392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Olimpia – Cseh László: „Ha jó vagyok, az természetes, ha rossz, az az én hibám…”

10perc.hu
2021. 07. 30.
Olimpia – Cseh László: „Ha jó vagyok, az természetes, ha rossz, az az én hibám…”

Végleg szögre akasztotta úszónadrágját a 35 éves világklasszis, akit a nemzetközi szakvélemény a valahavolt legjobb úszónak tart, akinek nem jutott olimpiai arany.

Vélhetően nem sokszor keltek fel annyian Magyarországon korábban negyed ötkor csak azért, hogy megnézzenek egy úszódöntőt. Ám ma az egyik legnagyobb magyar sportember, Cseh László úszta azt a bizonyos döntőt, és ez a 200 méteres vegyes volt a lezárása csodálatos pályafutásának.

Bár az időeredményével elégedetlen volt, mégis megnyugodva zárta le pályafutását Cseh László, aki utolsó versenyén hetedik lett 200 méter vegyesen a tokiói olimpia úszóversenyén, és talán nem volt véletlen, hogy az olimpiai aranyat megnyerő kínai Vang Sun főhajtással köszönt el a legendától.



„Azt viszem haza magammal Tokióból, hogy nyugodtan hagyhatom abba az úszást. Otthon a tévé előtt biztosan mérgelődnék, hogy ilyen időt én is tudtam volna úszni, és ez végigkísérte volna az életemet. Így viszont itt le tudtam zárni a pályafutásomat. Mindenkinek ilyen szép befejezést kívánok" - mondta a 35 éves Cseh.

A kétszeres világbajnok úszó a karrierjére visszagondolva kifejtette, A4-es lapnyi listát tudna írni arról, mit csinálna másképpen. Példaként említette, hogy nem tudatosította magában, mennyi sikert ért el.

„Azt sulykolták belém, hogy ha jó vagyok, az természetes, ha rossz, akkor az az én hibám. Az elmúlt években sokat dolgoztunk ezen. És bár most is elégedetlen vagyok az időmmel, tudok közben mosolyogni" – árulta el az "örök elégedetlen" úszó.



A BVSC versenyzője arról is beszélt, hogy nagyszerűen érzi magát a japán fővárosban, de a lelátón szurkolva jobban izgul, mint saját futamai előtt. Konkrét élményként felelevenítette, meghatódott azon, hogy Verrasztó Dávid két sikertelen olimpiai szereplés után negyedik lett.

„Egy darabig biztosan nem látnak majd a medence partján. Persze a versenyeket követni fogom, de most már azon kell gondolkodnom, hogy szeptemberben ne keljek fel hajnali ötkor" - válaszolta a jövőjét firtató kérdésre Cseh.

Profi sportolóként töltött utolsó napjával kapcsolatban azt emelte ki, hogy ébredés után elérzékenyült és jó értelemben megérintette, hogy utoljára úszik versenyen.



„A levezetést azonban most is meg kell csinálni, különben napokig szenvednék, de utána a regenerációról már nem kell gondolkodnom" - zárta szavait a legendás sportoló, aki ötödik olimpiáján szerepelt, tizedik egyéni döntőjét úszta az ötkarikás játékokon, melyekben összesen hat érmet szerzett.

Cseh László edzője, Plagányi Zsolt szerint nem csupán egy nagyszerű úszó, hanem Magyarország egyik legnagyobb sportembere fejezte be a pályafutását a tokiói olimpián.

„Nem véletlenül választották meg a legjobb olyan úszónak, aki nem nyert olimpiát. Mindig megbízhatóan teljesített" - méltatta tanítványát Plagányi Zsolt, aki az általános iskola alsó tagozatában is foglalkozott a legendás úszóval, majd felnőttként 2014-ben vette át a szakmai munkájának irányítását.



„Az a legfontosabb, hogy neki is jó lezárás volt ez az olimpia, mert élvezte. A technikája még mindig kiváló, a mozgása harmonikus, az első száz métere továbbra is világszínvonalú, de fizikálisan már vannak jobbak nála. A felkészítésében a pandémia miatti leállást követő újraindítás volt a legnehezebb" - mondta a tréner, aki elárulta, próbálja rávenni a kétszeres világbajnokot, hogy a segítője legyen, de egyelőre "a pecázás fontosabb" számára.

A medencéből ugyanis az olimpiai aranyon kívül már mindent kifogott…

Főkép forrása:
Magyarock - Olympic Team Hungary/Szalmás Péter

További cikkek