EUR: 388,21 Ft
USD: 361,93 Ft
CHF: 394,09 Ft
GBP: 442,03 Ft
RON: 78,81 Ft
RSD: 3,31 Ft

Mai névnap:

Kegyetlen világ jöhet a munkavállalókra – ha valaki lebetegszik, semmi jóra ne számítson

Belföldi hírek
10perc.hu
4 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Rövidesen tárgyalja a parlament a Munka Törvénykönyvére vonatkozó módosításokat, és ha elfogadják azokat a képviselők, a munkavállalók nagyon rosszul járhatnak.

A munkavégzés helyét, a szabadság kiadását, de még az apaszabadság mértékét is jelentősen átírná az a módosító javaslat, melyet hamarosan tárgyalhat a parlament. Ha mindez átmegy az Országgyűlésen, a penzcentrum.hu szerint jelentősen leszűkülnek a munkavállalók lehetőségei jövőre.

A javaslat többek között tartalmazza, hogy aki egészségügyi okokból nem tudja tovább ellátni a munkáját, azt nem rúgják ugyan ki, de lehetősége lesz a munkaadónak nem adni neki munkabért. A cégeknek eddig kötelező volt munkát biztosítani és munkabért adni nekik ilyen esetben is.


A szakértők szerint például mindenképpen rendbe kellett szedni a szabadságok kivételének rendszerét     Fotó: Freepik


Az apaszabadság mértéke is sokkal kevesebb lesz, mint amire előzetesen számítottak a szakértők. A tervezet szerint mindössze 44 nap járna, holott az uniós irányelv négy hónapot írna elő. Ha a módosítást elfogadják, akkor még kevesebb lenne belőle, mint eddig volt.

A szakértők szerint például mindenképpen rendbe kellett szedni a szabadságok kivételének rendszerét, ha ugyanis egy cégnél egyszerre túl sokan mennek el szabadságra, akkor azt az adott munkahely erősen megérzi.