393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Ötmilliárd dollárért felépített stadionban dől el az idei Super Bowl

10perc.hu
2022. 02. 13.
Ötmilliárd dollárért felépített stadionban dől el az idei Super Bowl

Hétfőn hajnalra eldől, hogy a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét a hazai pályán szereplő Los Angeles Rams vagy a Cincinnati Bengals nyeri meg.

Vélhetően nem tévedünk nagyot, hogy ma éjszaka szerte a világon sokan megnézik majd az idei Super Bowl-t, míg a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjének otthont adó, 5 milliárd dollárból felhúzott, 2020-ban átadott SoFi Stadion zsúfolásig megtelik majd.

A várva várt eseményen a Los Angeles Rams hazai pályán fogadja a Cincinnati Bengals együttesét, és a sportág történetében másodszor fordul elő, hogy az egyik döntős a megszokott környezetében léphet pályára. Érdekesség, hogy az első ilyen finálét éppen tavaly rendezték, amikor a Tampa Bay Buccaneers hazai pályán el is hódította a Vince Lombardi-trófeát.



A Bengals története első sikerére készül, az 1981-es és az 1988-as szezont követően harmadszor szerepel a Super Bowlban, míg a Rams az 1999-es idényben hódította el története egyetlen trófeáját, emellett van három veresége.

Mindkét gárda a főcsoportja negyedik kiemeltjeként vágott neki a playoffnak, az NFL 1975-ben vezette be a kiemeléseket, az idei lesz az első Super Bowl, amelyen az első vagy második helyre rangsoroltak közül egyik sem lesz ott. Legutóbb negyedik kiemeltként 2013-ban a Baltimore Ravens tudott diadalmaskodni.



A szakértők szerint a házigazda Rams a mérkőzés favoritja, a kaliforniai gárda 2019 után játszik újra a Super Bowlban. A Bengals két idénnyel ezelőtt még a liga leggyengébb csapata volt, és a gárda úgy jutott most el a nagydöntőig, hogy az Amerikai főcsoport első kiemeltjét, a Tennessee Titanst, majd az AFC előző három szezonjában finalista Kansas City Chiefst is idegenben verte.

Matthew Stafford és Joe Burrow személyében mindkét oldalon egy korábbi 1/1-esként kiválasztott irányító lesz a pályán, a Super Bowlok történetében ilyen csak egyszer volt, 2016-ban az 50. Super Bowlon a Denver Broncos Peyton Manningel győzte le a Cam Newton vezette Carolina Pantherst.



Az idei Super Bowl-on elképesztő show várható. Mélyen a zsebébe kell nyúlni annak, aki látni akarja a találkozót, ugyanis a legolcsóbb, még egyáltalán elérhető jegyért körülbelül ötezer dollárt – mai árfolyamon több mint 1,5 millió forintot – kérnek. A félidei showban a hip-hop szcéna legendái veszik birtokba bő húsz percre a pályát: Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige és Kendrick Lamar készül felejthetetlennek ígérkező műsorral.

A reklámidő ára is az egekbe szökött erre a nagydöntőre, hiszen fél perc reklámért idén már 7 millió dollárt (2,16 milliárd forint) kell fizetni, ez azonban nem riasztotta el a multicégeket, amelyek visszatérnek a jellemzően csak erre a mérkőzésre készülő reklámfilmjeikkel.

Főkép forrása:
CBSSports

További cikkek