EUR: 371,06 Ft
USD: 344,40 Ft
CHF: 380,80 Ft
GBP: 431,74 Ft
RON: 74,74 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Ligeti Dávidé az idei Bezerédj-díj

Kultúra
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: facebook/Ligeti Dávid

A VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos főmunkatársa kapta 2020-ban a tizenhét esztendővel ezelőtt megalapított Bezerédj-díjat.

Az 1993-ban létrehozott Bezerédj-díj a magyar művészeti és tudományos élet fiatal kiválóságait ismeri el. Alapítója, Bezerédj Zoltán (1922-2008), Kölnben élő, magyar származású író 1992-1993-ban ajánlotta fel a magyar kultúra javára magánvagyonát, amelyet az emigráció évei alatt munkájából tett félre. A díjat a Bezerédj Alapítvány kezeli, a díj kuratóriumának elnöke Bezerédi Zoltán színész, tagja Prőhle Gergely, Koncz Erika, Bársonyné Daróczi Ágnes, Diószegi László és Szakály Sándor.

Idén az elismerést Ligeti Dávid történész kapta meg, aki korosztályának egyik legtehetségesebb historikusaként az Osztrák-Magyar Monarchia, valamint az első világháború had- és politikatörténetét kutatja. A VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár közleményében megemlíti, hogy az utóbbi években Ligetinek számos tanulmánya látott napvilágot a Magyarországi Tanácsköztársaságról, valamint a trianoni békediktátum létrejöttének körülményeiről és hatásáról is.

Az ösztöndíj és elismerés mellett a díjazottak minden évben egy Péter Ágnes által tervezett bronzérmét és oklevelet kapnak. Az elismerés korábbi díjazottjai között van Kobzos Kis Tamás népzenész, Pálffy Géza és Szabó Péter történészek, Tolnai Ottó költő, Szegő János szerkesztő-író és Jordán Adél színésznő is.