392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Sportmix – bejelentések, kvóták, érmek

10perc.hu
2021. 03. 22.
Sportmix – bejelentések, kvóták, érmek

Számos magyar sportsiker született a hétvégén, valamint továbbra is zajlanak a nemzetközi sportélet különböző eseményei. Itt a szokásos hételeji összefoglaló.

Birkózás

Vasárnap véget ért az európai birkózók BOK Csarnokban rendezett ötkarikás kvalifikációs versenye, ahol a magyarok Korpási Bálint (kötöttfogás 67 kg)  megszerezte a tokiói kvótát, miután a döntőbe jutott, ám ott vállsérülés miatt nem tudott ellenfelével kiállni. Rajta kívül más nem kvalifikálta magát a nyári olimpiára, viszont jutott a magyaroknak három bronzérem – Szőke Alex (kötöttfogás 97 kg), Varga Ákos (kötöttfogás 130 kg) és Barka Emese (nők 57 kg) – és két ötödik hely Torba Erik (kötöttfogás 60 kg) és Kuramagomedov Murad (szabadfogás 74 kg) révén.

Még hátra van a májusi világkvalifikációs torna, ott még szerezhetnek birkózóink indulási jogot az olimpiára. Korpásin kívül eddig Lőrincz Tamás ( kötöttfogás 77 kg), Lőrincz Viktor (kötöttfogás 87 kg), Muszukajev Iszmail (szabadfogás 65 kg) és Sastin Marianna (nők 62 kg).


Kosárlabda

A Szolnok otthon 79-77-re legyőzte a szombathelyi Falcót a férfi kosárlabda NB I szombati játéknapján. A végig kiegyenlített rangadón három negyed után még kilencpontos előnyben volt a vendégcsapat, de a hazaiak a záró játékrészben 28 pontot szereztek, és ezzel fordítottak. Döntőnek bizonyult, hogy négy másodperccel a vége előtt - 77-77-es állásnál - a horvát Roko Badzim értékesítette két büntetőjét. Győzelmével a Szolnok bebiztosította első helyét az alapszakaszban.



A hölgyeknél már elkezdődött a rájátszás, és a Győr hazai pályán szerzett előnyt a női kosárlabda NB I negyeddöntőjében, amelynek első mérkőzésén 93-75-re győzte le a TFSE-MTK együttesét. Az egyik fél második győzelméig tartó párharc szerdán folytatódik fordított pályaválasztással.


Jégkorong

Véget ért az osztrák bajnoki szereplés a Hydro Fehérvár AV19 számára, miután a fehérváriak 6-0-ra alulmaradtak a vendég Vienna Capitalsszal szemben az osztrák jégkorongligában, így 4-0-ra elveszítette a negyeddöntős párharcot. A Fehérvár a korábbi találkozókon vendégként 6-1-re, majd 1-0-ra, a kettő között házigazdaként 3-2-re kapott ki.


Kézilabda

A magyar női kézilabda-válogatott 29-23-ra kikapott az ötkarikás címvédő Oroszországtól a győri olimpiai selejtezőtorna vasárnapi, utolsó fordulójának zárómérkőzésén. Az már szombaton eldőlt, hogy a 2. csoportból a házigazda magyar, valamint az orosz csapat jut ki az idén nyárra halasztott tokiói olimpiára, ezért a meccsnek már csak az volt a tétje, hogy melyik együttes melyik sorsolási kalapba kerül. Elek Gábor szövetségi kapitány szerint azért kapott ki hat góllal az ötkarikás címvédő Oroszországtól a magyar női kézilabda-válogatott a győri olimpiai selejtezőtorna vasárnapi, utolsó fordulójában, mert a mérkőzés végén buta hibákat követett el. „Teljesen megérdemelten győztek az oroszok. A tegnapi nap olyan érzelmeket mozgatott meg bennünk, hogy nem tudtunk olyan hőfokon kézilabdázni, ahogyan az elmúlt két napban. Összességében az orosz csapat súlyban és méretben is fölénk kerekedett, ami végül az eredményben is megmutatkozott, pedig nem volt ez egy olyan mérkőzés, amelyen hatgólos vereséget kellett szenvednünk, de a végén olyan buta hibákat követtünk el, hogy kinyílt az olló” - mondta a szövetségi kapitány.



A címvédő Telekom Veszprém házigazdaként 27-23-ra legyőzte a tartalékos összeállításban játszó MOL-Pick Szegedet a férfi kézilabda NB I vasárnapi rangadóján. Ezzel szinte biztossá vált, hogy az idény végén a veszprémiek játszhatják otthon a bajnoki döntő visszavágóját, ugyanis a győzelmeiken kívül jelenleg egy döntetlenjük, a szegedieknek viszont már három vereségük van.


Sportlövészet

A sportlövők Újdelhiben zajló világkupaversenyén eddig remekül szerepelnek a magyar versenyzők. Előbb Péni István és Dénes Eszter a légpuska egyéni számában szerzett érmet – előbbi ezüstöt, míg utóbbi bronzot –, majd együtt is dobogóra állhattak, hiszen a tokiói olimpián debütáló légpuska vegyes csapat számában egészen a döntőig jutottak. Az UTE lövői az alapversenyt 633,9 körös világcsúccsal nyerték meg, bejutottak a fináléba is, ahol az indiai Divyansh Singh Panwar, Elavenil Valarivan páros már jobbnak bizonyult náluk. Ugyanebben a számban Sidi Péter és Horváth Lea a nyolcadik helyen végzett.

Tenisz

A múlt heti, dubaji tornán negyeddöntős Fucsovics Márton négy helyet javítva a 40. a férfi teniszezők legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a szerb Novak Djokovics vezet. A 29 éves magyar játékos az 55. helyen kezdte az évet, és köszönhetően az elmúlt hetek remek formájának, most már közelít a karriercsúcsát jelentő 31. pozíció felé. Fucsovics a héten Miamiban szerepel. A másik magyar, Balázs Attila egy helyet rontva jelenleg a 101.

A közvetlen élcsoportban nem történt változás a múlt hetet követően a női teniszezők világranglistáján. Legjobb magyarként Babos Tímea - két helyet rontva - a 108. A rangsort továbbra is az ausztrál Ashleigh Barty vezeti a japán Oszaka Naomi és a román Simona Halep előtt.


Labdarúgás

A vb-selejtezőre készülő magyar válogatott játékosai közül Sallai Roland (Freiburg) és Kleinheisler László (NK Osijek) egyaránt gólt lőtt, míg Holander Filip (Partizan Beograd) és Kecskés Ákos (Lugano) megsérült, így vélhetően mindketten kénytelenek lesznek kihagyni a márciusi három selejtezőt.



A Leicester City remek összecsapáson 3–1-re nyert a Manchester United ellen, ezzel bejutott az angol labdarúgó FA-kupa elődöntőjébe, amelyben a Southamptonnal szemben küzdhet meg a fináléba jutásért. A másik ágon Chelsea–Manchester City összecsapást rendeznek.

A spanyol La Liga 28. fordulójában egyaránt győztek az élcsapatok. Az FC Barcelona 6–1-re nyert a Real Sociedad otthonában – a katalánoknál a duplázó Messi 768. meccsét játszotta, amivel abszolút csúcstartó a Barcánál –, a Real Madrid a kétgólos Benzema vezérletével 3-1-re verte idegenben a Celta Vigót, míg a listavezető Atlético Madrid Luis Suárez góljával verte 1-0-ra az Alavés gárdáját.


Olimpia

Fontos döntések születtek az idénre halasztott nyári olimpiai és paralimpiai játékokkal kapcsolatban. Egyrészt pontosították a játékok időpontját, és ha nem jön közbe semmi, akkor a tervek szerint július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg, a paralimpiára pedig augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor. Másrészt a szervezők úgy döntöttek, hogy nem engednek be külföldi nézőket a tavalyról idénre halasztott tokiói olimpia rendezvényeire. A külföldi jegytulajdonosoknak visszatérítik a belépők árát, az olimpia esetében mintegy 600 ezer, a paralimpia kapcsán pedig körülbelül 30 ezer jegyről van szó.


Karate

A hétvégén került sor a felnőtt karate magyar bajnokságra az újpesti Kellner Ferenc Sportközpontban. A 14 egyesület 62 sportolóját felvonultató verseny tétje a bajnoki címek eldöntésén túl a részvételi jogok megszerzése volt a májusi horvátországi Európa-bajnokságra, illetve a júniusi párizsi olimpiai kvalifikációs tornára. A nemzetközi eredményeik alapján már biztos Eb- és olimpiai kvalifikációs torna résztvevő Tadissi Martial (67 kg), Hárspataki Gábor (75 kg), Nagy Botond (férfi formagyakorlat) és Sterck Laura (női formagyakorlat) egyaránt magabiztosan nyerték kategóriájukat.




Küzdelemben nehézsúlyban Molnár Dániel, a 60 kilósoknál a Kiss András, 84 kg-ban pedig Hidasi Tibor állhatott a dobogó legfelső fokára. A nőknél az 50 kg-osok mezőnyében Klement Kármen, az 55 kilós súlycsoportban a sokszoros válogatott Molnár Réka (képünkön), a 61 kilósok között Ilankovic Aleksandra, a 68 kg-ban Boussebaa Aicha, míg nehézsúlyban Pap Dorottya szerezte meg az aranyérmet. A csapatoknál formagyakorlatban a Vasas, illetve az MTK együttese zsebelhette be az aranyérmet, míg küzdelemben újpesti és MTK-s sikerek születtek.

Főkép forrása:
MTI/Szigetváry Zsolt

További cikkek