EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Kézi-Eb: kikapott és szégyenszemre kiesett a magyar válogatott

Sport
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

A magyar férfi kézilabda-válogatott nem jutott tovább a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság csoportköréből, miután 31-30-ra kikapott Izlandtól a budapesti MVM Dome-ban.

Lehet különféleképpen magyarázni – ebben sajnos világbajnokok vagyunk – azt a szereplést, teljesítményt, amit a magyar férfi kézilabda-válogatott bemutatott a félig hazai rendezésű Európa-bajnokságon, ám csak magunkat csapjuk be a csapat mentegetésével. Ugyanis leginkább a csalódás és a szégyen jelzők illenek arra, amit játékosaink letettek az asztalra.

Mert ígéretben, fogadkozásban, aztán pszichés összezuhanásban és a végén hatalmas számolgatásban megint nem volt hiány, ám a végén a tény az tény maradt: a kissé nagy mellénnyel beígért dobogós helyezés helyett maradt a három csoportmeccset követő kiesés. Holott ez a csapat a legutóbbi világbajnokságon az 5. helyen végzett.

Erre mérkőzésenként húszezer hazai szurkoló előtt előbb a találkozó előtt 20-ból 20-szor legyőzött hollandok verték el Lékai Mátéékat 31-28-ra, majd hatalmasat szenvedve a magyar csapat 31-30-ra legyőzte Portugáliát. És jött a megszokott matek, és úgy léphettek pályára a mieink, ha legalább két góllal legyőzik Izlandot – a legutóbbi vb-n pont megvolt ez az eredmény –, akkor biztos a középdöntő, minden egyéb eredmény a magyar-izlandi találkozó után rendezett holland-portugál végeredményétől függ.


A félig sérülten játszó Bánhidi Bence hiába dobott hat gólt, ezzel sem tudta megmenteni a válogatottat a vereségtől     Fotó: MTI/Kovács Tamás


De nem lett szükség arra, hogy izguljunk a B csoport utolsó meccsén, ugyanis nemhogy két góllal nem nyertünk, még pontot sem tudtunk szerezni Izland ellen, amely 31-30-ra legyőzte a magyar válogatottat. Ráadásul úgy, hogy az utolsó 2 percben, emberelőnyben előbb hetest hibázott Máthé Dominik, majd ziccerben a vonalra lépett Bóka Bendegúz, míg a végén Lékai lövését védte az izlandi kapus.

És azt, hogy vajon miért tartunk ott, ahol, pontosan megmutatta Gulyás István szövetségi kapitány nyilatkozata. A szakvezető azt a célkitűzésüket teljesítették, hogy átalakították és megfiatalították a keretet, vagyis elégedettek lehetnek az elmúlt két és fél évvel. A játékosairól elmondta, mindannyian küzdöttek, többen sérüléssel vállalták a játékot, és ezúttal élvezték is a meccset.

„Izland nagyon jó csapat, a hiba pedig benne van a játékban, ma azonban több volt a kelleténél. Védekezésben sokat rontottunk, nem zártunk össze időben, nem azt csináltuk, amit megbeszéltünk, ez pedig elbizonytalanította a srácokat. Nincs szégyenkezni valónk, tudtuk, hogy nagyon kiegyenlített a csoportunk, apróságokon múlt a jobb szereplésünk, egyik játékosunkra sem haragudhatunk” – magyarázta a bukásról szóló bizonyítványt Gulyás.

Talán ha egyszer ki merjük majd azt mondani, hogy igenis szégyen, ha a hangzatos ígéretek helyett a csendes hazakullogás az eredmény a csoportkört követően, akkor reménykedhetünk abban, hogy szembe nézve a hibákkal, képesek leszünk előrébb lépni. Addig meg maradnak a magyarázatok, a semmitmondó nyilatkozatok és a felelősség elmaszatolása.


Ha a játékosok úgy teljesítettek volna a pályán, ahogy a szurkolók a nézőtéren, most már a középdöntőre készülhetnének     Fotó: MTI/Kovács Tamás


Férfi kézilabda Európa-bajnokság, B csoport, 3. forduló

Izland-Magyarország 31-30 (17-17)

MVM Dome, 20.022 néző, jv.: Marin, Garcia Serradilla (spanyolok)

Izland: Gústavsson – Gudjonsson 5, Magnússon 8 (4), Jonsson 1, Y. Gislasson 1, Pálmarsson 2, Elisson 9 (2). Csere: G. Kristjánsson 4, O. Gudmundsson, Vidarsson 1, V. Kristjánsson, Arnarsson.

Magyarország: Mikler - Rodríguez 4, Máthé 4, Lékai 3, Bánhidi 6, Szita 5 , Bóka 2, cserék: Székely (kapus), Sipos, Bodó 3, Topic 2, Hanusz, Ancsin 1, Ligetvári.