393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Sportmix – világbajnokság, felsőház, győzelmek

10perc.hu
2021. 02. 01.
Sportmix – világbajnokság, felsőház, győzelmek

Számos magyar sportsiker született a hétvégén, valamint továbbra is zajlanak a nemzetközi sportélet különböző eseményei. Itt a szokásos hételeji összefoglaló.

Jégkorong

A már biztos rájátszás résztvevő Fehérvár (főképen) 5-2-re legyőzte az utolsó előtti helyen álló vendég Villachot az osztrák jégkorongliga legutóbbi játéknapján. A bajnoki tabellán harmadik Fehérvár 2007 óta íródó osztrák ligás szereplése során hatodik alkalommal (2010, 2012, 2014, 2015, 2019, 2021) jutott rájátszásba.

A jégkorong Erste Liga fegyelmi bizottsága 14 mérkőzésre eltiltotta Szabad Kevint, az Újpest játékosát, aki a Ferencváros elleni rangadón ütközött Berger Ákos játékvezetővel, és súlyos agyrázkódást okozott neki. A játékos nem tett kísérletet az ütközés elkerülésére, mozgásán nem változtatott, nem kísérelt meg fékezni vagy irányt váltani. A közelgő ütközéskor vállával a játékvezető irányába mozdult, vele szándékosan ütközött.


Kézilabda

Dánia férfi kézilabda-válogatottja megvédte világbajnoki címét, miután 26-24-re legyőzte Svédországot az egyiptomi torna vasárnapi döntőjében, Kairóban. A dánok legutóbb négy évvel ezelőtt – 2017. január 22-én – veszítettek vb-mérkőzést, amikor Albertville-ben kikaptak a magyar válogatottól a nyolcaddöntőben. A dánok ötödik alkalommal játszhattak vb-döntőt, és három vereség után már a másodikat nyerték meg. A svédek 2001 után kerültek ismét vb-döntőbe, ez volt a nyolcadik fináléjuk, négyet megnyertek - legutóbb 1999-ben éppen Egyiptomban - és négyet elveszítettek. A bronzérmet a spanyolok szerezték meg, miután 35-29-re verték Franciaországot.


A torna álomcsapata:
kapus: Andreas Palicka (svéd), jobbszélső: Ferran Solé (spanyol), jobbátlövő: Mathias Gidsel (dán), irányító: Jim Gottfridsson (svéd), beálló: Ludovic Fabregas (francia), balátlövő: Mikkel Hansen (dán), balszélső: Hampus Wanne (svéd).


Kerékpár

Vas Kata Blanka bronzérmet nyert a belgiumi Oostendében rendezett terepkerékpáros (cyclocross) világbajnokság női U23-as versenyében vasárnap. Tavaly a vb-n és az Európa-bajnokságban is ezüstérmes lett a korosztályban Vas, aki három szakágban - a terepkerékpár mellett az országúti mezőnyversenyben és hegyikerékpárban - is felnőtt magyar bajnok. A világbajnokság U23-as viadalában 14 ország 37 sportolója állt rajthoz.


Tenisz

Jól kezdtek a magyarok az Australian Open felvezető versenyein. Fucsovics Márton győzelemmel kezdte a 2021-es évet, miután két játszmában, 7:6, 6:3-ra legyőzte a 2018-as Roland Garros-elődöntős olasz Marco Cecchinatót az Australian Open helyszínén zajló Murray River Open elnevezésű kemény pályás ATP 250-es tenisztorna első fordulójában. Fucsovics a torna második fordulójában a világranglistán 78. fehérorosz Jegor Geraszimovval ellen lép pályára.



Babos Tímea bejutott a második fordulóba a Gippsland Trophy elnevezésű melbourne-i, 448 ezer dollár (137 millió forint) összdíjazású keménypályás női tenisztornán. A világranglistán 115. játékos - idei első főtáblás mérkőzésén - az 56. helyen álló Patricia Maria Tiggel találkozott, és két szettben, 7-6, 6-3-ra verte román ellenfelét. A legjobb 32 között a magyar játékos a 12. kiemelt francia Caroline Garciával csap össze.


Atlétika

Szögi István csaknem 36 éves országos rekordot javított meg 1500 méteren a bécsi fedett pályás atlétikai versenyen. A 25 éves futó 3.37.55 perccel győzött, ezzel Knipl István 1985. február 23-án elért, 3:39.25 perces csúcsát adta át a múltnak. A veszprémi Szögi már tavaly teljesítette a márciusi fedett pályás Európa-bajnokság indulási szintjét, ezt most megerősítette.


Műkorcsolya

Az idei, március 22. és 28. közötti stockholmi műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság minden számának legjobb hat helyezettje összesen 868 ezer dolláros pénzjutalomra számíthat a nemzetközi szövetség (ISU) bejelentése szerint. A vb-n a női és férfi egyéni verseny győztesei egyformán 64 ezer dollárt kapnak a nyereményalapból, a második helyezetteknek 47 ezer, a harmadikaknak pedig 33 ezer dollár jut. A szólisták mezőnyében a negyedik pozíció 19, az ötödik 11, míg a hatodik nyolcezer dollárt ér. A párosban és a jégtáncban győztes duók pénzdíja 90 ezer dollár, a második helyen záró párok 65, a harmadikak pedig 45 ezer dollárral kalkulálhatnak. A dobogó közelében végzők közül a negyedik helyezett kettősnek 26, az ötödiknek 16, míg a hatodiknak 10 ezer dollár a részesedése.



Kosárlabda

Sem a Szolnok, sem pedig a Körmend nem jutott 16 közé a férfi kosárlabda Európa Kupában. A Tisza-partiak ugyan pénteki utolsó csoportmérkőzésüket megnyerték a portugál Sporting ellen, ezzel pedig a C jelű négyes harmadik helyén zártak a lengyelországi Wloclawekben, míg az A csoportban utolsó helyen zárt a Körmend.

Főkép forrása:
AV 79 Fehérvár

További cikkek