393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ryanair-ügy: szorul a hurok Lukasenka körül

10perc.hu
2021. 05. 28.
Ryanair-ügy: szorul a hurok Lukasenka körül

Kiderült, a bizonyos fenyegető emailt később adták fel, mint ahogy eltérítették a gépet, sem Svájc, sem a Hamasz nem tud a fenyegetésről, amiről bizonyítékként beszél a fehérorosz elnök.

Lassan igaz lesz a fehérorosz kormány bármely tagjára az a mondás, hogy akkor is hazudnak, ha levegőt vesznek. Bármit állítanak ugyanis azzal kapcsolatban, miért is térítették el és kényszerítették a minszki repülőtéren leszállásra vasárnap a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, rövid időn belül kiderül, egy szó sem igaz az egészből.

Az akció egyetlen magyarázata az, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bosszúból és az ellenzékieknek szánt kemény üzenetből téríttette el a gépet, hogy az utasok között lévő Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságírót és orosz barátnőjét, Szofija Szapegát elfogják. De nézzük, miként dőlnek el a Ryanair-ügy fehérorosz dominói.

Lukasenka bejelentette, hogy egy szó sem igaz abból, hogy vadászgépek kényszerítették az utasszállítót arra, hogy visszaforduljon Minszkbe. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatát a fehérorosz légierő egyik vadászrepülőgépe kísérte a repülőtérre. Az utasszállító pilótájában tehát fel sem merülhetett, hogy a fehérorosz üzenetet, miszerint forduljon vissza Minszkbe, figyelmen kívül hagyja, holott nagyon közel járt már a litván légtérhez. A nyilvánosságra hozott beszélgetés, melyet a fehérorosz légiirányítás és a pilóta között zajlott azt is igazolja, akkor is hazudik a belarusz elnök, amikor azt állítja, a pilóta döntött arról, hogy visszafordul Minszkbe.



Azt most hagyjuk, hogy a minszki parlament előtt elmondott beszédének egyik mondatában azt közölte, mi lett volna, ha hirtelen teljes riadókészültségbe kellett volna hozni az asztravjeci atomerőmű (BelAESZ) biztonsági rendszereit, majd pár perc múlva arról beszélt, hogy az atomerőmű biztonsági rendszerét és a légvédelmet az incidens idején teljes riadókészültségbe helyezték. A nyilvánvaló hazugságok sora folytatódott azzal, amikor közölte, Svájcból érkezett a figyelmeztető üzenet arról, hogy a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó múlt vasárnapi járatának fedélzetén pokolgép van, és ezt a fenyegető üzenetet megkapta egy időben a minszki, az athéni és a vilniusi repülőtér is.

Mondjuk, arra sincs épeszű magyarázat, hogy az a minszki repülőtér miért is kapta meg az állítólagos fenyegetést, amelyik a gép nem is érintett az útja során. Ám az igazán kínos az, hogy a londoni székhelyű Dossier Center nevű kutatócsoport és a Proton Technologies AG nevű svájci, adatvédelemre szakosodott e-mailszolgáltató közzétette azt az e-mailt, amelyik az állítólagos fenyegetést tartalmazta. Ebből az derült ki, hogy az e-mailt 24 perccel azután küldték, hogy a fehérorosz hatóságok tájékoztatták a gép személyzetét a fenyegetésben található bombafenyegetésről. Azaz előbb térítették el a belarusz vadászgépek a Ryanair-gépét, semhogy bombariadó lett volna. „Nem láttunk hiteles bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a fehérorosz állítások igazak” – állította a svájci cég közleményben.



Ha mindehhez hozzátesszük azt, hogy a svájci külügyminisztérium közölte, nem tudnak semmiféle pokolgépes fenyegetésről, amely indokolhatta volna, hogy Fehéroroszországban Aljakszandr Lukasenka elnök utasítására leszállásra kényszerítsék a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, amelynek fedélzetén egy fehérorosz ellenzéki aktivista utazott, akkor kezdhetünk világos képet kapni arról, mennyi az igazság Lukasenka nyilatkozataiban.

Természetesen nemcsak az elnök ragaszkodik a fehérorosz hatalom által kitalált sztorihoz. Ugyanis május 24-én Artyom Szikorszki, a fehérorosz közlekedési minisztérium légiközlekedési osztályának igazgatója kijelentette, hogy a repülőgépet ért angol nyelvű fenyegetés a minszki repülőtér elektronikus postafiókjába a Hamasztól érkezett. A palesztin szervezet azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantják a gépet, ha Izrael nem hagyja abba a palesztinok lakta Gázai övezet lövetését. A Hamász azonban közölte, hogy nem volt köze az incidenshez. A Hamasz politikai bizottságának helyettes vezetője, Músza Abu Marzuk hazugnak és nevetségesnek nevezte ezeket az állításokat. „A belarusz közlekedési minisztérium vádjai teljesen alaptalanok, ráadásul hazugak és nevetségesek is. Az iszlám mozgalom létrejötte óta kizárólag az izraeli megszállás ellen küzdünk” − szögezte le Marzuk a Twitteren közzétett bejegyzésében.

Lukasenka szerint Prataszevics "öldöklést és véres lázadást" akart kirobbantani az országban, ám ez is messze áll az igazságtól, hiszen az ellenzéki újságíró be sem akart lépni az országba. Ennek a vádnak a megerősítése érdekében Ivan Tertelj, a helyi állambiztonsági szolgálat (KGB) elnöke a fehérorosz parlamentben bejelentette, Prataszevics beismerő vallomást tesz a "fehéroroszországi aknamunka szponzorairól". A KGB-főnök szerint nem véletlen Prataszevics kapcsolatainak aggodalma, mert az ellenzéki aktivista aktívan együttműködik a nyomozással. Beszélt arról is, hogy Prataszevics korábban zsoldosként szolgált a Donyec-medencei konfliktusban ukrán oldalon részt vevő Azov ezredben.



Nos, ez utóbbit azonnal cáfolta Andrij Bileckij, az Azov ukrán önkéntes alakulat alapítója, mondván Prataszevics sosem harcolt a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban, hanem kizárólag újságíróként járt a kelet-ukrajnai válságövezetben. Ugyanakkor azt megerősítette, hogy az újságíró tudósításai közben megsebesült az Azovi-tenger partján fekvő, dél-donyecki Sirokine településnél.

A fehérorosz politikai vezetés két videót is bemutatott, melyekben Prataszevics és orosz barátnője, Szofija Szapega beismerő vallomást tesz, kiemelve a hatóságok korrekt viselkedését. A férfi esetében a felvételek elemzésekor jól látható, hogy erős sminkkel takarták el az arcán a bántalmazások nyomait, amivel kikényszerítették a fogoly „beismerő vallomását”.



Steffen Seibert német kormányszóvivő úgy fogalmazott, a német kormány a lehető leghatározottabban elítéli azt, hogy „a hatalom fehéroroszországi birtokosai visszataszító módon, nyilvánosan parádéztatják foglyukat”, akinek arcán „sminkkel elfedik az ütések és bántalmazások nyomait”, és „úgynevezett vallomásokra” kényszerítik. Ugyancsak igaz mindez a barátnője vallomásával kapcsolatban is, ahol látszik, a lányt kényszerítették minderre.

Sapega édesanyja, Anna Dudics a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy lánya távol tartotta magát a politikától. Állítása szerint már csak a csodában reménykedik, s hozzátette: tudja, hogy Sofia nem bűnös semmiben, egyszerűen rosszkor volt rossz helyen. Ugyanakkor Prataszevics szülei az Európai Unió és az Egyesült Államok közbenjárását kérték fiuk kiszabadítása érdekében.



„Raman anyjaként fordulok önökhöz, azt akarom, hogy hallják meg kiáltásomat, lelkem kiáltását, hogy értsék meg, mennyire érint bennünket ez az abszurd helyzet. Segítsenek a fiam kiszabadításában, terjesszék a kérésemet világszerte" – jelentette ki Natalja Prataszevics.

Az ellenzéki blogger apja, Dzmitri Prataszevics elmondta: nem tudnak meggyőződni fiuk egészségi állapotáról, féltik életét, azt sem tudják, a hatóságok hol tartják fogva őt. Nem értesültek barátnője, Szofija Szapega sorsáról sem. Azt is közölte, hogy feleségével fiúk letartóztatását követően egyre több fenyegetést kapnak.

Főkép forrása:
AFP

További cikkek