393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Érte szorít az egész ország! Nepál legjobb mentőcsapata indult Suhajda Szilárd keresésére

10perc.hu
2023. 05. 27.

Minimális esélye van annak, hogy élve találják meg a magyar hegymászót, de történtek már hasonló csodák.

Egy három serpából álló mentőcsapat indult el Suhajda Szilárd megmentésére péntek hajnalban a Mount Everestre, azt követően, hogy csütörtökön egy csoport a ruházata alapján beazonosította a hegymászót 8780 méteres magasságban.

A küldetés kommunikációját segítő Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal legfrissebb bejegyzése szerint a mentőcsapat a hegy 2-es táborából indult, ahonnan a csúcs egy átlagos mászó számára három nap, és bár a serpák ennél gyorsabbak, a mentőakció így is hosszadalmas folyamat, ezért nem várható gyors eredmény.

A szakértők szerint azonban minimális esélye van annak, hogy élve találják meg a magyar hegymászót, de mint kiemelték, történtek már korábban is csodák. Suhajda keresésére az egyik legjobb nepáli mentőcsapat indult el.

A helikopter pilótája, Simone Moro, aki a tizennégy nyolcezres hegy közül négyen meghaladta az első téli mászást, a hegyre pedig elindult Gelje Mikel – aki nemrégiben hajtott végre egy sikeres mentőakciót a Dhaulagirin – illetve még egy meg nem nevezett serpa - írja az Origo.


Suhajda keresésére az egyik legjobb nepáli mentőcsapat indult el     Fotó: Explorersweb/Simone Moro


A mentőcsapat mindhárom tagja pótlólagos oxigénnel indult útra és hamarosan el kell érniük a Hillary-lépcső alját, ahol egy sziklán feküdve látták utoljára a magyar hegymászót, aki életjeleket ugyan mutatott, de nem volt jó állapotban.

"Messze letért az útról, és nyomorúságos állapotban volt" - mondták a kínai nővel visszaforduló serpák Suhajdával kapcsolatban.

A művelet haladásáról annak befejeztéig részletinformációkat nem szeretnének közölni a felesleges találgatások elkerülése érdekében. Így előfordulhat, hogy lényegi információkkal 12 vagy akár 24 óráig nem tud szolgálni a Hóhatár.

Főkép forrása:
Facebook/Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei

További cikkek