392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci-vb: brazil bukta, horvát bravúr – Modricék újra elődöntősök!

10perc.hu
2022. 12. 09.
Foci-vb: brazil bukta, horvát bravúr – Modricék újra elődöntősök!

Horvátország 1–1-gyel záruló hosszabbítás után 11-esekkel 4–2-re legyőzte Brazíliát a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében.

Szinte nem volt a Földön olyan, futballhoz értő, vagy csak szerető ember – természetesen a horvátokon kívül – aki ne Brazília győzelmére tippelt volna a Horvátország elleni negyeddöntőben. Sőt, mindenki őket tartotta a katari labdarúgó-világbajnokság legfőbb esélyesének. Írjuk le újból: a horvátok kivételével…

Már-már azt is kijelentették, hogy ezt a vb-címet Pelé mielőbbi gyógyulása miatt nyerik meg. És a nyolcaddöntő első félidejében bemutatott parádéjuk után ez nem is tűnt elképzelhetetlen célkitűzésnek. Ugyanakkor ha valaki átlátott a sárga-kék ködön, az azt is észrevette, Kamerun azért legyőzte a brazilokat, illetve Dél-Korea ellen Alisson 4-5 félelmetes bravúrja miatt kaptak csak egy gólt.

Nos, a horvátok újfent megmutatták, igenis a történelem képes önmagát ismételni. Ugyanis Modric és bandája négy évvel ezelőtt a nyolcad-, és a negyeddöntőben is hosszabbítás után, büntetőkkel vívták ki a továbbjutást, most itt Katarban megcsinálták ugyanezt. És mindkét meccsüket hátrányból felállva tudták megnyerni.

Mondhatjuk azt, könnyű nekik, hiszen minden vb-re elhoznak egy 11-es ölő kapust. Négy éve Danijel Subasic, most Dominik Livakovic a hős. Mindketten képesek voltak egy-egy büntetőpárbajban három 11-est is megfogni, ráadásul utóbbi a brazilok szemét is kivédte ezen a negyeddöntőn.

Ezzel folytatódott egy meglepő sorozat: amióta 1992-ben bevezették a világranglistát a labdarúgásban, sohasem fordult még elő, hogy az épp aktuális világelső nyerje meg a világbajnokságot. Ahogy most sem Brazíliának hívják majd a vb-aranyérmest...



Egy biztos, ha Zlatko Dalic csapata esetleg az elődöntőben is – legyen Argentína vagy Hollandia az ellenfél – döntetlennel zár, akkor az előzmények ismeretében, biztosak lehetünk abban, hogy Horvátország ismét döntőt játszhat. Ugyanis négy éve is ez történt.

Világbajnokság, negyeddöntő
Horvátország-Brazília 1-1 (0-0, 0-1) – tizenegyesekkel 4-2
Al-Rajjan, Egyetemváros Stadion, 43 893 néző. Vezette: Oliver (angol)
Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Borna Sosa (Budimir, 110.) – Modric, Brozovic (Orsic, 114.), Kovacic (Majer, a hosszabbítás szünetében) – Pasalic (Vlasic, 72.), Kramaric (B. Petkovic, 72.), Perisic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic.
Brazília: Alisson – Éder Militao (Alex Sandro, a hosszabbítás szünetében), Thiago Silva, Marquinhos, Danilo – Casemiro, Paquetá (Fred, a hosszabbítás szünetében), Neymar – Raphinha (Antony, 56.), Richarlison (Pedro, 84.), Vinícius Júnior (Rodrygo, 64.). Szövetségi kapitány: Tite.
Gólszerző: B. Petkovic (117.), ill. Neymar (105+1.)

Főkép forrása:
DPPI Media/Nigel Keene

További cikkek