393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Árstop: nem elég kiírni, hogy mennyibe kerül az áru, az is ott kell legyen, mindez kinek köszönhető

10perc.hu
2022. 01. 15.
Árstop: nem elég kiírni, hogy mennyibe kerül az áru, az is ott kell legyen, mindez kinek köszönhető

A hat alapélelmiszerekről szóló hatósági árról, valamint ennek részletszabályai már megjelentek a Magyar Közlönyben.

Amint arról már a 10perc.hu is beszámolt, a kormány rendelete alapján – ami megjelent már tegnap késő este a Magyar Közlönyben – hat alapélelmiszer, a kristálycukor, a búza finomliszt, a 2,8%-os UHT tej, a csirkemell, a csirkefarhát, a sertéscomb, és a napraforgó étolaj árát február 1-je és május 1-je között az 2021. október 15-i árszint alatt kell tartani.

Ha az adott boltban október 15-én éppen kiárusítás, leárazás, akció, szezonális kedvezmény, promóciós értékesítés volt, akkor a kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni. A napi.hu utána járt annak, hogy a nagy élelmiszerláncok esetében mennyibe kerültek 2021. október 15-én az árstopos termékek.

  • Az Aldi például akkor a csirkemellfilét 1289 forintért adta akciósan, az eredeti ár pedig 1499 forint volt (a boltlánc akkor akciós újságja itt érhető el)
  • Ugyanez volt a helyzet volt a Lidlben (akciós újság itt érhető el) is. Az október 14-én kezdődő akciós héten 1289 forintot kért a boltlánc a csirkemelle kilójáért, szemben az eredeti 1499 forintos árral.
  • Az Auchan akkor a saját márkás, 2,8 százalékos tartós (UHT) tejét 189 forintért adta akciósan. Mivel kedvezményes volt a termék akkor, ezért a korábbi, nem akciós árat kell alkalmaznia a cégnek, ám az a boltlánc októberi akciós újságjából nem derül ki, hogy korábban mennyibe került.
  • A Penny-boltokban 249 forint volt a csirkefarhát kilója októberben akciósan, az "eredeti" ár pedig 299 forint volt előtte.
  • A Spar októberi akciós kínálatának tagja volt az egyik ismert márka napraforgó-étolaja: 699 forintot kért érte a boltlánc, a 799 forintos normál ár helyett.
  • A Tescóban az egyik márkás, 2,8 százalékos tartós tej 215 forint volt akkor, míg a rendes ár 289 forintot tett ki, míg a csirkemellfilé akciósan 1289 Ft volt.



A kormányrendelet értelmében az élelmiszerüzletekben kötelező a tavaly október 15-én forgalmazott termékeket a 2021. évi átlagos napi mennyiséget árusítani. Ráadásul a boltokban nemcsak az árakat kell jól láthatóan és olvashatóan a termékek mellé kitenni, hanem azt is, hogy az árstop kinek köszönhető.

Ha valaki megszegi az előírásokat, a hatóság 50 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírságot szab ki, vagy ismételt jogsértés esetén döntésével bezárathatja az üzletet, amelynek időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet. A bírságot a bírságot kiszabó határozat véglegessé válását követő 15 napon belül kell megfizetni.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek