393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Bekeményítenek a pedagógusok, jön az újabb sztrájk!

10perc.hu
2022. 02. 08.
Bekeményítenek a pedagógusok, jön az újabb sztrájk!

Egésznapos, akár határozatlan idejű munkabeszüntetés veheti kezdetét március 16-án a tanintézetekben.

Már régóta ismert, hogy a pedagógusok anyagi megbecsülése, illetve az oktatás mai, alacsony szinten lévő állapota miatt január 31-én 20 ezer tanár és tanító tiltakozott kétórás munkabeszüntetéssel a kormány oktatáspolitikája miatt.

Nos, úgy tűnik, a figyelmeztető sztrájknak nem volt különösebb hatása arra, hogy a tárgyaló felek elképzelései közeledjenek egymáshoz, így az RTL Híradójában Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja bejelentette, hogy egésznapos, akár határozatlan idejű munkabeszüntetés veheti kezdetét március 16-án a tanintézetekben.

A szakszervezeteknek és a pedagógustársadalomnak három fő követelésük van: a kötelező oltásról szóló rendelet módosítása, ami lehetővé teszi a mostani helyzetben pótolhatatlan tanárok visszavételét, a munkaterheik csökkentése és a pedagógus és nem pedagógus beosztásban lévők béreinek rendezése.



A két nagy szakszervezet, a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete megállapodott a még elégséges szolgáltatásokról, és már a héten – a tervek szerint pénteken – kezdik meg a tárgyalásokat a kormány képviselőivel. Ha nem jön létre ebben a témában megegyezés, azonnal a bírósághoz fordulnak, nehogy újra azzal tudjon a kabinet visszaélni, hogy csak elsőfokú bírói ítélettel – és nem jogerőssel – kezdik meg a sztrájkot szervezni.

A munkabeszüntetéssel kapcsolatban a szakszervezeti vezető elmondta, mivel teljes sztrájknapokra készülnek, így gyermekfelügyeletet sem biztosítanának mindenhol. Ez pedig azt jelentené, hogy zárt ajtós sztrájkot tartanak a pedagógusok, és csak bizonyos intézményekben lesz gyerekfelügyelet.

Az akció várható támogatottságról Nagy Erzsébet azt mondta, vannak pedagógusok, akik nem mernek még egyszer beleállni a sztrájkba, mert úgy érzik, túl nagy volt a fenyegetettség. Mások viszont úgy gondolják, hogy most kell küzdeni a céljaikért, így egyelőre nehéz megbecsülni a végső létszámot.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek