394.63 Ft

371.00 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

A Csík Zenekar az LGT előtt tiszteleg

10perc.hu
2020. 11. 27.

A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes „A dal a miénk” című friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.

Az 1988-ban Kecskeméten Csík János hegedűs-énekes vezetésével megalakult Csík Zenekar 2005-ös albumán (Senki nem ért semmit) szerepeltek először a felvidéki, békési és erdélyi muzsikák mellett rockszámok (akkor a Kispál és a Borz néhány dala) feldolgozásai. A magyar népzenébe és a zenekar hangvételébe belesimuló verziók alapját azóta is Szabó Attila készíti, ezek a számok (elsősorban Kispálék Csillag vagy fecskéje és a Quimby Most múlik pontosanja) komoly népszerűséget hoztak a Csík Zenekar számára.

Az együttes és Presser Gábor, az LGT vezetője, fő zeneszerzője közötti kapcsolat több mint tízéves. A zeneszerző más fellépők mellett ott volt a Sziget fesztivál nagyszínpadán 2012-ben tartott Daloskönyv című esten is, amelyen elhangzott a mostani albumról két dal, az És jött a doktor, valamint a Rock and roller.


Az új album anyagát tavasszal kezdte összerakni a zenekar     Fotó: csikband.hu


"Óévbúcsúztató koncertjeinket Budapest mellett Egerben is meg szoktuk tartani. Tavaly Pici bácsi és James volt a vendégünk, és a fellépésre velük próbálva állapítottuk meg, milyen sok LGT-dalt játszottunk már az évek során. Arra gondoltam, jó lenne lemezt csinálni ezekből. A Miénk itt a tér és A dal a miénk átdolgozása kifejezetten erre az albumra készült " – mondta el az MTI kérdésére Szabó Attila, a Kossuth-díjas Csík Zenekar hegedűse, gitárosa.

Az album anyagát tavasz végén kezdték összerakni, az anyagot együtt, élőben játszották fel. A CD-n, amely a Tom-Tom Records gondozásában jelenik meg, a két LGT-zenész mellett a Rock and rollerben Kovács Kati, illetve szájharmonikán Ferenczi György is hallható. Szabó Attila reméli, hogy a népzene népszerűsítése mellett a Csík Zenekar feldolgozásai az LGT-t is megismertetik azokkal a fiatalokkal, akik a régebbi zenéket nem hallgatják.

Főkép forrása:
csikband.hu
Címkék:
#zene

További cikkek