392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Foci Eb: robbant a dán dinamit

10perc.hu
2021. 06. 21.
Foci Eb: robbant a dán dinamit

Amire senki sem számított, Dánia 4-1-re kiütötte Oroszországot, és a belgáknak is köszönhetően továbbjutottak a labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjából.

Amikor a finnek elleni találkozó 43. percében összeesett a pályán Christian Eriksen, és a gyakorlatilag meghalt játékost majd 15 perces küzdelem után hozták vissza az életbe, sokan azt gondolták, a dán válogatott lelkileg összezuhan majd. Ám nem ez történt.

Előbb egy nagyon peches – igaz, megérdemelt – vereséget szenvedtek Belgiumtól, ám az eredmények szerencsés alakulása folytán két vereséget követően is megmaradt az esélyük a továbbjutásra. És Dánia megcsinálta!

Ehhez persze egyrészt az kellett, hogy a kissé tartalékos Belgium – Lukaku, De Bruyne mondjuk pályára lépett – legyőzze a finneket. Nos, ez a vártnál egy kicsit szorosabban ugyan, de összejött (2-0), azaz a belgák három győzelemmel jutottak a nyolcaddöntőbe.

Dánia ugyanakkor szinte önkívületben játszva 4-1-re kiütötte Oroszországot, amely önmagához és a múltjához is méltatlanul szerepelt az Európa-bajnokságon. Ráadásul a vezetést megszerző Mikkel Damsgaard 20 évesen és 353 naposan minden idők legfiatalabb dán gólszerzője lett nagy tornán. A dánok ezzel a sikerrel a második helyen végzett, és mivel a nyolcaddöntőben Wales lesz az ellenfelük, az sem kizárt, hogy ott sem áll meg az Eriksenért is küzdő Dánia.

A belgák a 2018-as világbajnoki elődöntő óta – amit a franciákkal szemben elveszítették 1-0-ra – minden meccsükön legalább egy gólt szereztek. Lukakuék egyébként még várják az ellenfelüket, így ők még nem tudják, ki ellen lépnek majd pályára a június 27-i nyolcaddöntőben.

A csoportban a finnek végeztek a harmadik helye, mindössze 3 szerzett ponttal, ám ők még reménykedhetnek a továbbjutásban. Viszont az eredmények ilyen alakulása folytán Svájc már biztosan ott van a legjobb harmadikként továbblépők között.



Európa-bajnokság, B csoport, 3. forduló

Dánia-Oroszország 4-1 (1-0)

Koppenhága, 25 000 néző, v.: Turpin (francia)

Dánia: Schmeichel - Christensen, Kjaer, Vestergaard - Wass (Stryger Larsen 60.) Hojbjerg, Delaney (Jensen 86.), Maehle - Braithwaite (Cornelius 85.), Poulsen (Dolberg 60.), Damsgaard (Nörgaard 72.).

Oroszország: Szafonov - Gyivejev, Dzikija, Kudrjasov (Karabajev 67.) - Fernandes, Ozdojev (Zsemalegyinov 61.), Zobnyin, Kuzjajev (Muhin 67.) - Mirancsuk (Szoboljev 61.), Golovin – Dzjuba.

Gólszerző: Damsgaard (38.), Paulsen (59.), Christensen (79.), Maehle (82.), illetve Dzjuba (69., büntetőből)

Belgium-Finnország 2-0 (0-0)

Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 18 500 néző, v.: Felix Brych (német)

Belgium: Courtois - Vermaelen, Denayer, Boyata - Chadli, Witsel, De Bruyne (Vanaken, 91.), Trossard (Meunier, 75.), Hazard - Doku (Batshuayi, 76.), Lukaku (Benteke, 84.).

Finnország: Hradecky - Toivio, Arajuuri, O'Shaughnessy - Raitala, Lod (Forss, 91.), Sparv (Schüller, 59.), Kamara, Uronen (Alho, 70.) - Pohjanpalo (Kauko, 70.), Pukki (Jensen, 91.).

Gólszerzők: Hradecky (öngól, 74.), Lukaku (81.)


A B csoport végeredménye

1. Belgium               3             3             -             -             7-1         9 pont

2. Dánia                   3             1             -             2             5-4         3

3. Finnország          3             1             -             2             1-3         3

4. Oroszország       3             1             -             2             2-7         3

Főkép forrása:
AFP

További cikkek