393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Elkeseredett harcok Kijevért és a tengermellékért

10perc.hu/FG
2022. 02. 25.
Elkeseredett harcok Kijevért és a tengermellékért

Az Ukrajna elleni átfogó orosz támadás második napján a harcok elsősorban az ország fővárosára, Kijevre, illetve a délkeleti, tengermelléki területekre koncentrálódtak. Az oroszok elsődleges célja az ukrán vezetés megbuktatása, valamint a Krímet Oroszországgal összekötő tengerparti sáv elfoglalása volt. Esti összefoglalónk.

Ma reggel benyomultak az orosz páncélosok Obolonyba, Kijev külvárosába. A harcok később a belvárosra is átterjedtek. Az orosz hadvezetés célja a főváros mielőbbi elfoglalása, a regnáló ukrán kormány megbuktatása, tagjainak elfogása. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozata szerint a támadók az életére törnek.

Mindeközben a fővárosból menekül a lakosság. Ezrek próbálják vonattal elhagyni Kijevet, a város központi pályaudvara zsúfolásig megtelt emberekkel. Akik bekapcsolódnának a fegyveres ellenállásba, interneten kapnak útmutatót arra vonatkozóan, hogyan készítsenek Molotov-koktélokat. A Nemzeti Gárda Twitter-fiókja közzétett egy leírást erre vonatkozóan. Arra kérik a fővárosiakat, dobálják a szerkezeteket az orosz páncélosokra.



Az orosz gyalogság egyes egységei ukrán egyenruhába bújva próbáltak bejutni a városközpontba a nap folyamán. Nem mindegyiküknek sikerült, egy ukrán teherautóval közlekedő, álcázott csoportot a város védői tűzharcban likvidáltak, holttesteik még most is a kilőtt tehergépkocsi mellett hevernek.

A Reuters szerint a kijevi belügyminisztérium ukrán páncélosokat vezényel a fővárosba, hogy felvegyék a harcot az északról betörő orosz tankokkal szemben. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben általános mozgósítást rendelt el, mely a 18 és 60 év közötti férfiakra vonatkozik.



Az egykori profi világbajnok ökölvívó Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere és öccse, a szintén profi világbajnok Volodimir is bekapcsolódott a Kijevért folyó utcai harcokba. Volodimir tartalékos szolgálatra jelentkezett a hadseregbe néhány héttel ezelőtt.

Vitalij pedig tegnap jelentette be, hogy fegyvert fog Ukrajna védelmében. Ez már véres háború. Sokan halnak meg az utcákon… Nincs más választásom, ezt kell tennem. – mondta el az ITV brit televíziós csatorna riporterének nyilatkozva Kijevben.

A 45 éves Volodimir a közösségi médiában tette közzé gondolatait: Oroszország elnöke meg akarja semmisíteni országunkat, el akarja tiporni függetlenségünket. Putyin szavait tankok és rakéták kísérik. Rombolás és halál jár a nyomukban. Megvédjük magunkat, minden erőnkkel harcolni fogunk a szabadságért és a demokráciáért – írta.



Az Osztriv Zmínyij (Kígyó-sziget) egy parányi földdarab a Fekete-tengeren, közel a Duna deltatorkolatához. Fontos hajózási útvonalak haladnak el mellette, ez adja stratégiai jelentőségét. A Kígyó-szigetet védő 13 ukrán katona hősi halála morális tartást, erőt adhat a harcban állóknak Ukrajna-szerte.

Az ukrán határőröket tegnap egy orosz hadihajó fegyverletételre, megadásra szólította fel, ellenkező esetben géppuskatűzzel fenyegetve őket. A maroknyi ukrán katona szóvivője tömören, egy „kapjátok be” felkiáltással utasította vissza az oroszok ultimátumát.

A hadihajó rögtön ezután tüzet nyitott, majd a szigetet egy orosz vadászgép is bombázni kezdte. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy az elesett 13 határőr posztumusz az Ukrajna hőse kitüntetésben részesül. „A Kígyó-szigetet védő határőrök mindegyike hősi halált halt. Az utolsó pillanatig harcoltak. Örökre emlékezni fogunk azokra, akik életüket áldozták Ukrajnáért” – mondta az elnök.

Heves harcok zajlanak Herszon térségében is, a Dnyeper folyó torkolatánál fekvő fekete-tengeri kikötőváros birtoklásáért. Az oroszoknak a hírek szerint jelentős veszteségeik vannak. A Dnyeper-folyó mentén zajló harcokban résztvevő orosz tankok egy része szovjet zászlókkal van fellobogózva, ami azt szimbolizálhatja, hogy az orosz hadsereg a Szovjetunió feltámasztásáért küzd Ukrajnában.



A Krímtől keletre, a szakadár területek felé eső tengerközeli nagyvárosért, Melitopolért is elkeseredett harcok folynak. A várost előző éjjel bekerítették az oroszok, de a város védői egyelőre hősiesen tartják magukat.

Melitopol, és a tőle keletre fekvő Azovi-tengeri kikötőváros, Mariupol elfoglalása esetén a Krím félsziget és a kelet-ukrajnai szakadár területek, illetve a már oroszországi nagyváros, Rosztov közötti teljes tengerparti sáv az oroszok ellenőrzése alá kerülne, elvágva Kelet-Ukrajnát a tengertől. Úgy tűnik, Kijev mielőbbi bevétele mellett ez a támadó orosz alakulatok legfőbb stratégiai célja.



Miközben az ukránok elkeseredett harcokban védik szülőföldjüket, válaszcsapásra is van katonai kapacitásuk. Ma délután ukrán rakétatámadás érte a rosztovi Millerovo légibázist, több orosz vadászgép megsemmisült. Sajtóinformációk szerint az ukránok Tocska ballisztikus rakétarendszerekkel vették célba az orosz gépeket.

Az orosz hadvezetés is tartott a Tocskáktól, Putyin hétfői moszkvai beszéde során Oroszországra leselkedő fenyegetésként említve őket. A hírek szerint öt ballisztikus rakéta csapódott be a bázis területére, megsemmisítve több SZu-30SzM típusú vadászgépet. A támadást Luhanszk térségéből indíthatták az ukránok.

Főkép forrása:
rosbalt.ru

További cikkek