392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Semenya elmegy Strasbourgig

10perc.hu
2020. 11. 20.
Semenya elmegy Strasbourgig

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságánál fellebbez Caster Semenya kétszeres olimpiai bajnok dél-afrikai atléta, hogy ne kelljen gyógyszert szednie a magas tesztoszteronszintje miatt.

Üstökösként robbant be a nemzetközi atlétika egére Caster Semenya, miután előbb a londoni olimpián, majd négy év múlva a riói ötkarikás játékokon is megnyerte a női 800 síkfutást. Miután Semenya feltűnően férfias jelenség, így a vizsgálatok során kiderült, hogy a kétszeres olimpiai bajnoknő hiperandrogenizmussal küzd, ami nők esetében akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) 2018-ban határozott úgy, hogy 400, 800 és 1500 méteren nem indulhatnak olyan női versenyzők, akiknek magas a tesztoszteronszintjük, csak ha gyógyszerekkel korlátozzák annak mértékét. Miután a Svájci Szövetségi Bíróság szeptemberben elutasította Semenya keresetét, melyet a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavalyi ítélete ellen nyújtott be, amely helyben hagyta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) nők tesztoszteronszintjére vonatkozó szigorú szabályozását, úgy döntött a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságánál fellebbez.

„Tovább harcolok a női atléták jogaiért mindaddig, amíg mindannyian olyan szabadon nem futhatunk, amilyennek születtünk” – jelentette ki a dél-afrikai sztár, aki 2012 és 2016 után jövőre nem nyerheti meg sorozatban harmadszor is a női 800 méter olimpiai aranyérmét. Két éve ugyanis jelezte, hogy nem hajlandó gyógyszereket szedni. – „Nem vagyok hajlandó engedni, hogy a WA megakadályozzon abban, hogy az legyek, aki vagyok.”

Főkép forrása:
IAAF/Pius Utomi Ekpei

További cikkek