393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Megszűnik a Barátok közt

10perc.hu
2020. 11. 30.

Az RTL Klubon 22 éve futó sorozat, mely Magyarország legrégebb óta képernyőn lévő szériája, nyárig lesz még képernyőn.

A Barátok közt első része 1998. október 26-án került adásba és 2020. augusztus 12-én médiatörténelmet írt: ekkor érte el 10.000. epizódját. Ezzel a még gyártás alatt lévő szappanoperák közül, az epizódok számát tekintve világviszonylatban az ötödik helyen áll. Ám úgy tűnik a 22 éve képernyőn lévő sorozat már nem éli meg a 23. születésnapját. A Blikk több forrásból is úgy értesült, hogy az RTL Klub több mint két évtizede képernyőn lévő sorozata, a Barátok közt megszűnik, és az utolsó részek 2021 nyaráig kerülnek képernyőre.

A Berényi család történetét bemutató sorozatnak a fénykorában több mint 2 millió nézője volt, de közönségtábora mostanra jócskán megfogyatkozott: a Barátok közt egy ideje egyre rosszabb nézettséggel futott, ráadásul a csökkenő nézettség miatt az RTL Klub elkezdte egészen kései, kevésbé kiemelt, végül már a főműsoridőtől is egyre távolibb időpontra helyezni a sorozatot. Sokan állítják, a csökkenő nézettséget Szőke Zoltán, a Berényi Miklóst alakító színész távozása tette végleg pályára, és a TV2-nél vállalt szerepei miatt szinte kizárta magát a visszatérésből.


Sokak szerint a főgonosz, a Berényi Miklóst alakító Szőke Zoltán távozását nem bírta elviselni a sorozat nézettsége     Fotó: RTL Klub


Mivel a gyártási költségek magasak, mostanra az RTL döntési helyzetbe került, hogy azt az összeget másra fordítja-e – a media1.hu szerint az éves költségvetés meghaladja az egymilliárd forintot –, vagy folytatják Magyarország legrégebb óta képernyőn lévő sorozatát. A bérköltségekre rakódik rá a gyártási költség, a stúdió, a jogdíjak megfizetése, hiszen az egy német sorozat, a Gute Zeiten, Schlechte Zeiten (Jó idők, rossz idők) alapján készült.

A készítők végül a Barátok közt megszüntetése mellett döntöttek. December végéig befejeződhet az új részek írása, azaz legkésőbb tavasszal a forgatásnak is vége lehet, így a nyáron elköszönhetnek a nézők a Mátyás király tér lakóitól.

Főkép forrása:
RTL Klub

További cikkek