395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Megérdemlik? Havonta átlag 3 milliót keresnek a labdarúgók Magyarországon

10perc.hu
2022. 02. 08.

A hazai átlagbér hétszeresével a magyar futballszektor immár – legalábbis, ami a fizetéseket, juttatásokat illeti – már bekerült az európai élmezőnybe.

Igencsak érdekes, egyben pár kérdést felvető számításokat végzett el az mfor.hu a magyar labdarúgással, elsősorban a hazai bajnokságban szereplő játékosok bérével kapcsolatban. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nemrég kiadott, 2020/2021-es pénzügyi évet összegző üzleti jelentéséből ugyanis kiderült, hogy futballistáink összfizetése 82 millió eurót tett ki a legutóbbi szezonban.

Ez egyébként nem kevesebb, mint 18,4 millió eurós növekedés az egy évvel korábbi adathoz képest, ugyanis a 2019/2021-es bajnoki szezonban a játékosok 63,6 millió euróval lettek gazdagabbak. Külön érdekesség, hogy az egy év alatti 17 százalékos bérköltség növekedésnél kizárólag a Bundesliga produkált jobbat a maga 18 százalékával.

A 82 millió eurós összfizetés évi 6,83 millió eurót, vagyis szezonvégi árfolyammal számolva 2,4 milliárd forintot jelent csapatonként. A portál átlagolta a fenti összeg alapján a játékosok havi jövedelmét, ami a számítások szerint az NB I-ben játszók havonta bruttó 2,9 millió forintot, azaz nettó 1,92 milliót visznek haza, mégpedig az egyéb, szerződéseikben foglalt bevételeik nélkül.

Ezzel a bérköltséggel a magyar futballszektor bekerült a kontinens élvonalába, hiszen a fizetési listán már a 19. helyet foglalja el az európai bajnokságok sorában. Ezzel például megelőztük már Norvégiát, aki a maga 72 millió eurójával áll a 20-as listán mögöttünk, ráadásul úgy, hogy ez az összeg az előző idényhez képest 14 százalékkal kevesebb.

Főkép forrása:
freepik.com
Címkék:
#labdarúgás

További cikkek