395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Magához térhet az ingatlanpiac - Nyártól újra emelkedhetnek az árak

10perc.hu
2023. 02. 25.

Februárban még mindig sok olyan lakás vált eladóvá, amelynek a megnövekedett rezsi miatt kirívóan nagy a fenntartási költsége, ezeket áron alul, jelentős alkuval tudják majd megvásárolni az érdeklődők.

Bizonyos szegmensekben még árcsökkenés várható az elkövetkező hónapokban az ingatlanpiacon, de nyártól egy szép lassú emelkedésnek lehetünk majd szemtanúi. A szakértők szerint ugyanis 3-4 év is lehet, mire visszakúsznak az árak a visszaesés előtti szintre. A környező országokhoz képest még mindig olcsó hazánkban az ingatlan, miközben a hitelezésben reális kamatokról lehet beszélni évtizedes távlatokban.

Nyolc hónapja tart az ingatlanpiac visszaesése és tavasszal is folytatódhat a trend. Februárban még mindig sok olyan lakás vált eladóvá, amelynek a megnövekedett rezsi miatt kirívóan nagy a fenntartási költsége, ezeket áron alul, jelentős alkuval tudják majd megvásárolni az érdeklődők. A kínálat bővülése mellett viszont a kereslet továbbra is alacsony maradhat.

A 10perc.hu érdeklődésére Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa elmondta, nyártól az előrejelzések szerint már egy lassú emelkedés indulhat el a piacon. Ugyanakkor a koronavírus-járvány kirobbanását követő hónapokkal ellentétben nem látszik majd nagy ugrás a grafikonokon.


Februárban még mindig sok olyan lakás vált eladóvá, amelynek a megnövekedett rezsi miatt kirívóan nagy a fenntartási költsége    Fotó: GDN


„A vevők száma nem ugrik akkorát majd júniusban sem, hogy az rögtön ellensúlyozni a tavaly nyáron történt hatalmas beszakadást. Évekig tarthat ezúttal, hogy folyamatos, de lassú emelkedés mellett visszaálljunk egy normál kereskedelmi állapotra. Viszont már látjuk az alagút végét, a kereslet nagyjából elérte a meder alját, innen pedig csak felfelé visz az út” – mutatott rá.

A szakember elmondta, a befektetők is vissza fognak térni a piacra. Ráadásul a vállalkozásoknak már nem éri meg bérelt telephelyen dolgozni, ezért inkább most, előre költenek el több pénzt egy ingatlan beruházásnál, hogy aztán később tudjanak a rezsin spórolni.

A bankok 8 százalék körüli kamaton kínálnak most hiteleket, ami még mindig nem drága. Az emberek az elmúlt évek 3-4 százalékos kamatai miatt riadnak meg ettől inkább, de mivel januárban már a hitelkamatok elindultak lefelé, vélhetően ez is felhajtóerő lehet majd az ingatlanpiacon.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek