393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kegyetlen világ jöhet a munkavállalókra – ha valaki lebetegszik, semmi jóra ne számítson

10perc.hu
2022. 11. 25.
Kegyetlen világ jöhet a munkavállalókra – ha valaki lebetegszik, semmi jóra ne számítson

Rövidesen tárgyalja a parlament a Munka Törvénykönyvére vonatkozó módosításokat, és ha elfogadják azokat a képviselők, a munkavállalók nagyon rosszul járhatnak.

A munkavégzés helyét, a szabadság kiadását, de még az apaszabadság mértékét is jelentősen átírná az a módosító javaslat, melyet hamarosan tárgyalhat a parlament. Ha mindez átmegy az Országgyűlésen, a penzcentrum.hu szerint jelentősen leszűkülnek a munkavállalók lehetőségei jövőre.

A javaslat többek között tartalmazza, hogy aki egészségügyi okokból nem tudja tovább ellátni a munkáját, azt nem rúgják ugyan ki, de lehetősége lesz a munkaadónak nem adni neki munkabért. A cégeknek eddig kötelező volt munkát biztosítani és munkabért adni nekik ilyen esetben is.


A szakértők szerint például mindenképpen rendbe kellett szedni a szabadságok kivételének rendszerét     Fotó: Freepik


Az apaszabadság mértéke is sokkal kevesebb lesz, mint amire előzetesen számítottak a szakértők. A tervezet szerint mindössze 44 nap járna, holott az uniós irányelv négy hónapot írna elő. Ha a módosítást elfogadják, akkor még kevesebb lenne belőle, mint eddig volt.

A szakértők szerint például mindenképpen rendbe kellett szedni a szabadságok kivételének rendszerét, ha ugyanis egy cégnél egyszerre túl sokan mennek el szabadságra, akkor azt az adott munkahely erősen megérzi.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek