393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Sportmix – továbbjutás, csaták, küzdelem

10perc.hu
2021. 02. 15.

Számos magyar sportsiker született a hétvégén, valamint továbbra is zajlanak a nemzetközi sportélet különböző eseményei. Itt a szokásos hételeji összefoglaló.

Kézilabda

Folytatódtak a nemzetközi kupaküzdelmek mindkét nemnél. A nőknél a címvédő Győri Audi ETO KC csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe a női kézilabda Bajnokok Ligájában, miután házigazdaként 31-24-re legyőzte az orosz CSZKA Moszkvát. A győriek a BL-ben rekordot jelentő 51 mérkőzésből álló, 2018 januárja óta tartó veretlenségi sorozattal büszkélkedhetnek. Az elmúlt három évben 44 győzelem és hét döntetlen a mérlegük. A Ferencváros 26-24-re kikapott az orosz Rosztov-Don otthonában, így nyolc győzelemmel és hat vereséggel az A csoport negyedik helyén végzett. A győrieknek a nyolcaddöntőben a német SG BBM Bietigheim lesz az ellenfele, a Ferencváros a montenegrói Buducnost Podrogica együttesével találkozik. A párharcok első mérkőzéseit március 6-7-én, a visszavágóit egy héttel később rendezik. A magyar együttesek idegenben kezdik a következő kört, és mivel azonos ágon vannak, így továbbjutásuk esetén egymás ellen szerepelnének a budapesti négyes döntőbe jutásért.

A Siófok KC csoportelsőként jut a női kézilabda Európa-liga negyeddöntőjébe, miután 31-25-re nyert az orosz Kubany Krasznodar otthonában. A siófokiak szombaton hazai pályán, a francia Fleury Loiret ellen zárják az El csoportkörét. A Váci NKSE női kézilabdacsapata egy koronavírusos eset miatt nem utazott el Franciaországba a Paris 92 elleni csoportmérkőzésre. Az ötödik fordulóban esedékes mérkőzést a határidőn belül már nem tudják pótolni, így 10-0-s gólkülönbséggel a Paris 92 kapja a győzelemért járó két pontot. Ezzel eldőlt, hogy a Vác biztosan nem jut tovább az A csoportból a negyeddöntőbe, utolsó meccsét szombaton az orosz Zvezda Zvenyigorod ellen játssza majd hazai pályán.

A férfiaknál a Telekom Veszprém 29-25-re nyert a szlovén RK Celje PL otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 11. fordulójában. A Veszprém sorozatban öt nyeretlen tétmérkőzés után győzött ismét. A hét sikerrel, egy döntetlennel és három vereséggel a B csoportban második helyezett veszprémiek szerdán az ukrán Motor Zaporizzsja csapatát fogadják. A MOL-Pick Szeged 28-26-ra győzött az északmacedón Vardar Szkopje otthonában, ahol a szegediek első alkalommal jártak sikerrel. A magyar együttes ezt megelőzően legutóbb 2019 novemberében nyert BL-meccset idegenben, azóta hatszor kikapott. A négy sikerrel és öt vereséggel az A csoportban ötödik Szeged csütörtökön a most legyőzött Vardar Szkopjét látja vendégül.


A 21., abszolút rekordot jelentő GS-diadaláért küzdő Rafael Nadal is ott van a legjobb nyolc között    Fotó: facebook


Tenisz

Elérkeztünk a negyeddöntő küzdelmeihez az Australian Openen. A hölgyeknél továbbra is megvan az esély arra, hogy Serena Williams megszerezze a 24. GS-trófeáját, hiszen 39 évesen is remek formában van, a szakemberek meglátása szerint három éve nem mozgott olyan jól a pályán, mint a mostani tornán. De a hazai nézők nagy örömére a világelső ausztrál Ashleigh Barty is megnyerheti a viadalt. A negyeddöntő párosítása: Barty (ausztrál, 1. kiemelt)–Muchová (cseh, 25.), Brady (amerikai, 22.)–Pegula (amerikai), Hszie Szu-vej (tajvani)–Oszaka (japán, 3.), S. Williams (amerikai, 10.)–Halep (román, 2.).

A férfiaknál a két nagy esélyes, a kilencedik melbourne-i sikerére hajtó világelső szerb Novak Djokovics és a 21., abszolút rekordot jelentő GS-diadaláért küzdő Rafael Nadal is ott van a legjobb nyolc között, utóbbi még szettet sem veszített. A torna történelmi részét az adja, hogy eddig a Grand Slam-tornákon sosem jutott be férfi egyesben három orosz teniszező a negyeddöntőbe, ám most ez is megtörtént, ráadásul ketten egymás ellen játszanak. A negyeddöntő párosítása: Djokovics (szerb, 1.)–A. Zverev (német, 6.), Dimitrov (bolgár, 18.)–Karacev (orosz), Rubljov (orosz, 7.)–Medvegyev (orosz, 4.), Cicipasz (görög, 5.)–Nadal (spanyol, 2.).


Ökölvívás

Elégedetten értékelte a múlt heti 65. Bocskai István nemzetközi ökölvívó emlékversenyen elért magyar eredményeket Bertók Róbert, a válogatott szövetségi kapitánya. A kilenc hazai (egy arany, két ezüst, hat bronz) érem úgy még értékesebb, hogy a legjobbak közül hárman sérülés miatt nem is tudtak ringbe lépni Debrecenben. A mezőny nagyon erős volt, több világversenyes érmes, olimpikon, olimpiai kvótás látogatott el a hajdúsági megyeszékhelyre, így a viadal jól szolgálta a magyar bokszolók felkészülését.

A kapitány külön kitért a debreceni győztes Kovács Richárdra és arra, hogy a 63 kilogramm jelenleg az egyik legerősebb magyar súlycsoport. A nyíregyházi sportoló mellett ebben szerepel ugyanis Fodor Milán is, aki tavaly márciusban a londoni európai kvalifikációs viadalon egy győzelemre állt a tokiói kvótától, amikor félbeszakították a versenyt. A már tokiói induló Gálos Roland (57 kg) Debrecenben ezüstéremmel zárt, úgy, hogy tavaly március óta most indult versenyen először. Az európai kvalifikációs verseny számára is folytatódik majd, és nagyon fontos lenne, hogy meccset, meccseket nyerjen még ott, mert az olimpiai kiemelés a kvalifikációs tornán elért eredmények alapján alakul majd ki.


Labdarúgás

Két nyolcaddöntős mérkőzéssel kedden folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája idénye, az egyiket - a koronavírussal kapcsolatos beutazási korlátozások miatt - Budapesten rendezik: a három magyar válogatott játékost foglalkoztató RB Leipzig az FC Liverpool 21 órától fogadja a Puskás Arénában. A másik meccs igazi szuperrangadó lesz a spanyol FC Barcelona és a francia Paris Saint-Germain között.


Az olimpiai kvalifikációs tornán való indulásért folyó válogatót 97 kilóban a viadalon ezüstérmes Szőke Alex nyerte meg az U23-as vb- és Eb-győztes Szilvássy Erik, valamint a 2009-es világbajnok Kiss Balázs előtt    Fotó: MBSZ/Feledi László 


Birkózás

Tizennyolc ország közel százötven versenyzője részvételével rendezett a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) nemzetközi kötöttfogású versenyt a tatai edzőtáborban. A rangos eseményen számos olimpiai, világ- és Európa-bajnoki dobogós elindult. A magyarok közül öten verekedték be magukat a döntőbe, Váncza István (67 kg), Lévai Zoltán (77), Szabó László (82), Takács István (87)  meg is nyerte a viadalt, míg Szőke Alex (97) ezüstérmet szerzett. Utóbbi kategóriájában egyébként válogatónak számított a megméretés a márciusi, budapesti olimpiai kvalifikációra, amit végül Szőke nyert meg az U23-as vb- és Eb-győztes Szilvássy Erik, valamint a 2009-es világbajnok Kiss Balázs előtt. „Elégedett vagyok, mert amiért jöttem, elértem. Csak azt sajnálom kissé, hogy nem lett meg az arany is. Bízom benne, hogy az európai kvalifikációs versenyen is bejutok a döntőbe, mert az olimpiai kvótát érne” – mondta Szőke Alex.


Főkép forrása:
MTI/Krizsán Csaba

További cikkek