EUR: 369,42 Ft
USD: 345,38 Ft
CHF: 379,21 Ft
GBP: 428,55 Ft
RON: 74,38 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

Csoda a Giro-n! Valter áll az összetett élén!

Sport
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: Facebook/Valter Attila

A magyar kerékpársport legnagyobb sikerét aratva a Groupama-FDJ magyar bringása parádés teljesítményt nyújtva vezet az olasz körversenyben.

Ha valaki ezt mondja egy-két héttel ezelőtt, valószínűleg azonnal orvoshoz viszik. Ám mára olyan csodát tett Valter Attila, amire eddig még soha nem volt képes magyar kerékpáros: átvette a vezetést az összetettben a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny hatodik szakaszán. A Groupama-FDJ 22 eszetndős versenyzője a 12. helyen ért célba a Grotte di Frasassi és Ascoli Piceno közötti 160 kilométeres hegyi szakaszon, de ami a lényeg, a legjobb fiatal kerekesnek járó fehér mellé megszerezte az éllovast megillető, legendás rózsaszín trikót.

Valter az összetettben 11 másodperccel vezet a belga Remco Evenepoel és 16-tal a Tour de France-győztes kolumbiai Egan Bernal előtt. A mezőny másik magyar tagja, Dina Márton 22:06 perc hátránnyal 98. lett, összetettben pedig 39:22 perccel elmaradva honfitársától 87. helyen áll. 


Reggel még a fehér trikóban vágott neki a mai szakasznak Valter Attila (jobbra), míg este már a rózsaszín trikó is az övé lett    Fotó: Facebook/Valter Attila


„Reggel viccelődtünk az összetett elsőséggel. Őszintén szólva gondoltam a rózsaszín trikóra a szakasz előtt, tudtam, hogy erősek a lábaim és jól tudok menni a hegyen. A végén figyeltem a többiekre is, amennyire tudtam. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült egy ilyen nehéz szakaszon tartanom a lépést a legjobbakkal" - nyilatkozta Valter angolul a közvetítő Eurosportnak.

A magyar kerékpárosnak a hetedik szakaszon jó esélye lehet megőrizni a rózsaszín és a fehér trikót is, mivel pénteken sík etap vár a mezőnyre – pénteken a Notaresco és Termoli közötti 181 kilométer lesz a táv –, amely ha nem enged el szökést és a várakozásoknak megfelelően sprintbefutót hoz, akkor minden bizonnyal nem változik az összetett élcsoportja.