395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Sportmix – kupadöntők, Eb-érmek, paksi atomvillanás

10perc.hu
2021. 04. 26.

Számos magyar sportsiker született a hétvégén, valamint továbbra is zajlanak a nemzetközi sportélet különböző eseményei. Itt a szokásos hételeji összefoglaló.

Vízilabda

Ilyen is régen volt, hogy egy nemzetközi kupadöntőben két magyar csapat nézzen egymással farkasszemet. Most a férfi vízilabdázók Eurokupa fináléjában a Szolnok és az OSC került szembe egymással, és előbbi három góllal, 14-11-re nyert az a döntő első felvonásán a Tisza-parton. A visszavágóra május 8-án kerül sor, Budapesten.



A címvédő UVSE nyerte a női vízilabda-bajnokságot, miután a döntő harmadik mérkőzésén 7-2-re legyőzte a kupagyőztes Dunaújvárost Hajós Alfréd Uszodában. Az UVSE sorozatban hatodszor lett bajnok, ennél hosszabb sikerszériája csak a Szentesnek volt, amely 1994 és 2000 között hétszer bizonyult a legjobbnak. A két csapat jövő héten akár újra találkozhat egymással, ugyanis mindkét gárda érintett lesz az Euroliga négyes döntőjében, ahol az UVSE a görög Olympiakosz, a Dunaújváros pedig az orosz Dinamo Uralocska együttesével találkozik majd.


Kosárlabda

A címvédő Sopron hazai pályán 23 ponttal, 80-57-re legyőzte a Szekszárdot a női kosárlabda NB I döntőjének első mérkőzésén. A Sopron 2019-ben ünnepelhette 13. bajnoki címét - még a spanyol Roberto Iniguezzel a kispadon -, miután a fináléban 3-0-ra verte a DVTK-t. Tavaly a zöld-sárgák begyűjthették volna sorozatban hatodik aranyérmüket is, de a koronavírus-járvány miatt félbeszakadtak az NB I küzdelmei, és a szövetség nem hirdetett bajnokot. Az egyik fél harmadik sikeréig tartó finálé szerdán folytatódik Szekszárdon.


Birkózás

Szép magyar sikerekkel zárult a varsói Európa-bajnokság. A 2009-es vb-győztes Kiss Balázs (97 kg, BVSC) vélhetőleg utolsó nagy nemzetközi viadalán szerepelt, ahol 38 éve minden rutinjával beverekedte magát hosszú és eredményes pályafutása első Eb-döntőjébe. Itt a súlycsoport egyik legjobbja, a világ- és Európa-bajnok orosz Musza Jevlojev várt rá, aki megvalósította a papírformát, 8-0-s technikai tussal verte nála tíz évvel idősebb magyar riválisát. Ám a 38 esztendős Kiss előtt így is le a kalappal, hogy Európa-bajnoki ezüsttel léphet le a szőnyegről.



Az U23-as vb- és Eb-2. Fritsch Róbert (72 kg, Csepeli BC) a bronzmérkőzésen megszerezte karrierje első felnőtt világversenyes érmét, pedig nem akárkit, hanem a vb-győztes, Eb-2. orosz Csingiz Labazanovot verte kitolással, intésekkel magabiztosan és megérdemelten 3-0-ra. A magyar válogatott összességében egy arany- (Lőrincz Tamás) két ezüst- (Sastin Marianna, Kiss Balázs) és egy bronzéremmel (Fritsch Róbert), valamint egy ötödik hellyel (Ligeti Dániel) zárt a 2021-es kontinensbajnokságot.


Vívás

Nem sikerült olimpiai kvótát szereznie a párbajtőröző Kun Annának és a tőröző Dósa Dánielnek a vívók európai olimpiai pótkvalifikációs versenyén, Madridban. Ezen a viadalon már csak olyan országok egy-egy vívója indulhatott szakáganként, melyek abban az adott fegyvernemben még egyetlen kvótát sem szereztek. Tokiói részvétel a győzelemért jár. Női párbajtőrben 23 vívó indult, Kun Anna hatodik lett. Férfi tőrben 24 vívó indult, Dósa Dániel a 12. helyen végzett, és így eldőlt, hogy ezekben a fegyvernemekben nem lesz magyar induló a tokiói olimpián.



Tenisz

Elképesztő bravúrt hajtott végre a barcelonai salakpályás tenisztornán az első helyen kiemelt spanyol Rafael Nadal. A salakkirály 3 óra és 38 perc alatt, mérkőzéslabdákat hárítva verte a másodikként rangsorolt, a monte-carlói ezres salaktornát megnyerő görög Sztefanosz Cicipaszt. Nadal ezzel 12. alkalommal bizonyult a legjobbnak Barcelonában, és az egy tornán aratott legtöbb siker terén ezzel feljött önmaga mögé a második helyre, ugyanis a Roland Garrost Nadal tizenháromszor nyerte már meg. A 34 éves 20-szoros Grand Slam-győztes spanyol karrierje 87. tornagyőzelmét – salakon a 61. sikerét – aratta, idén ez volt az első trófeája a harmadik versenyén.


Labdarúgás

Megszerezte idei első trófeáját a Manchester City. A bajnokságot toronymagasan vezető és a BL-elődöntőben is érdekelt kékek a Wembley Stadionban, közel nyolcezer néző előtt megrendezett találkozón a védő Aymeric Laporte 82. percben szerzett találatával legyőzte a Tottenham csapatát, és zsinórban negyedszer is megnyerte az angol Ligakupát.

A Serie A-ban érik az Internazionale bajnoki címe. A milánói kék-feketék 1-0-ra verték a Veronát, így már 11 pont az előnyük az Atalanta, és 13 a Juventus, és az egy meccsel kevesebbet játszó városi rivális AC Milan előtt.



A magyar NBI idei bajnoki szezonjának leggólgazdagabb meccsét vívta egymással a Budafok és a Paks csapata. A nemzetközi kupaszereplésre törő tolnaiak 9-2-re kiütötték a budafokiakat, akik 2 fordulóval a bajnokság vége előtt kiestek az első osztályból. A csapat edzője, Csizmadia Csaba a találkozót követően azonnal lemondott a posztjáról. A Paks a szakemberek szerint az egyik leglátványosabban játszó csapat, ráadásul a most triplázó Hahn János már 22 találatnál jár, azaz vélhetően Bognár György irányította gárda adja a 2020/21-es idény gólkirályát is.

Főkép forrása:
MTI/Mónus Márton

További cikkek