395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Megelevenedő múlt a plakátokon (GALÉRIA)

10perc.hu
2021. 03. 04.

Különleges, a 20. század első évtizedeit megidéző plakátgyűjtemény látható a Várkert Bazár teraszán, a tervek szerint június 30-ig nyitva lévő szabadtéri tárlat ingyenesen látogatható.

Visszatért a Boldog békeidők hangulata a Várkert Bazár teraszára – legalábbis a korszak talán legismertebb plakáttervezőjének, Faragó Gézának köszönhetően. A 20. század első évtizedeiben titokzatos, színes, és botrányokkal teli éjszakai élet folyt Budapest belvárosának szórakozóhelyein és magánlakásain. Ennek a korszaknak az izgalmas hangulatát, szereplőit, helyszíneit idézik meg a kiállított 25 plakát. A tárlaton szerepel többek között a Fővárosi Orfeum, a Holzer budapesti Divatháza, a Törley pezsgőgyár, valamint a Fővárosi Operettszínház Halló Amerika revüjének plakátja is.

Gyermekkorunk egyik kedvenc ifjúsági filmsorozatának tán legismertebb mondata szerint a plakát az utca hírmondója. Művészete annak őszinteségével és művészeti igényességével mesél saját korának viszonyairól. Faragó Gézának a párizsi tanulmányait követően Budapesten 1903-tól sorra jelentek meg színházi és kereskedelmi plakátjai, sajtórajzai és karikatúrái. A tervek szerint június 30-ig nyitva lévő szabadtéri tárlat ingyenesen látogatható.

Főkép forrása:
MTI/Mónus Márton

További cikkek