392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Pedagógusok: nem a bérüket, hanem a szakmai pótlékukat emelték tíz százalékkal

10perc.hu
2021. 12. 03.
Pedagógusok: nem a bérüket, hanem a szakmai pótlékukat emelték tíz százalékkal

A Magyar Közlönyben megjelentek alapján tízről húsz százalékra nő a 2020-ban bevezetett pótlék, a minimálbérhez kötött pedagógus-béremelésről azonban továbbra sincs szó.

Nemrég bejelentették, hogy a pedagógusok, valamint az óvónők bére január 1-től 10 százalékkal emelkedik. Noha a szakmai szakszervezetek ezt az emelést elégtelennek vélték, mondván ez nem oldja meg a pedagógus pálya gondjait, de több mint a semmi.

Aztán jött a valóság, és a legújabb Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor által aláírt jövő év elejétől érvénybe lépő új szabály, amiből kiderült, hogy a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 326/2013 (VIII. 30.) kormányrendelet egyetlen ponton módosul, mégpedig a 16. § (11) bekezdésében, ami szerint a »tíz« szövegrész helyébe a »húsz« szöveg lép.

Ez pedig azt jelenti, hogy nem az alapbért emelték meg 10 százalékkal, hanem azt a szakmai pótlékot, melyet 2020-ban vezettek be. A pedagógusok szakszervezetei, a PSZ és a PDSZ közleményt adtak ki, miszerint a pótlék emelése nem béremelés az ágazatban, utóbbiról akkor beszélhetnének, ha az életpályamodell bevezetésekor a béralapot a minimálbérhez kötnék, ami 2015-től megszűnt. Ugyanis azóta is 101 500 forint a pedagógusi, miközben a minimálbér 2022-től az összeg már 200 000 forint lesz.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek