389.05 Ft

361.37 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

„Kissé csalóka” a matek – Nem a magyarok, hanem a nemzeti konzultációra válaszolók 97 százaléka utasítja el a szankciókat

10perc.hu
2023. 01. 14.
„Kissé csalóka” a matek – Nem a magyarok, hanem a nemzeti konzultációra válaszolók 97 százaléka utasítja el a szankciókat

A nemzeti konzultációban összesen 1,389 millióan küldték vissza a kitöltött kérdőíveket, melyből 84 százalék postai, 16 százalék pedig online vett részt az akcióban.

Sajnos nem először látjuk, hogy a matematika nem erőssége az Orbán-kormánynak, hadilábon állnak a számokkal. Így történt ez most is, amikor Magyarország Kormánya Facebook-oldalán Szentkirályi Alexandra számolt be arról, hogy „a magyarok 97 százaléka elutasítja a súlyos károkat okozó szankciókat”.

Azt most már tényleg hagyjuk, hogy valamennyi uniós szankciót, ami az Ukrajnát megtámadó Oroszország gazdasági megszorítását célozza, a magyar kormány is megszavazta. Viszont a nemzeti konzultáció végeredményéből ilyen hamis következtetést levonni – nos, az már több mint a matematika nem ismerete.

A tisztánlátás miatt vegyünk két adatot. Magyarország állandó lakossága 2022. január 1-jén 9 841 587 (férfi:4 750 131; nő: 5 091 456) fő volt a KSH adatai alapján, és ha mindehhez hozzávesszük a határainkon kívül élő honfitársainkat, akkor úgy 14-15 millióra emelkedik a magyarság száma. A nemzeti konzultációban összesen 1,389 millióan küldték vissza a kitöltött kérdőíveket.

Utóbbi esetben érdekes módon előkerült még pár tízezer kitöltött kérdőív… Ugyanis 2022. december 19-i Magyar Nemzetben Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese azt nyilatkozta, az összesítések szerint 1,363 millióan töltötték ki a kérdőívet. Hogy 25 ezer kérdőív ilyen összesítés mellett belefér-e a hibahatárba, azt nem tisztünk eldönteni.


Mielőtt a konklúziót levonnánk a fenti számokból és a kormányszóvivő számításaiból, tegyük azt hozzá, a konzultációs kérdőív visszaküldési határidejét előbb meghosszabbították december 15-ig, majd december 7-től az online válaszadást is engedélyezték, aminek ellenőrízhetetlenségét nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Tehát akkor a számok alapján tökéletesen megállapítható: nem a magyarok, hanem a konzultációs íveket postán vagy online visszaküldők 97 százaléka utasította el a brüsszeli szankciókat. Vagy, ha helyes Szentkirályi Alexandra megállapítása, akkor jelenleg összesen 1,389 millió magyar él a Földön.

Maradjunk annyiban, ha egy választáson ennyien vesznek részt, a jogszabályok értelmében a választás érvénytelen. Ráadásul a konzultációs részvételi kedv jelentősen visszaesett, amit jól bizonyít, hogy a 2022-es népszavazáson még 2,8 millióan támogatták a kormány politikáját, míg ugye most 1,389 millió ember 97 százaléka. Ha a választási törvényt vesszük alapul, akkor az érvényességhez 4 107 652 embernek kellett volna visszaküldenie az íveket.

Főkép forrása:
kormany.hu

További cikkek