EUR: 371,06 Ft
USD: 344,40 Ft
CHF: 380,80 Ft
GBP: 431,74 Ft
RON: 74,74 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Érte szorít az egész ország! Nepál legjobb mentőcsapata indult Suhajda Szilárd keresésére

Sport
10perc.hu
6 napja
Kiemelt kép: Facebook/Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei

Minimális esélye van annak, hogy élve találják meg a magyar hegymászót, de történtek már hasonló csodák.

Egy három serpából álló mentőcsapat indult el Suhajda Szilárd megmentésére péntek hajnalban a Mount Everestre, azt követően, hogy csütörtökön egy csoport a ruházata alapján beazonosította a hegymászót 8780 méteres magasságban.

A küldetés kommunikációját segítő Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal legfrissebb bejegyzése szerint a mentőcsapat a hegy 2-es táborából indult, ahonnan a csúcs egy átlagos mászó számára három nap, és bár a serpák ennél gyorsabbak, a mentőakció így is hosszadalmas folyamat, ezért nem várható gyors eredmény.

A szakértők szerint azonban minimális esélye van annak, hogy élve találják meg a magyar hegymászót, de mint kiemelték, történtek már korábban is csodák. Suhajda keresésére az egyik legjobb nepáli mentőcsapat indult el.

A helikopter pilótája, Simone Moro, aki a tizennégy nyolcezres hegy közül négyen meghaladta az első téli mászást, a hegyre pedig elindult Gelje Mikel – aki nemrégiben hajtott végre egy sikeres mentőakciót a Dhaulagirin – illetve még egy meg nem nevezett serpa - írja az Origo.


Suhajda keresésére az egyik legjobb nepáli mentőcsapat indult el     Fotó: Explorersweb/Simone Moro


A mentőcsapat mindhárom tagja pótlólagos oxigénnel indult útra és hamarosan el kell érniük a Hillary-lépcső alját, ahol egy sziklán feküdve látták utoljára a magyar hegymászót, aki életjeleket ugyan mutatott, de nem volt jó állapotban.

"Messze letért az útról, és nyomorúságos állapotban volt" - mondták a kínai nővel visszaforduló serpák Suhajdával kapcsolatban.

A művelet haladásáról annak befejeztéig részletinformációkat nem szeretnének közölni a felesleges találgatások elkerülése érdekében. Így előfordulhat, hogy lényegi információkkal 12 vagy akár 24 óráig nem tud szolgálni a Hóhatár.