393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Sportmix – továbbjutás, avatás, sorsolás, gyász

10perc.hu
2021. 02. 22.

Számos magyar sportsiker született a hétvégén, valamint továbbra is zajlanak a nemzetközi sportélet különböző eseményei. Itt a szokásos hételeji összefoglaló.

Tenisz

Befejeződtek az idei első Grand Slam-torna küzdelmei. Az Australian Openen a hölgyeknél a japán Oszaka Naomi nyert, miután a szombati döntőben 6:4, 6:3-ra legyőzte az amerikai Jennifer Bradyt. A negyedik Grand Slam-trófeáját begyűjtő Oszaka pályafutása hetedik serlege, a Daphne Akhurst Trófea mellé 2,75 millió ausztrál dollárt (619 millió forint) kapott.

A férfiaknál a világelső Novak Djokovics saját rekordját tovább javítva kilencedszer nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit, mivel a vasárnapi döntőben 7:5, 6:2, 6:2-re legyőzte az orosz Danyiil Medvegyevet. A 33 éves szerb játékos pályafutása 82. serlege és 18. Grand Slam-trófeája mellé 2,75 millió ausztrál dollárt (619 millió forint) kapott.


Cselgáncs

A 90 kilogrammos Tóth Krisztián bronzérmet nyert a cselgáncsozók tel-avivi Grand Slam-viadalán. A 2014-ben vb-, 2016-ban Eb-ezüstérmes magyar dzsúdós az észt Mattisa Kuusikot és az izraeli Daniel Sabagot ipponnal legyőzte, majd ugyanígy kikapott az azeri Mammadali Mahdijevtől. A vigaszágon aztán vazaarival verte a kazah Iszlam Bozbajevet, végül ipponnal a szlovák Milan Randlt. Tóth az izraeli verseny előtt is stabilan olimpiai kvótát érő helyen állt a kvalifikációs rangsorban és mostani szereplésével megerősítette pozícióját. Korábban Karakas Hedvig és Pupp Réka nyert bronzérmet, mindkét hölgy olimpiai kvótát érő helyen áll a világranglistán.


Kézilabda

A Siófok KC házigazdaként 29-28-ra legyőzte a francia Fleury Loiret csapatát a női kézilabda Európa-liga csoportkörének utolsó fordulójában. A magyar együttes csoportelsőként jutott a negyeddöntőbe, ahol az orosz GK Asztrahanocska lesz az ellenfele, a franciák viszont nem folytatják tovább. A Váci NKSE házigazdaként 30-29-re kikapott az orosz Zvezda Zvenyigorod csapatától a női kézilabda Európa-liga csoportkörének utolsó fordulójában. A Vác egy győzelemmel és öt vereséggel zárta a csoportkört, ahonnan nem jutott tovább.


A Siófok KC házigazdaként 29-28-ra legyőzte a francia Fleury Loiret csapatát    Fotó: MTI/Vasvári Tamás


Gyászol a kézilabda társadalom. Vasárnap este, 59 éves korában elhunyt Zlatko Saracevic, a horvátok olimpiai és világbajnok kézilabdázója, a Veszprém egykori kiváló játékosa. A horvát Podravka Koprivnca női csapatának vezetőedzőjeként dolgozó néhai világklasszis jobbátlövő a Lokomotiva Zagreb elleni rangadóról hazafelé tartva lett rosszul, és már nem tudták megmenteni az életét.


Kosárlabda

A már Eb-résztvevő magyar férfi kosárlabda-válogatott tét nélküli mérkőzésen 81-58-ra legyőzte Ausztriát az Európa-bajnoki selejtezősorozat kijevi buboréktornáján. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese pénteken hosszabbítás után 83-81-re verte az osztrákokat, ezzel biztosította helyét a jövő szeptemberi kontinenstorna mezőnyében. A válogatott ma a házigazda ukránok ellen zárja a csoportkört.


Vízilabda

A vasárnap este megrendezett sorsoláson a magyar férfi vízilabda-válogatott kifejezetten könnyű, a női együttes pedig erősebb csoportba került a tokiói olimpián. Märcz Tamás Európa-bajnok csapata az első kalapból ugyan a világbajnok olaszokat kapta, de rajtuk kívül az amerikai, a dél-afrikai, a görög és a japán válogatott sem jelenthet komoly gondot az együttesnek. Bíró Attila női válogatottja a címvédő amerikaiakkal, a legutóbbi olimpián harmadik oroszokkal, valamint a kínaiakkal és a házigazda japánokkal játszik majd a csoportküzdelmek során. Mindkét tornán az első négy helyezettek jutnak a negyeddöntőbe.


A szerbek 13-10-re verték a magyarokat a szegedi uszodaavatón     Fotó: MTI/Rosta Tibor


Átadták Szeged fedett sportuszodáját, a mintegy 16 milliárd forintból felépített létesítményt a magyar és a szerb férfi vízilabda-válogatott mérkőzésével avatták fel. A meccset végül a szerbek 13-10-re nyerték.


Jégkorong

A Hydro Fehérvár AV19 csapata 4-1-re kikapott a Red Bull Salzburg otthonában az osztrák jégkorongliga középszakaszában. A fehérváriaknak egy győzelem mellett ez volt a második vereségük a felsőházban.


Atlétika

Baji Balázs az esélyeknek megfelelően simán megnyerte a férfi 60 méteres gátfutást, a nők hasonló számában ugyanakkor borult a papírforma, miután az országos csúcstartó Kozák Luca az előfutamban kiugrott és kizárták a fedett pályás atlétikai országos bajnokságon. A nap legnagyobb küzdelmét a női 200 méter hozta, amelyet a 60 méter szombati bajnoka, Csóti Jusztina nyert meg 24.17 másodperces egyéni csúccsal, egy tizeddel megelőzve Nádházy Evelint. A többi számban az esélyesek győzedelmeskedtek. Férfi 800-on Vindics Balázs idei legjobbját (1:46.86 perc) elérve győzött és előzte meg az 1500 bajnokát, Szögi Istvánt. Utóbbi egyéni csúccsal (1:47.75 perc) ért célba a második helyen, és a harmadik Huller Dánielhez (1:48.15) hasonlóan az Európa-bajnoki szintidőn belül teljesítette a távot.


Baji Balázs az esélyeknek megfelelően simán megnyerte a férfi 60 méteres gátfutást      Fotó: MTI/Mónus Márton


A nők négykörös távján Bartha-Kéri Bianka hozta a kötelezőt, női 3000-en pedig Wagner-Gyürkés Viktória. Utóbbi két arannyal zárta a bajnokságot, miután egy nappal korábban 1500-on is diadalmaskodott. Az Ikarus BSE középtávfutója a hosszabbik távon már korábban kiharcolta az Eb szereplés jogát, míg a rövidebben most sikerült neki ugyanez. Az idei tető alatti kontinensviadalnak a lengyelországi Torun ad otthont március 4. és 7. között.


Paralimpia

Jelentősen emelkedik a magyar paralimpiai érmesek és helyezettek állami jutalma. Az aranyért járó eddigi 17,5 milliós összeget 25 millióra, az ezüstért járót pedig 12,5 millióról 17,85 millióra emeli. A harmadik helyezettek mostantól 14,25 millió forintos jutalomra számíthatnak, s egészen a nyolcadik helyezettekig (1,4 millió forint) jár majd anyagi elismerés. A Szervátültetettek Világjátékán, illetve a Siketlimpián és a Speciális Olimpia Világjátékokon hasonló helyezést elérők jutalma is növekszik, mert ezeknek az értéke a paralimpiai jutalomhoz között.


Labdarúgás

A címvédő és listavezető Ferencváros 1-0-ra legyőzte vendégét, a Budapest Honvédot a labdarúgó OTP Bank Liga 22. fordulójában. Az FTC hét találkozó óta veretlen a bajnokságban, melynek tabelláját 14 ponttal vezeti a Budafokot 3-0-ra verő Puskás Akadémia előtt.


A ferencvárosi Aissa Laidouni (elöl) és a kispesti Nagy Gergő csatája a Ferencváros és a Budapest Honvéd bajnoki meccsén      Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 


A Serie A milánói rangadóján az Internazionale simán, 3-0-ra bizonyult jobbnak az AC Milan csapatánál, így négy pontra növelte az előnyét a tabella élén a városi rivális előtt.

Két nyolcaddöntős mérkőzéssel folytatódik holnap a labdarúgó Bajnokok Ligája: az Atlético Madrid - a koronavírussal kapcsolatos beutazási korlátozások miatt - Bukarestben fogadja a Chelsea-t. A másik meccsen a címvédő Bayern München a Lazio vendége lesz Rómában. Mindkét találkozó 21 órakor kezdődik.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek