393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Ellopták az Omega dalát, perel a zenekar gitárosa

10perc.hu
2022. 01. 19.
Ellopták az Omega dalát, perel a zenekar gitárosa

A legendás zenekar 1972-es slágere, az Addig élj című szerzemény angol verziója a Hulu által gyártott sci-fi sorozat, a Future Man főcímdalaként csendült fel, ám mint kiderült, az amerikai produkciónak az együttes erre nem adott engedélyt.

Azt eddig is tudtuk, hogy az Omega együttes dalai népszerűek világszerte, híres zenekarok dolgozták fel a dalaikat, ám most kiderült, van olyan eset, amikor egyszerűen lenyúlták azt. Az Addig élj című 1972-es szerzemény angol verziója a Hulu által gyártott sci-fi sorozat, a Future Man főcímdalaként csendült fel, ám a magyar rockikonok engedélye nélkül.

Vélhetően most a jog asztala mellett elégtételt kap a zenekar, ugyanis az Omega Kossuth-díjas gitárosa, Molnár György – becenevén Elefánt – beszerezte azokat az okmányokat amelyek bizonyítják, hogy a dal az ő és a tavaly decemberben elhunyt Kóbor János szerzeménye.

„Nem volt egyszerű utánamenni a dolgoknak, de másfél hónap kemény munka után egy szerzői és jogvédő iroda kiállított egy angol nyelvű igazoló okmányt, úgynevezett certifikációt amely alátámasztja, hogy a dal a miénk” – állította a Blikknek Elefánt.



A dokumentumokat elküldték már a Hulunak, amely eddig nem reagált. Ugyan a zenész szerint nem pénzről, hanem erkölcsi elégtételről szól az egész ügy a részükről, nem árt tudni, hogy minimum 500 dollárt, azaz nagyjából 160 ezer forintot fizetnek az első alkalomért, amikor lejátsszák a sorozat elején a dalt, utána pedig már kevesebbet, de rendszeresen utalnak.

Valaki ezt az összeget felvette, tehát jogtalanul szerzett hasznot a dalból. A két évadot és összesen 26 részt megélt sorozat mára lekerült a képernyőről, de ez szerinte mit sem változtat azon, hogy valaki visszaélt az előadók nevével és tulajdonával.

Főkép forrása:
MTI/Mohai Balázs
Címkék:
#Zene

További cikkek