EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Büntetőperbe fogják Donald Trumpot? Elszámoltatnák a Capitolium ostroma miatt a volt elnököt

Nagyvilág
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: The White House

Az amerikai Képviselőház 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló, demokrata többségű bizottsága bűnvádi eljárást javasol a republikánus politikus ellen.

Véget ért az amerikai Képviselőház 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló bizottság 18 hónapos működése. A vizsgálatuk úgy zárult, hogy a Capitolium ostroma miatt azt javasolják az igazságügyi minisztérium számára, hogy indítson bűnvádi eljárást Donald Trump ellen.

A demokrata többségű testület javaslata alapján kormányellenes szervezkedéssel, valamint lázadás szításával, segítésével, támogatásával, és felbujtással kellene megvádolni a volt elnököt, valamint azzal, hogy akadályozta a Kongresszus hivatali működését.

A bizottság megállapítása szerint ugyanis a volt elnök tevékenyen hozzájárult a 2021. január 6-i zavargásokhoz, amelynek során tüntetők Washingtonban betörtek a törvényhozás épületébe, a Capitoliumba.

A vizsgálóbizottság Donald Trumpra vonatkozó javaslata nem kötelező érvényű, a 154 oldalas jelentést eljuttatják az igazságügyi minisztériumhoz, arról, hogy indul-e bűntetőeljárás, a törvények értelmében Merrick Garland igazságügyi miniszter dönt.