395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Fantasztikus autózással triplázott Miroslav Zapletal a Riverside Baján! - GALÉRIÁVAL

10perc.hu
2021. 05. 09.

Hatalmas küzdelem után dőlt el, hogy ki nyeri a hatodik tereprallye Riverside Baját, melynek méltó házigazdája volt Pápoc.

Egészen elképesztő izgalmak közepette fejeződött be a Tereprallye versenynaptárába 2014-ben bekerült Riverside Baja, mellyel majd másfél év szünet után tért vissza a sportág Magyarországra, ugyanis a covid miatt 2020-ban valamennyi verseny elmaradt. Noha egy baleset kivételével – a motorosok között induló Dervadelin Tamás hatalmasat bukott, és kórházba kellett szállítani – semmilyen gond nem merült fel a verseny két napja alatt, ám az izgalmak az utolsó pillanatig kitartottak, hisz az összetettben és a különböző kategóriákban az utolsó métereken dőlt el az elsőség sorsa.

A Pápoc és környékén rendezett Riverside Baján rekordmezőny vágott neki az összesen 227 kilométer – pénteken kétszer 13,5 kilométert, míg szombaton kétszer 50,2 és kétszer 49,8 kilométert teljesítettek az indulók – hosszú versenynek, ugyanis hét országból – lengyel, cseh, szlovák, román, olasz, osztrák és magyar versenyzők – összesen 71 jármű nevezett a viadalra.



Az autósok között a többszörös Dakar-induló, Miroslav Zapletal, Marek Sykora kettős győzött, mégpedig úgy, hogy az első három szakaszt követően több mint hat perc hátrányt szedtek össze. Ám Zapletalék megtalálták a gázpedált, és az utolsó három szakaszon űridőt autóztak, és a maguk javára fordították a küzdelmet, miután 32 másodperccel jobbnak bizonyultak az első öt szakaszon élen álló  Tomasz Bialkowski, Dariusz Baskiewicz párosnál. A cseh, szlovák duó ezzel a T1-es kategóriát is megnyerte, míg a lengyelek a side by side első helyével vigasztalódhattak. Érdekesség, hogy Zapletalék zsinórban harmadszor, de Bialkowskiék is megismételték a Riverside Baján aratott legutóbbi győzelmüket. Az összetettben a harmadik helyet a lengyel Maciej Stolarski, Bartosz Dzienis kettős szerezte meg – hátrányuk az elsőhöz képest 2 perc 15 másodperc –, míg a legjobb magyar páros Molnár Balázs és Molnár Gabriella lett, akik nagyon szépen teljesítve az utolsó három szakaszon, végül a hatodik helyet szerezték meg.

A quadosok között rajt-cél győzelmet aratott a lengyel Adam Krysiak, ám nem sok hiányzott ahhoz, hogy a remekül hajrázó honfitársa az utolsó métereken megelőzze, végül Ireneusz Ostafin 3 másodperccel szorult a második helyre. A harmadik helyet a szintén lengyel Rafal Jawien szerezte meg, aki a győzteshez képest 55 másodperces hátránnyal végzett. A legjobb magyar versenyző Balog László lett, aki hatodikként zárta az idei Riverside Baját.



A motorosoknál a szlovák Robert Bodor diadalmaskodott, pedig az első nap után még vezető cseh Rudolf Lhotsky mindent megtett annak érdekében, hogy ledolgozza a hátrányát, ám 14 másodperccel így is alulmaradt a végig remekül és egyenletesen teljesítő Bodorral szemben. Jó hír a magyar szurkolóknak, hogy a "bronzcsatát" végül Kárpáti Péter nyerte a szlovák Jozef Oprchal ellenében, akit még egy 6 perces időbüntetéssel sújtottak, így az utolsó szakaszt megnyerő Holonics Nándor (4.) is megelőzte őt összetettben. Ráadásul a szlovák motorost a versenyt követően szintén kórházba kellett vinni egy kisebb sérülés miatt.

Garamvölgyi Zoltán, a verseny főszervezője elmondta, talán arra a legbüszkébb a Riverside Baja hat esztendős történetéből, hogy a mostani viadalon rekordnevezéssel annyi versenyző állt rajthoz, mint a HunGarian Baja világkupa-futam kivételével az elmúlt tíz esztendőben még soha ilyen magas létszámmal nem rendeztek tereprallye versenyt.



„Beért az a kemény munka, amit évek óta folytatunk a sportág népszerűsítéséért. Külön öröm a számomra, hogy egyrészt egy olyan év, mint a 2020-as esztendő, amikor egyetlenegy versenyt sem tudtunk megtartani, ennyien indultak el. Ráadásul most már kijelenthető, hogy a külföldi versenyzők is ideszoktak, hiszen ez a mostani viadal is bebizonyította, hogy az elejétől a végéig tényleges verseny zajlott, nem pedig túraautózás. A MAMS terep-rallye szakágának áldozatos munkája is meghozta az eredményét, hiszen hosszú idő után először fordult az elő, hogy több motoros és quados állt rajthoz, mint autós. Azt kifejezetten sajnáltuk, hogy noha a szabályok már engedték volna, az eredeti megállapodások miatt nézők nélkül kellett megrendezni a Riverside Baját. Ennek ellenére nagyon sokan eljöttek, ám megértve a kérésünket, az egészségügyi szabályok szigorú betartásával azért megtekintették a viadalt. Nagyon nagy köszönet vendéglátóinknak, Pápoc valamennyi lakójának, polgármesterének és képviselőtestületének, hogy napokon keresztül minden gondolatunkat lesték, mindenben a rendelkezésünkre álltak. Ugyancsak köszönettel tartozunk Vönöck és Kemenesmagasi polgármestereinek, hogy a verseny színvonalas megrendezéséhez a területeiket biztosították, valamint különdíjakat ajánlottak fel. nem hallgathatom el azt, hogy ugyanakkor volt egy olyan szomszédos település is, amely az utolsó pillanatban kihátrált a rendezvény mögül, ami bizony okozott kényelmetlen szituációkat. De engedje meg most mindenki nekem, hogy megtörtént a sportág felélesztése Magyarországon, és én most csak a szépre emlékezzem” – állította a főszervező, aki hozzátette, hogy cserébe viszont a tereprallye világa is megtette a magáét, és a közösségi oldalon segítette megnyerni a településnek a „Legszebb májusfa” szavazást.

Főkép forrása:
Riverside Baja Kommunikáció

További cikkek