393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

„Szégyen, ha nem támogatjuk a háborút” – a halott orosz katonák családjai a katonai műveletek mellett

10perc.hu
2023. 02. 23.
„Szégyen, ha nem támogatjuk a háborút” – a halott orosz katonák családjai a katonai műveletek mellett

Volt az orosz-ukrán háborúnak olyan időszaka, amikor még Moszkvában is mertek tiltakozni Putyin politikája ellen, mára azonban elhalkultak ezek a hangok.

Rengeteg orosz család gyászolt vagy éppen gyászol valakit az elmúlt egy esztendőben, amióta Oroszország támadást indított Ukrajna ellen. Ilyen például egy Danila nevű kiskatona családja, aki büszkén, hazaszeretettől fűtve vonult be a Vlagyimir Putyin által elrendelt mozgósítást követően.

A húszas évei elején járó Danila hegesztőként dolgozott a nagybátyjánál a Krím-félszigeten, mielőtt visszatért Szamarába. Csak egy hétvégére ment, de várta a behívóparancs. Danilát a közeli Toljattiba küldték kiképzésre, majd egy másik, Szamarán kívüli laktanyába került.

Onnan pedig Makijivkába, a 19-es számú Műszaki Iskolába helyezték. 2022. december 31-én, negyedórával éjfél előtt telefonon írt üzenetet a családjának. „Gratuláltunk és a legjobbakat kívántuk egymásnak az új évre, aztán jött a tragédia híre” – mondta a The Guardian stábjának az elhunyt katona egy közeli, név nélkül nyilatkozó barátja.

Ugyanis percekkel később egy amerikai gyártmányú Himars rakéta csapódott a makijivkai iskolába.  Az orosz megszállás alatt álló kelet-ukrajnai városra mért csapásban legalább száz katona halt meg, noha Moszkva az első tagadásuk után 89 orosz katona halálát elismerte. A rakétatalálat borzalmas pusztítást végzett.


Öt perccel a rakéta becsapódása előtt még boldogan szelfiztek az orosz katonák     Fotó: The Guardian/Max Avdejev


Közel 50 napba telt, mire a romok alól kimentett Danila maradványait azonosították. Családja heteken át kétségbeesetten hívta a helyi kórházakat és a katonai forródrótvonalat, ahol azt mondták nekik, hogy legyenek türelmesek. A család számára örökkévalóságnak tűnt mindez, mert válasz nem jött a legfontosabb kérdésükre.

Azóta már tudják, mi történt… Hétfőn temették el. Sokszor elevenítik fel azt a pillanatot, amikor elolvasta a behívót. „Azt mondta, mi vagyok én, tróger vagy lúzer, hogy elmeneküljek ettől? Ez azt jelenti, hogy a sorsom az, hogy katona legyek, a hazámért harcoljak” – fogalmazott a barát.

Még mindig rengeteg embert tartanak nyilván az eltűntek között. Ezek egyike a 19 éves kiskatona, Timofey Spirkin, aki szintén a rakétacsapás éjszakáján tűnt el. Az ő esetében egyelőre a DNS-vizsgálat sem segített. „Az anyja DNS-ét régen vették le. De azt mondják, hogy nem volt párja egyik tetemben sem” – állította a kiskatona egyik családtagja.


Jekaterina Kolotovkina, a katonafeleségekből álló szervezet vezetője     Fotó: The Guardian/Max Avdejev


„Az emberek szenvednek az elveszített családtagjai miatt. Ugyanakkor a társadalmat megdöbbentette, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok miként támogathat egy nyíltan náci rezsimet” – mondta Irina, egy fronton harcoló katona felesége.

Jekatyerina Kolotovkina, a katonafeleségekből álló szervezet vezetője – aki egyben Andrej Kolotovkin vezérőrnagy felesége – a világ tudomására hozta, nincsenek megtörve.

„Ami Szamarában történt, az éppen ellenkező hatást váltott ki mindenkiből, mint amit ellenségeink elterveztek. A nép egységessé vált, segítjük egymást. Most már mindannyian tudjuk, ki az igazi ellenségünk" – nyilatkozta egyik interjújában Kolotovkina.

Nyeftegorszkban él annak az Alekszandr nevű kapitánynak a családja, aki tavaly novemberben halt meg a kelet-ukrajnai harcok során. A Csecsenföldön és Dagesztánban harcoló veterán többször is megpróbált önként jelentkezni a háborúba, végül még a behívó előtt egyedül utazott Ukrajnába.


Alekszandr kapitány Csecsenföldön és Dagesztánban is harcolt, végül az ukrán háborút nem élte túl     Fotó: The Guardian/Max Avdejev


„Felderítő tiszt volt. Meg akarta védeni hazáját, mint minden hazaszerető férfi, aki katonaként szolgált. De ez egy másfajta háború, nem olyan, mint Csecsenföldön vagy Dagesztánban. Ez egy ijesztő háború. Amikor Amerika minden országot Oroszország ellen fordított. De szégyen lenne nem bevonulni. Megszégyenítenéd saját magad és a családodat” – mondta Natalja, a nővére.

Egy tüzérségi csapásban halt meg Alekszandr, vagy Szasa, ahogy az édesanyja hívja. Azt sem tudják biztosan, hogy a férfit temették el, mert csak a zárt koporsót nézhették meg, illetve megkapták az elhunyt személyes tárgyait. Ugyanabba a sírba temették, mint az apját.

Hiába Alekszandr halála, az egész család egyértelműen támogatja, hogy Putyin egy évvel ezelőtt megtámadta Ukrajnát. „A háborúért a nyugat okolható, az elnöknek nem volt más választása. Igen, támogatjuk őt ebben” – mondta Maria, az elhunyt egy rokona.

Főkép forrása:
The Guardian/Max Avdejev

További cikkek