Az energiaárak emelkedése, valamint az alapanyagok árának növekedése miatt számos étterem arra kényszerült, hogy drágábban adja az ételeke.
Az RTL Híradójának egy pécsi étterem ügyvezetője arról nyilatkozott, hogy közel 20 százalékkal emelték meg az árakat, ami közel 20 százalékos visszaesést eredményezett mind a helyben fogyasztás, mind pedig a házhozszállítás esetében.
Magyarországon átlagosan 18 százalékkal lettek magasabbak az árak, és a forgalom visszaesése akkora mint a pécsi példa esetében - mondta Kovács László, A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.
Az éttermek mellett cukrászdák is árat emeltek, egy gombóc fagyi már sok helyen 450 forintba kerül, egy szelet süteményért pedig szeptembertől 1000 forintot is kérhetnek.
A visszaesést nem csak az áremelkedéssel magyarázzák, hanem azzal is, hogy sok magyar külföldön nyaral.