsak örömteli, hogy Kalmár Ákos a hatodik helyen végzett 1500 méter gyorson.

És ezzel még nincs vége a magyarok menetelésének, igaz, a női 200 pillangó esetében a finálét holnap rendezik. Azt a döntőt, amelybe a legjobb idővel a szám világbajnoka, Kapás Boglárka jutott be (2:07.25), míg a második legjobb időt a szám háromszoros vb-bronzérmese, Hosszú Katinka úszta (2:08.75).



És akkor jöjjön a férfi 200 méteres vegyes, ahol a rekordot jelentő tizedik Európa-bajnokságán szereplő Cseh László egyre javuló idővel (1:58.45) hetedikként úszott be a holnapi döntőbe. Azonban nem lesz egyedül, ugyanis a 18 esztendős Kós Hubert, aki saját junior világcsúcsából több mint fél másodpercet faragva, 1:56.99 perccel utasította maga mögé a mezőnyt. Ez az idő egyébként a világ idei ötödik legjobbja, amivel Kós a legjobbnak járó 4-es pályán vághat neki a finálénak.

Úgy tűnik, a csütörtök sem múlik majd el magyar érem nélkül…

Főkép forrása:
MTI/Kovács Tamás

További cikkek