392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci Eb: Svájc csodát tett, kiverte a világbajnokot!

10perc.hu
2021. 06. 29.
Foci Eb: Svájc csodát tett, kiverte a világbajnokot!

A svájci válogatott a jelenleg zajló labdarúgó Európa-bajnokság legnagyobb meglepetését okozva 3-3 után tizenegyesekkel 5-4-re legyőzte Franciaországot, így az Eb-címvédő után a vb-címvédő is kiesett a nyolcaddöntőben.

Ha valaki nem tudta, miért a labdarúgás a világ legnépszerűbb sportága, az ma, az Európa-bajnokság nyolcaddöntőit látva mindent megértett. A két meccsen született 14 találat – szebbnél szebb gólokat láthattunk –, fantasztikus feltámadásokat láthattunk, az utolsó pillanatig való küzdelmet, és azt, hogy a 2018-as világbajnokság két döntőse, Franciaország és Horvátország egy napon esett ki.

Ám amíg a horvátokat a spanyolok ütötték el a továbbjutástól – ami azért nem olyan nagy meglepetés –, addig a franciákat az előre lesajnált Svájc küldte haza az Eb-ről. Az a Svájc, amely még az 1934-es és az 1938-as vb-n tudott nagy tornán meccset nyerni az egyeneskieséses szakaszban.

Meglepetésre Svájc szerzett vezetést az első játékrészben, majd a fordulás után büntetőt hibázott, pedig ha értékesítik a 11-est, vélhetően simán megverik a francia válogatottat. Nem lőtték be, és ezt követően Karim Benzema duplájával fordított Franciaország, majd Paul Pogba talán a kontinensviadal legszebb gólját rúgta. Ekkor úgy nézett ki, vége, bejött a papírforma, a negyeddöntőben jöhet a francia-spanyol rangadó.

Azonban előbb Haris Seferovic talált be másodszor, majd a hajrában Mario Gavranovic hosszabbításra mentette az összecsapást, miután percekkel előtte les miatt érvénytelenítették a gólját. A hosszabbításban nem született döntés, a tizenegyespárbajban pedig kilenc jó ítéletvégrehajtás után Mbappé kísérletét kivédte Sommer.

Szinte hihetetlen kimondani, de Svájc legyőzte Franciaországot, és ott van a legjobb nyolc között. A svájciak pénteken a spanyolokkal mérkőznek meg Szentpétervárott, és annak a mérkőzésnek már az elődöntőbe jutás lesz a tétje.



Európa-bajnokság, nyolcaddöntő

Svájc-Franciaország 3-3 (1-0, 3-3, 3-3) - tizenegyesekkel: 5-4

Bukarest, Nemzeti Stadion, 22 642 néző, v.: Fernando Andres Rapallini (argentin)

Svájc: Sommer - Elvedi, Akanji, Rodriguez (Mehmedi, 87.) - Widmer (Mbabu, 73.), Freuler, Xhaka, Zuber (Fassnacht, 79.) - Shaqiri (Gavranovic, 73.) - Seferovic (Schär, 97.), Embolo (Vargas, 79.).

Franciaország: Lloris - Varane, Lenglet (Coman, a szünetben; Thuram, 111.), Kimpembe - Pavard, Pogba, Kanté, Rabiot - Griezmann (Sissoko, 88.) - Benzema (Giroud, 94.), Mbappé.

Gólszerző: Seferovic (15., 81.), Gavranovic (90.), illetve Benzema (57., 59.), Pogba (75.)

Főkép forrása:
MTI/MTVA

További cikkek