EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Jézus szeretetével legyőzte a világot

Kultúra
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ismételten megteltek a templomok világszerte, a betlehemi Születés Templomában Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin pátriárka, a budapesti Szent István Bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrálta az éjféli misét.

Ismét zsúfolásig megtelt Betlehemben a Születés Temploma melletti katolikus Szent Katalin-templom a karácsonyi éjféli misén a pandémia okozta kétéves szünet után. A misét Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin pátriárka mutatta be.

Szintén zsúfolásig megtelt a budapesti Szent István Bazilika, ahol Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrálta az éjféli misét. Mint szentbeszédében hangsúlyozta, Jézus, a gyönge gyermek szeretetével legyőzte a világot. Azzal a mélységgel és rendíthetetlen valósággal, aki ő saját maga.

Erdő Péter megfogalmazása szerint Jézus születése a földre hozta az eget, a teremtő Istent egyetlen személyben összekapcsolta a teremtett világgal. Kijelentette, nem udvarias köszöntés tehát az angyal örömhíre a betlehemi éjszakában: dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön a jóakarat embereinek.

„A békesség itt mélységes és rendíthetetlen valóság" - hangoztatta a bíboros.