393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Kézi-Eb: újra álmodhatunk, legyűrtük a portugálokat

10perc.hu
2022. 01. 16.
Kézi-Eb: újra álmodhatunk, legyűrtük a portugálokat

A magyar férfi kézilabda-válogatott 31-30-ra legyőzte Portugáliát a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, a budapesti MVM Dome-ban, így megmaradtak az esélyeink a középdöntőbe jutásra.

Amikor húszból húsz győzelem után éppen az Európa-bajnokság premierjén legyőzték Magyarországot 31-28-ra a hollandok, sokan azt gondolták, ennél rosszabbul nem játszhat a válogatott, azaz képes lesz felállni, és legyőzni a csoport másik két tagját, Portugáliát és Izlandot.

Nagy kérdés volt, hogy a bokasérülést szenvedő beállósunk, Bánhidi Bence játékra képes állapotba kerül-e vasárnap délutánra. Nos, választ nem kaptunk, hiszen világklasszisunk ott volt ugyan a csapatba – a húszfős keretből ezúttal is Győri Mátyás, Borbély Ádám, Sunajko Stefan és Nagy Bence maradt ki –, ám egy pillanatra sem lépett pályára.

Mint a portugálok elleni meccsből kiderült, ezúttal nem is volt rá szükség, mert Topic Petar és Rosta Miklós remekül helyettesítette őt. Persze a szívbaj megint kerülgette a helyszínen szurkoló 20 ezer magyart, hiszen az első félidőt rosszul kezdte Gulyás István szövetségi kapitány csapata, majd erre egy lapáttal rátéve még annál is rosszabbul fejezte be, és a luzitánok öt perc alatt öt gólt lőve egygólos előnnyel mentek az öltözőbe.



Már-már azt hitték, hogy számukra a bab is hús lehet ezen a találkozón, ám nem számítottak Székely Mártonra, aki a kapuba állva egyszerűen lehúzta a rolót, és öt védést is bemutatva jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a magyarok átvegyék a vezetést. Ám ismét jött a gödör, és az utolsó percre maradt a döntés, miután a portugálok ismét kiegyenlítettek.

Sokunkban felrémlett az első félidő vége, ám az utolsó 12 másodpercben a magyarok támadhattak emberelőnyben, és Máthé keze ezúttal nem remegett meg, a hálóba bombázott, ezzel beállítva a 31-30-as végeredményt. Miután ez volt a nyolcadik találata a fiatal átlövőnek, így joggal választották meg a tomboló szurkolók hangzavarában a meccs emberének.

"Sok problémával küzdöttek a portugálok és mi is, ehhez képest nagyon izgalmas mérkőzést játszottunk. Nagyon örülök, hogy csapatunk sokkal nyugodtabban és felszabadultabban játszott, mint csütörtökön, de remélem, még elég sok tartalék van bennünk. Nagyon jó érzés, hogy nagy örömöt tudtunk okozni a szurkolóinknak" - nyilatkozta a lefújás után Gulyás István, aki elárulta, reménykedik abban, hogy az utolsó csoportmeccsen már számíthat Bánhidire.

Ezzel Magyarország visszahozta a reményt, hogy nem esik meg az a blama a legutóbbi világbajnokság 5. helyezettjével, hogy már a csoportból sem tud továbbjutni. Ám ehhez kedden este mindenképpen le kell győzniük Izlandot, amely nem lesz egyszerű feladat, ám nem is lehetetlen.



Férfi kézilabda Európa-bajnokság, B csoport, 2. forduló

Magyarország–Portugália 31–30 (14–15)

Budapest, MVM Dome, 20022 néző. V: Horacek, Novotny (csehek)

Magyarország: Mikler R. – P. Rodriguez 2, Máthé 8 (4), Lékai 6 (1), Topic 3, Szita 4, Bóka 3. Csere: Székely (kapus), Sipos, Rosta 1, Bodó 1, Ancsin 2, Hanusz 1, Ligetvári.

Portugália: Capdeville – Areia 5 (5), Magalhaes 1, Iturriza 3, Salina 3, Cavalcanti 1, Branquinho.

Csere: Gaspar (kapus), Martins 5, Rocha, Salvador, Silva 5, Alves 1, Duarte 2, Fernandes 4.

Főkép forrása:
MTI/Kovács Tamás

További cikkek