392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Olimpia: majdnem bravúr, majdnem dobogó, majdnem döntő – délelőtti összefoglaló

10perc.hu
2021. 08. 04.
Olimpia: majdnem bravúr, majdnem dobogó, majdnem döntő – délelőtti összefoglaló

Nem kellett volna sok ahhoz, hogy női kéziseink világraszóló eredményt érjenek el Norvégia ellen, amely az utolsó percekben győzte le 26-22-re válogatottunkat, míg Olasz Anna 2,3 másodperccel maradt el a bronzéremtől a nők nyíltvízi úszásának 10 kilométerén. Kajak-kenuban minden egység továbbjutott, míg atlétikában továbbra sem megy versenyzőinknek.

Sajnos nem sikerült a legtitkosabb álmainkban remélt nagy bravúr: a magyar női kézilabda-válogatott 26-22-es vereséget szenvedett a norvég csapattól a tokiói olimpia női kézilabdatornájának negyeddöntőjében.

Elek Gábor együttese összességében jól tartotta magát a sztárokkal teletűzdelt riválissal szemben, de a második félidő utolsó szakaszában a kiválóan védő kapus, Katrin Lunde vezette északiak felőrölték a magyar válogatottat. A női kézilabdázók így két győzelemmel és négy vereséggel zárták az olimpiát, amivel végül a hetedikek lettek Tokióban.

„Rettegtem attól, hogy a fizikai állapotunk nem lesz megfelelő, az végzetes lett volna a norvégok ellen, ezt már megtanultuk a korábbi meccseinken. Az első félidőben brutálisan jól védekeztünk, a 12 kapott gól mindent elmond, de csodák nincsenek. Fizikálisan elfogytunk" - mondta a szövetségi kapitány.



Elek szerint amíg játékosai bírták, addig volt esély, utána már nem. Kifejtette, hogy mennyiségben nem voltak elegen és ezen a helyzeten csak rontott Klujber Katrin, aki a svédek elleni utolsó mérkőzésen "összeszedett" sérülése miatt egy pár perc után jelezte, hogy nem tud játszani.

„Sokat fejlődtünk, szép utazás volt, ezt kell most tovább vinni. Személy szerint is sokat kaptam ettől a másfél évtől. Átlövésekben és gyorsaságban fejlődni kell, de ezek nem ördöngös dolgok" - értékelte összességében az ötkarikás szereplést Elek Gábor, aki elárulta, már rég megvan a döntés arról, hogy folytatja-e a munkát szakvezetőként, de hozzátette, ez még nem publikus.

Elkezdődtek a nyíltvízi úszószámok is Tokióban, és kis híján – egész pontosan 2,3 másodpercen múlott – azonnal egy szép éremmel kezdtek a magyarok. Ugyanis az Európa-bajnoki ezüstérmes Olasz Anna negyedikként végzett a női nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyszámában, amit 29 Celsius fokos vízben teljesített a mezőny. A 27 éves magyar úszónak ez a legjobb ötkarikás eredménye, Rióban ugyanebben a számban 14. volt.



„Nagyon meleg volt, ezért a ritmusváltások és az előzések nehezek voltak, eleve tempót úszni sem volt könnyű, illetve a verekedést is jobban megéreztük. Az utolsó kör előtt még reménykedtem, hogy kijövünk itatni, de nem jöttünk, közben pedig mutatták, hogy nyolcadik vagyok. Ettől egy kicsit megnyugodtam, mert előzetesen azt a célt tűztem ki, hogy az első nyolc között végezzek" - értékelt az MTI-nek nagyon jókedvűen és mosolygósan Olasz Anna.

A szerdán vízre szállt mind a nyolc magyar egység bejutott a középfutamba a tokiói olimpia kajak-kenu versenyén. Ezeknek a számoknak a középdöntőit és fináléit csütörtökön rendezik. A férfi K-1 200 méteren a sprint táv friss Európa-bajnoka, Tótka Sándor, valamint Csizmadia Kolos is győzelemmel mutatkozott be.

Hozzájuk hasonlóan női K-1 500 méteren is két magyar előfutam-győzelem született a címvédő, ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta, valamint Csipes Tamara révén.



"Ezúttal sem sikerült a rajtom, és nem mondom, hogy a versenyem tele volt erővel, de azért bíztató volt. Szerettem volna nyerni, mert így remélem, hogy jobb sorsolást, könnyebb ellenfeleket kapok a középdöntőben" - mondta Kozák.

Férfi K-2 1000 méteren az egy nappal korábban egyesben aranyérmes Kopasz Bálint Nádas Bencével szintén megnyerte előfutamát, a másik magyar egység, Béke Kornél és Varga Ádám ugyanakkor reményfutamra kényszerült, amelyet aztán sikerrel vett.

Bemutatkozott az olimpiai programban a női kenu is, mégpedig magyar szereplőkkel: a világ- és Európa-bajnok Takács Kincső egyből bejutott a középfutamba, Balla Virág pedig a reményfutamból került a legjobb 16 közé 200 méter egyesben.



A világbajnoki negyedik, háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes Nagy Péter összetettben 396 kilogrammal első lett a férfi súlyemelők plusz 109 kilogrammos kategóriájának B csoportjában. Ez azt jelenti, hogy Nagy legrosszabb esetben 8. helyen zár, ami a legjobb ötkarikás eredménye – 2012-ben, Londonban 9., 2016-ban, Rióban pedig 10. lett –, ugyanis a kora délután színre lépő A csoportban heten vannak.



Atlétáinknak továbbra sem megy. A hétpróbázó Krizsán Xénia a 100 m gát után magasugrásban sem szerepelt jól, és a fedett Eb-n bronzérmes atléta két szám után 1942 ponttal a 20. helyen áll. A hétpróbázókra délután a súlylökés és a 200 méter vár. Szűcs Valdó az elődöntőben fejezte be szereplését 110 méteres gátfutásban, és a 13. helyen végzett az olimpián. A gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert nem jutott be a döntőbe, miután a selejtezőben 77,76 métert dobott.

Főkép forrása:
Magyarock - Olympic Team Hungary/Derencsényi István

További cikkek