EUR: 391,74 Ft
USD: 364,51 Ft
CHF: 393,21 Ft
GBP: 446,63 Ft
RON: 79,57 Ft
RSD: 3,34 Ft

Mai névnap:

Bekeményítenek a pedagógusok, jön az újabb sztrájk!

Belföldi hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Egésznapos, akár határozatlan idejű munkabeszüntetés veheti kezdetét március 16-án a tanintézetekben.

Már régóta ismert, hogy a pedagógusok anyagi megbecsülése, illetve az oktatás mai, alacsony szinten lévő állapota miatt január 31-én 20 ezer tanár és tanító tiltakozott kétórás munkabeszüntetéssel a kormány oktatáspolitikája miatt.

Nos, úgy tűnik, a figyelmeztető sztrájknak nem volt különösebb hatása arra, hogy a tárgyaló felek elképzelései közeledjenek egymáshoz, így az RTL Híradójában Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja bejelentette, hogy egésznapos, akár határozatlan idejű munkabeszüntetés veheti kezdetét március 16-án a tanintézetekben.

A szakszervezeteknek és a pedagógustársadalomnak három fő követelésük van: a kötelező oltásról szóló rendelet módosítása, ami lehetővé teszi a mostani helyzetben pótolhatatlan tanárok visszavételét, a munkaterheik csökkentése és a pedagógus és nem pedagógus beosztásban lévők béreinek rendezése.


Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja - jobbra - bejelentette, hogy egésznapos, akár határozatlan idejű munkabeszüntetés veheti kezdetét március 16-án a tanintézetekben    Fotó: rtl.hu


A két nagy szakszervezet, a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete megállapodott a még elégséges szolgáltatásokról, és már a héten – a tervek szerint pénteken – kezdik meg a tárgyalásokat a kormány képviselőivel. Ha nem jön létre ebben a témában megegyezés, azonnal a bírósághoz fordulnak, nehogy újra azzal tudjon a kabinet visszaélni, hogy csak elsőfokú bírói ítélettel – és nem jogerőssel – kezdik meg a sztrájkot szervezni.

A munkabeszüntetéssel kapcsolatban a szakszervezeti vezető elmondta, mivel teljes sztrájknapokra készülnek, így gyermekfelügyeletet sem biztosítanának mindenhol. Ez pedig azt jelentené, hogy zárt ajtós sztrájkot tartanak a pedagógusok, és csak bizonyos intézményekben lesz gyerekfelügyelet.

Az akció várható támogatottságról Nagy Erzsébet azt mondta, vannak pedagógusok, akik nem mernek még egyszer beleállni a sztrájkba, mert úgy érzik, túl nagy volt a fenyegetettség. Mások viszont úgy gondolják, hogy most kell küzdeni a céljaikért, így egyelőre nehéz megbecsülni a végső létszámot.