EUR: 371,06 Ft
USD: 348,05 Ft
CHF: 381,97 Ft
GBP: 429,95 Ft
RON: 74,68 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Megelevenedő múlt a plakátokon (GALÉRIA)

Kultúra
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Különleges, a 20. század első évtizedeit megidéző plakátgyűjtemény látható a Várkert Bazár teraszán, a tervek szerint június 30-ig nyitva lévő szabadtéri tárlat ingyenesen látogatható.

Visszatért a Boldog békeidők hangulata a Várkert Bazár teraszára – legalábbis a korszak talán legismertebb plakáttervezőjének, Faragó Gézának köszönhetően. A 20. század első évtizedeiben titokzatos, színes, és botrányokkal teli éjszakai élet folyt Budapest belvárosának szórakozóhelyein és magánlakásain. Ennek a korszaknak az izgalmas hangulatát, szereplőit, helyszíneit idézik meg a kiállított 25 plakát. A tárlaton szerepel többek között a Fővárosi Orfeum, a Holzer budapesti Divatháza, a Törley pezsgőgyár, valamint a Fővárosi Operettszínház Halló Amerika revüjének plakátja is.

Gyermekkorunk egyik kedvenc ifjúsági filmsorozatának tán legismertebb mondata szerint a plakát az utca hírmondója. Művészete annak őszinteségével és művészeti igényességével mesél saját korának viszonyairól. Faragó Gézának a párizsi tanulmányait követően Budapesten 1903-tól sorra jelentek meg színházi és kereskedelmi plakátjai, sajtórajzai és karikatúrái. A tervek szerint június 30-ig nyitva lévő szabadtéri tárlat ingyenesen látogatható.


Kapcsolódó galéria