392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

„Jutányos áron”, 885 ezer dollárért kelt el egy régi Peugeot

10perc.hu/KBL
2022. 09. 22.
„Jutányos áron”, 885 ezer dollárért kelt el egy régi Peugeot

A kaliforniai Monterey-ben került kalapács alá a francia autóépítés egyik gyöngyszeme, egy 1938-as gyártású Peugeot 402 Darl’mat Special Coupe.

A nyár végén szemkápráztatóan sokat fizettek egy különleges francia autóért. A kérdéses Peugeot sportautót teljességgel egyedülállóvá teszi lenyűgöző szépsége, motorsportban elért eredményei, alkotójához fűződő, személyes kapcsolata, no meg ritkasága.

A kaliforniai Monterey-ben került kalapács alá a francia autóépítés egyik gyöngyszeme, egy 1938-as gyártású Peugeot 402 Darl’mat Special Coupe. Az autó a csodával határos módon túlélte a világégést. A békekötést követő másfél évtizedben kétszer is gazdát cserélt, ám mindvégig a francia fővárosban maradt.


1938-as gyártású Peugeot 402 Darl’mat Special Coupe a csodával határos módon túlélte a világégést      Fotó: Twitter


A hatvanas évek végén aztán egy neves észak-amerikai gyűjtő vásárolta meg, de ennek nevadai birtokán a Peugeot 402 Darl’mat Special Coupe lassú enyészetnek indult. A félig darabokban heverő csodát 2002-ben egy veterán járművekre szakosodott karosszériaműhely vásárolta meg, majd ismeretlen összegért továbbadták azt jelenlegi tulajdonosának, aki azonnal megrendelte az autó aprólékos helyreállítását.

A munka két éven át tartott, majd miután 2004-ben részt vett a Pebble Beach Concours d’Elegance kiállításon, hogy az egész világ megcsodálhassa ragyogó pompáját, a gondos tulajdonos folytatta a projekt tökéletesítését.


Nemrég végeztek az autó aprólékos helyreállításával     Fotó: Twitter


Az elmúlt két évtized a kupé szüntelen, hozzáértő gondozásával, finomításával, a korhű elemek helyreállításával telt – hogy milyen színvonalon, arról pontosan tanúskodnak az aukciós katalógusban közzétett, és cikkünkben is látható fényképek.

Miután tulajdonosa úgy érezte, ennél többet már nem tehet az egykori versenyautóért, most átengedte másnak a megtiszteltetést, hogy az autónak megadja az azt megillető tiszteletet és figyelmet. Ennek persze megvolt az ára: a Peugeot-történelem ezen gyöngyszeme 885 ezer dollárért, azaz 365 millió forintért cserélt gazdát, ami a kupé történetét és jelentőségét tekintve végül is kifejezetten jutányosnak tekinthető.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek