392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Elmennél előbb nyugdíjba, mint ahogy azt a mostani törvények megengedik? Mutatjuk, van-e esélyed erre

10perc.hu
2023. 02. 18.
Elmennél előbb nyugdíjba, mint ahogy azt a mostani törvények megengedik? Mutatjuk, van-e esélyed erre

Az előnyugdíj már 2011-től nem létezik, és idén azok számára sem igényelhető, akik a korábbi jogszabályok szerint az igénylés jogosultjai lettek volna.

Magyarok ezreit foglalkoztatja minden évben a kérdés: tényleg kötelező kivárni a nyugdíjkorhatár betöltését, vagy korábban is nyugdíjba vonulhatunk? Nos, a Pénzcentrum utána járt annak, vajon igényelhető-e és hány éves kortól 2023-ban is a klasszikus értelemben vett előnyugdíj.

Sajnos egy rossz hírrel kell kezdenünk. Maga a klasszikus értelemben vett „előnyugdíj”, hivatalos megnevezéssel az „előrehozott öregségi nyugdíj” 2011.12.31-től sajnos már nem igényelhető a korosodó dolgozók számára a 2011. évi CLXVII. törvény alapján. Így nem igényelhető idén azok számára sem, akik a korábbi jogszabályok szerint az előnyugdíj igénylés jogosultjai lettek volna.

Habár az előnyugdíj 60 évesen, mint általános öregségi nyugdíjazási lehetőség már nem elérhető, még mindig vannak bizonyos nyugdíjkedvezmények. Jelenleg a nyugdíjba vonulás feltétele az öregségi nyugdíjkorhatár 2023 évi szintjének betöltése, illetve a legalább 20 évnyi szolgálati idő teljesítése, vagyis minimum ennyi időt kell munkával eltöltenünk az életünkből ahhoz, hogy nyugdíjhoz jussunk.


Tényleg kötelező kivárni a nyugdíjkorhatár betöltését, vagy korábban is nyugdíjba vonulhatunk - ez a nagy kérdés      Fotó: Pixabay


A nyugdíjkorhatár jelenleg a következőképpen alakul annak függvényében, hogy a jogosult mikor született, és hogy emelkedett-e a nyugdíjkorhatár:

  • az 1952. január 1-je előtt születetteknél: 62 év
  • az 1952-ben születetteknél: 62,5 év
  • az 1953-ban születetteknél: 63 év
  • az 1954-ben születetteknél: 63,5 év
  • az 1955-ben születetteknél: 64. év
  • az 1956-ban születetteknél: 64,5 év
  • az 1957-ben születetteknél: 65. év
  • az 1958-ban születetteknél: 65. év

Habár a nyugdíjkorhatár betöltése még mindig fontos feltétel a nyugdíjazás szempontjából, bárki dönthet úgy, hogy későbbre halasztja a nyugdíjba vonulást, sőt, az a magyar nyugdíjas, aki képes rá és szeretne, a havi rendszerességű nyugdíj folyósítása mellett járulékfizetési kötelezettségtől mentesen tovább dolgozhat, keresetéből csak 15% szja-t vonnak le. A nyugdíjkorhatárt betöltött dolgozóknak öregségi résznyugdíj is állhat a rendelkezésükre, amennyiben legalább 15 évnyi szolgálati idővel rendelkeznek.


Mindig vannak bizonyos kedvezmények, hogy előbb mehess nyugdíjba    Fotó: Pixabay


Szintén nem előnyugdíj, azonban jelentős előny a nők nyugdíjba vonulási kedvezménye. Nekik legalább 40 évnyi jogosító idő megszerzése esetén is lehetőségük van nyugdíjba menni, ám a szükséges időből 32 évnek kell munkával eltöltött időnek lenni, és 8 év gyermekneveléssel eltöltött idő is szolgálati időnek minősül, a gyermekek számától függetlenül.

Szintén „előnyugdíj”, hogy az a személy, aki legalább 5 gyermeket nevelt fel, 1 évvel kevesebb szolgálati időt kell, hogy teljesítsen, 5 gyermek fölött pedig minden gyereke után kap 1 év szolgálati idő kedvezményt. A szolgálati idő nőknél akkor csökkenthető 30 évre, ha gyermeküket otthon nevelik (GYOD megállapítása), vagy ha valaki súlyosan fogyatékos gyermeket nevelt fel.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek