EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Ötmilliárd dollárért felépített stadionban dől el az idei Super Bowl

Sport
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: CBSSports

Hétfőn hajnalra eldől, hogy a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét a hazai pályán szereplő Los Angeles Rams vagy a Cincinnati Bengals nyeri meg.

Vélhetően nem tévedünk nagyot, hogy ma éjszaka szerte a világon sokan megnézik majd az idei Super Bowl-t, míg a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjének otthont adó, 5 milliárd dollárból felhúzott, 2020-ban átadott SoFi Stadion zsúfolásig megtelik majd.

A várva várt eseményen a Los Angeles Rams hazai pályán fogadja a Cincinnati Bengals együttesét, és a sportág történetében másodszor fordul elő, hogy az egyik döntős a megszokott környezetében léphet pályára. Érdekesség, hogy az első ilyen finálét éppen tavaly rendezték, amikor a Tampa Bay Buccaneers hazai pályán el is hódította a Vince Lombardi-trófeát.


A várva várt eseményen a Los Angeles Rams hazai pályán fogadja a Cincinnati Bengals együttesét   Fotó: CBSSports


A Bengals története első sikerére készül, az 1981-es és az 1988-as szezont követően harmadszor szerepel a Super Bowlban, míg a Rams az 1999-es idényben hódította el története egyetlen trófeáját, emellett van három veresége.

Mindkét gárda a főcsoportja negyedik kiemeltjeként vágott neki a playoffnak, az NFL 1975-ben vezette be a kiemeléseket, az idei lesz az első Super Bowl, amelyen az első vagy második helyre rangsoroltak közül egyik sem lesz ott. Legutóbb negyedik kiemeltként 2013-ban a Baltimore Ravens tudott diadalmaskodni.


Matthew Stafford és Joe Burrow személyében mindkét oldalon egy korábbi 1/1-esként kiválasztott irányító lesz a pályán    Fotó: marca.com


A szakértők szerint a házigazda Rams a mérkőzés favoritja, a kaliforniai gárda 2019 után játszik újra a Super Bowlban. A Bengals két idénnyel ezelőtt még a liga leggyengébb csapata volt, és a gárda úgy jutott most el a nagydöntőig, hogy az Amerikai főcsoport első kiemeltjét, a Tennessee Titanst, majd az AFC előző három szezonjában finalista Kansas City Chiefst is idegenben verte.

Matthew Stafford és Joe Burrow személyében mindkét oldalon egy korábbi 1/1-esként kiválasztott irányító lesz a pályán, a Super Bowlok történetében ilyen csak egyszer volt, 2016-ban az 50. Super Bowlon a Denver Broncos Peyton Manningel győzte le a Cam Newton vezette Carolina Pantherst.


A félidei showban a hip-hop szcéna legendái veszik birtokba bő húsz percre a pályát: Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige és Kendrick Lamar készül felejthetetlennek ígérkező műsorral    Fotó: CBSSports


Az idei Super Bowl-on elképesztő show várható. Mélyen a zsebébe kell nyúlni annak, aki látni akarja a találkozót, ugyanis a legolcsóbb, még egyáltalán elérhető jegyért körülbelül ötezer dollárt – mai árfolyamon több mint 1,5 millió forintot – kérnek. A félidei showban a hip-hop szcéna legendái veszik birtokba bő húsz percre a pályát: Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige és Kendrick Lamar készül felejthetetlennek ígérkező műsorral.

A reklámidő ára is az egekbe szökött erre a nagydöntőre, hiszen fél perc reklámért idén már 7 millió dollárt (2,16 milliárd forint) kell fizetni, ez azonban nem riasztotta el a multicégeket, amelyek visszatérnek a jellemzően csak erre a mérkőzésre készülő reklámfilmjeikkel.