392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Még nincs költözési hullám, de a régi bérházban élők nagyot buknak a fűtési szezonban

10perc.hu
2022. 09. 06.
Még nincs költözési hullám, de a régi bérházban élők nagyot buknak a fűtési szezonban

Már látszanak a trendek, hiszen egyre többször fordul elő, hogy több generáció él egy fedél alatt és a tél beköszöntével egyre többen fogják keresni a kisebb alapterületű ingatlanokat.

Vélhetően jelenleg a legtöbbet használt egyik szavunk a rezsiemelkedés vagy az energiaárak lehet. Bár a fűtési szezon még koránt sem érkezett el, de már most lehet érzékelni, hogy a kormány rezsiszabályokat módosító bejelentését követően elkezdett átalakulni az ingatlanpiac.

Mindenki számol és megpróbál takarékoskodni ott, ahol csak tud. Az első emelt áron kiállított számlák mindenki számára egyfajta vízválasztót jelentenek: egyesek az otthonuk energetikai felújításán töri a fejét, míg mások inkább kisebb lakásba, vagy olyan helyre költöznének, ahol a fűtési rendszer miatt még nem érinti.

Nos, a penzcentrum.hu szakértőket kérdezett meg, mi várható ősszel az ingatlanpiacon. Egy biztos, még nem kezdődött el egy pánikszerű költözési hullám, de már kialakulóban vannak az új trendek. Egyre többször fordul elő, hogy több generáció él egy fedél alatt és a tél beköszöntével egyre többen fogják keresni a kisebb alapterületű ingatlanokat, amiknek a fenntartása kevesebbe kerül.

Várhatóan ősz végén és a téli hónapokban jelentkezhet erőteljesebben a rezsiemelés hatása az ingatlanpiacon. A kereséseknél már most is érzékelhető, hogy a korszerűbb megoldások iránt nagyobb az érdeklődés, de mivel ezek az ingatlanok általában új építésűek, vagy felújítottak, ezért eleve magasabb áron kerülnek a piacra.



Ugyanakkor a szakértők úgy vélik, erősödni fog a vevői alku lehetősége az energetikai szempontból kedvezőtlen ingatlanok esetében. Megerősödött a befektetői aktivitás és keresettebbé váltak az alacsonyabb fenntartási költségű ingatlanok. Azonban a legtöbben még kivárnak, így csak a jövő év elején várható az ingatlanpiacon a nagy változás.

Egy biztos, a nagyobb energiaigényű, nagy alapterületű vagy nem korszerű ingatlanok tulajdonosai kényszerűségből új otthon után néznek majd. Jelenleg a tulajdonosok még nem akarnak tömegével megszabadulni a rezsizabáló ingatlanoktól, azonban a vásárlók esetében a keresési szempontok már átalakultak.

Egyelőre még nagyon népszerűek a távfűtéses lakótelepi lakások, mert ezek esetében még nem nyúltak hozzá az energiaárakhoz, ám a szakértők szerint elképzelhetetlen, hogy a gázárak emelkedését kizárólag a szolgáltatóknak kelljen kifizetni. felé húz majd. A korszerű, modern, alacsony fenntartási költségű újépítésű ingatlanok ára sokak számára nehezen megfizethető, ráadásul ezen ingatlanok ára, ahogy a paneleké is, várhatóan tovább fog emelkedni.

A társasházi lakások esetén is vannak megoldások, de itt akár egy korszerűbb, takarékosabb gázkazán cseréje is komplex és drága feladat lehet – kémények, társasházi közös tulajdon érintettsége –, a hőszigetelés pedig csak a lakóközösséggel együtt valósítható meg.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek