393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Péntek este útjára indul a gyönyör, avagy kezdődik a foci Eb

10perc.hu
2021. 06. 10.
Péntek este útjára indul a gyönyör, avagy kezdődik a foci Eb

A labdarúgó Európa-bajnokságok történetében először fordul elő, hogy 11 helyszínen, az egész kontinenst behálózva rendezzék meg a kontinensviadalt, aminek fő esélyesének a francia, angol és belga válogatottat tartják.

Elérkezett a várva várt pillanat, és pénteken 21 órakor a Rómában rendezendő Törökország-Olaszország találkozóval megkezdődik a 16. labdarúgó Európa-bajnokság. Ráadásul az első olyan kontinensviadal lesz a mostani, amelynek során összesen 11 ország 11 városában – München, Bukarest, Koppenhága, Glasgow, London, Róma, Sevilla, Amszterdam, Baku, Szentpétervár és Budapest – rendezik meg a meccseket, és a döntőnek július 11-én a Wembley Stadion ad majd otthont.

Maga az ötlet Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) korábbi elnökétől származik, aki olyan Európa-bajnokságot álmodott meg a szervezet tavalyi 60. születésnapjára, hogy a torna az egész földrészen átívelő eseménnyé váljon. Nemcsak a korábbi Aranylabdás álma vált valóra, hanem a magyaroké is, hiszen 2014-ben kiderült, hogy a rendező városok közé bekerült Budapest is, és a 2019 novemberében átadott Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek – köztük a magyar-portugál és a magyar-francia találkozóknak – és egy nyolcvaddöntőnek ad majd otthont.

A pandémia azonban átírta a terveket, és előbb egy esztendővel elhalasztották az Eb megrendezését, majd kiderült, hogy Budapesten kívül sehol sem lesz telt ház a mérkőzéseken. E tekintetben München a sereghajtó a kapacitás 20 százalékos kihasználtságával, Bukarest, Koppenhága, Glasgow, London és Róma legalább 25, a Bilbao helyett beugró Sevilla 30, Amszterdam 33 százalékot vállalt, míg Baku és Szentpétervár minden második székre enged szurkolót.



Ugyancsak a világjárvány miatt megváltoztatta az UEFA az Eb-n szereplő válogatottak keretének létszámát, hiszen 23 helyett 26 játékost nevezhetett minden résztvevő ország. Ráadásul három helyett öt csere engedélyezett a szakvezetőknek, illetve alkalmazni fogják a Bajnokok Ligájában és a legnagyobb európai bajnokságokban már évek óta használt videobírót, a VAR-t.

Nagy kérdés, hogy a 16. Európa-bajnokságot ki fogja megnyerni. A győztesnek járó Henri Delaunay Kupát eddig tíz csapat hódította el, legtöbbször, szám szerint háromszor a német és a spanyol. A korábbi Európa-bajnokok közül egyedül a 2004-es meglepetésgyőztes Görögország nem tagja a mezőnynek, ahol megtalálható mind a regnáló világbajnok Franciaország, mind a címvédő Portugália, valamint a 2016-os világbajnok Németország is, igaz, hatalmas pechünkre mindhárom sztárválogatott az Eb-re zsinórban másodszor kijutó magyar válogatott csoportjába kerültek.

A szakemberek és a szurkolók, valamint a fogadó irodák által is három válogatottat tartanak a legesélyesebbnek a végső sikerre: a franciákat, a belgákat és az angolokat. Mindhárom válogatott ott volt a legjobb négy között a legutóbbi, oroszországi világbajnokságon. A torna nem is annyira titkos favoritja viszont Olaszország, amely igazi világsztár nélkül is 2018 szeptembere óta veretlen, azaz 27 találkozón nem talált legyőzőre Roberto Mancini egységes együttese, és a legkevésbé sem olasz módit követve rendesen megszórják ellenfeleiket a meccseiken.




Nagy kérdés, milyen formában érkezik meg az Eb-re Cristiano Ronaldo. Ha képes ismét betölteni a vezér szerepét az ötödik kontinenstornáján – amivel egyébként a Juventus sztárja csúcstartó –, akkor a portugálok is messze juthatnak, akárcsak a spanyolok, vagy a szövetségi kapitányuktól, Joachim Löwtől búcsúzó németek.

Egy biztos, a felsoroltakból akár az is előfordulhat, hogy egy nem éli majd túl a csoportkört, hisz fentebb már említettük, hogy az F-csoportban Portugália, Franciaország és Németország is ott található rajtunk kívül. Fontos tudni, hogy a hat kvartettből az első két helyezett mellett a négy legjobb harmadik jut a legjobb 16 közé, onnantól pedig egyenes kieséses rendszerben zajlik a torna egészen a július 11-i, londoni fináléig.

A világ egyik legtekintélyesebb fogadóirodája, a brit William Hill nyilvánosságra hozta a nyereményszorzóit, ami alapján az nyeri a legkevesebbet, akik a franciákra teszi a pénzét: a gallok sikere 5,5-szörös pénzt hozna a szerencsés fogadóknak. A magyar válogatott aranyérmére 401-szeres pénzt fizetnének, míg a döntős szereplésre 226-os, az elődöntősre 81-es, a negyeddöntősre 26-os, a nyolcaddöntősre 6,50-es oddsot adott a fogadóiroda.

A brit fogadóirodánál a franciákon kívül még hat csapat tartozik az esélyesek közé: a 2018-ban világbajnoki elődöntős angolok diadala a tét hatszorosát eredményezné a vállalkozó kedvű szerencsejátékosoknak, míg a vb-bronzérmes belgáké a hétszeresét, a spanyoloké, továbbá a magyarokkal szintén egy csoportban lévő németeké és címvédő portugáloké a kilencszeresét, a 2018 szeptembere óta veretlen olaszoké pedig a tízszeresét.



Természetesen a gólkirály személyére is lehet fogadni. A William Hill az angol Harry Kane-t (7,00), a belga Romelu Lukakut (8,00), a francia Kylian Mbappét (10,00) tartja a gólkirályi cím esélyesének. A listán szereplő 90 játékos között egyetlen magyar, a csapatkapitány Szalai Ádám szerepel 201-es nyereményszorzóval.

A Gracenote Sports adatszolgáltató és elemző cég legfrissebb, most nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint viszont nem a franciáké, hanem a belgáké vagy az angoloké lehet a trófea. A cég a 2002-ben megalkotott, saját rendszerével egymilliószor futtatta le a várható történéseket, és ez alapján Belgiumnak, valamint Angliának is 14-14 százalék az esélye a végső győzelemre, míg a franciáknak 12, a spanyoloknak pedig 10 százalék esélyük van a végső sikerre.

Kissé rossz hír lehet a magyar szurkolóknak – akiknek mintegy harmada a Szerencsejáték Zrt. felmérése szerint továbbjutást, kétharmaduk 1-4 pontot vár a válogatottól –, hogy a Gracenote elemzése szerint a társházigazda Magyarország végső győzelmére a szlovákokhoz, a finnekhez és az északmacedónokhoz hasonlóan 0 százalék az esély.

A korábbi nagy tornák összesített elemzése alapján kiderült – azoknak az együtteseknek a teljesítményét vizsgálták, amelyek legalább 30 mérkőzést játszottak már vb-n és Eb-n –, hogy a portugálok teljesítenek világbajnokságokon és Eb-ken a leginkább erőn felül. A statisztikai adatok alapján az angol és a magyar csapat az, amely az alulteljesítők listáját vezeti.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese így 11 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozattal várja a kontinensviadalt, ahol jövő kedden a portugálokkal, jövő szombaton pedig a franciákkal játszik a Puskás Arénában, majd június 23-án a németek vendége lesz Münchenben.

„Komoly lépést tettünk előre, ráadásul egy hosszú veretlenségi sorozattal a hátunk mögött vágunk neki az Európa-bajnokságnak. Az adott poszton a legjobbjainkra számíthatunk a kontinensviadalon, ahol természetesen más taktikára kell számítani a válogatottól, méghozzá arra, hogy kontrajátékra alapozva szeretnénk eredményt elérni. De nincs bennem aggodalom" – állította Marco Rossi.

Csak egyet kívánhatunk zárásként: a magyar válogatott cáfoljon rá a Gracenote szakembereire, és bizonyítsa be, hogy 2016 után ismét lehetőséget biztosít arra, hogy a szurkolók örömükben megállítsák a hatos villamost a Körúton. Miközben az éjjel soha nem érhet véget...



A magyarok csoportjában játszó válogatottak EB-keretei

F-CSOPORT (Budapest és München)

PORTUGÁLIA

KAPUSOK: Anthony Lopes (Olympique Lyon – Franciaország), Rui Patrício (Wolverhampton – Anglia), Rui Silva (Granada – Spanyolország)

VÉDŐK: Joao Cancelo (Manchester City – Anglia), Nélson Semedo (Wolverhampton – Anglia), José Fonte (Lille – Franciaország), Pepe (Porto), Rúben Dias (Manchester City – Anglia), Nuno Mendes (Sporting CP), Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund – Németország)

KÖZÉPPÁLYÁSOK: Danilo Pereira (PSG – Franciaország), Joao Palhinha (Sporting CP), Rúben Neves (Wolverhampton – Anglia), Bruno Fernandes (Manchester United – Anglia), Joao Moutinho (Wolverhampton – Anglia), Renato Sanches (Lille – Franciaország), Sérgio Oliveira (Porto), William Carvalho (Real Betis – Spanyolország)

TÁMADÓK: Pedro Goncalves (Sporting CP), André Silva (Eintracht Frankfurt – Németország), Bernardo Silva (Manchester City – Anglia), Cristiano Ronaldo (Juventus – Olaszország), Diogo Jota (Liverpool – Anglia), Goncalo Guedes (Valencia – Spanyolország), Joao Félix (Atlético Madrid – Spanyolország), Rafa Silva (Benfica)

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Fernando Santos


NÉMETORSZÁG

KAPUSOK: Bernd Leno (Arsenal – Anglia), Manuel Neuer (Bayern München), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt)

VÉDŐK: Matthias Ginter (Mönchengladbach), Robin Gosens (Atalanta – Olaszország), Christian Günter (Freiburg), Marcel Halstenberg (RB Leipzig), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Lukas Klostermann (RB Leipzig), Robin Koch (Leeds United – Anglia), Antonio Rüdiger (Chelsea – Anglia), Niklas Süle (Bayern München)

KÖZÉPPÁLYÁSOK: Emre Can (Borussia Dortmund), Serge Gnabry (Bayern München), Leon Goretzka (Bayern München), Ilkay Gündogan (Manchester City – Anglia), Kai Havertz (Chelsea – Anglia), Jonas Hofmann (Mönchengladbach), Joshua Kimmich (Bayern München), Toni Kroos (Real Madrid – Spanyolország)

TÁMADÓK: Jamal Musiala (Bayern München), Thomas Müller (Bayern München), Florian Neuhaus (Mönchengladbach), Leroy Sané (Bayern München), Kevin Volland (Monaco – Franciaország), Timo Werner (Chelsea – Anglia)

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Joachim Löw

FRANCIAORSZÁG

KAPUSOK: Hugo Lloris (Tottenham – Anglia), Steve Mandanda (Marseille), Mike Maignan (Lille)

VÉDŐK: Benjamin Pavard (Bayern München – Németország), Léo Dubois (Lyon), Raphaël Varane (Real Madrid – Spanyolország), Kurt Zouma (Chelsea – Anglia), Presnel Kimpembe (PSG), Clément Lenglet (Barcelona – Spanyolország), Lucas Hernandez (Bayern München – Németország), Lucas Digne (Everton – Anglia), Jules Koundé (Sevilla – Spanyolország)

KÖZÉPPÁLYÁSOK: N'Golo Kanté (Chelsea – Anglia), Paul Pogba (Manchester United – Anglia), Adrien Rabiot (Juventus – Olaszország), Corentin Tolisso (Bayern München – Németország), Moussa Sissoko (Tottenham – Anglia), Thomas Lemar (Atlético Madrid – Spanyolország)

TÁMADÓK: Marcus Thuram (Mönchengladbach – Németország), Kingsley Coman (Bayern München – Németország), Kylian Mbappé (PSG), Antoine Griezmann (Barcelona – Spanyolország), Olivier Giroud (Chelsea – Anglia), Karim Benzema (Real Madrid – Spanyolország), Wissam Ben Yedder (Monaco), Ousmane Dembélé (Barcelona – Spanyolország)

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Didier Deschamps


MAGYARORSZÁG

KAPUSOK: Bogdán Ádám (Ferencváros), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)

VÉDŐK: Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár), Kecskés Ákos (Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)

KÖZÉPPÁLYÁSOK: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Loic Nego (Mol Fehérvár), Schäfer András (DAC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros)

TÁMADÓK: Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), Varga Roland (MTK Budapest)

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)

Főkép forrása:
MTI/Illyés Tibor

További cikkek